Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/12506530 www.bgdnes.bg

Костурите на "Батак" озверяват

Мамят се на жива рибка пред водораслите в местността Дъното

Костури с всякакви размери се хващат на поразия от водите на язовир "Батак" в местността Дъното. В това се убеди на място репортер на "България Днес" с въдица в ръка. Със захлаждане на времето през септември раираните хищни риби са като обезумели от глад. Нападат примамката през целия ден, особено ако времето е облачно или дъждовно.

За успешен улов е необходимо единствено да се подсигурите с живи рибки за стръв. Най-използвани са кубинките с размер по около 5-6 сантиметра, но работа вършат и щипоците. Рибките се закачат през гърба на остра и тънка кука №10. Важно е да откриете бряг с просека между водораслите, за да може да заметнете. В последните години язовирът обрасна с доста водна растителност и това затруднява риболова.

Реклама

През това време от годината пасажите с костури се навъртат в близост до дъното на дълбочина поне 4-5 метра. Не ги търсете прекалено навътре, а малко след пояса от водна трева. Именно там те патрулират в търсене на плячка. Успешен е риболовът както на плувка, така и на леко дъно с оловна тежест (30 грама) и повод с кука над нея. Лекото придърпване с върха на пръчката допълнително дразни костурите и ги привлича. Добре е, след като последва кълване, да изчакаме 2-3 секунди хищникът да налапа хубаво примамката и едва тогава да засечем. Ваденето трябва да става бързо и с вдигната на високо въдица, за да избегнем влизане на рибата във водораслите.

Успешен е уловът и на торни и бели червеи. В този случай обаче се закачат и доста по-дребни екземпляри. Плюсът е, че на тази стръв имаме шансове за улов на каракуди и едри бабушки. Особено след подхвърляне и на няколко топки захранка вероятността да ги съберем е доста голяма. Под бунгалата на хотел "Журналист", които се стопанисват от бай Иван, брегът е изключително удобен за риболов и често привлича доста ентусиасти. Най-доволни от това са котките от комплекса, които винаги са сити.

В последните години във водоема се развъди и голямо количества щука. Този хищник се спотайва във водната растителност, готов да атакува плячката си. За него е необходимо да заложите на спинингов риболов с различни плиткогазещи изкуствени примамки.

Дере се и се пържи

Костурът достига дължина до 40-50 см и тегло около 2-3 кг. Най-често на рибарските кукички от брега се закачат парчета до около педя. Тази риба има изключително вкусно филе, но е важно да се обработи правилно.

За разлика от повечето сладководни видове костурът няма люспи, а здрава кожа и трябва да се дере. Това става с много тънко и остро ножче, като кожата се отделя от тялото от двете страни, след което се издърпва с ръка. В никакъв случай не изхвърляйте кожичката, тя се препържва с царевично брашно и се превръща в неустоим рибен чипс.

Филенцата от костур също се осоляват и се объркват в царевично брашно. Пържат се до златисто, като се обръщат 2-3 пъти в тигана. На по-дребните риби се отделя единствено средната кост, а бялото месо е толкова вкусно, че ще си оближете пръстите. Препоръчваме да консумирате пържения костур и кожичките с изстудена биричка. Наздраве!

Реклама
Реклама
Реклама