Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12538354 www.bgdnes.bg

Със 166 км/ч е летял Семерджиев при сблъсъка

Експертизата за скоростта, с която е станала катастрофата на "Черни връх", е готова

Прокуратурата погна ченгетата, помагали на пласьора на Таки

Със 166 км/ч е летял Георги Семерджиев при катастрофата, в която отне два живота, обявиха от прокуратурата след тройна автотехническа експертиза. Трагедията се разигра на 5 юли на столичния бул. "Черни връх". Тогава татуираният джигит мина на червено, блъсна такси и уби 2 момичета.

Реклама

"По случая е изготвена тройна автотехническа експертиза. Тя е изчислявала по сложни формули тежестта на джипа, времето, за което изминава 1 метър, големината на колата и дори резолюцията на клипа, на който е заснета зловещата катастрофа. Така се стигнало до заключението, че Семерджиев е карал със 116 км/ч, повече от разрешените на бул. "Черни връх" 50 км/ч." Това каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

До този момент са разпитани 69 свидетели. Назначени са още няколко експертизи, включително медикотехнически и съдебномедицински, които са за смъртта на двете момичета Хариет Стефанович и Христина Дилева. А друго изследване доказа, че Семерджиев е бил здраво надрусан с метамфетамини по време на катастрофата.

Срещу Семерджиев са повдигнати над пет обвинения - за смъртта на двете млади жени, за шофиране без книжка, за напускане на мястото на катастрофата, шофиране след употребата на наркотици, ползване на фалшиви регистрационни табели и притежание на дрога. Към тази палитра от обвинения ще бъде добавено и още едно въз основа на поредната експертиза, а именно, че е шофирал почти 3 пъти над допустимата скорост.

В делото за катастрофата попада и полицай. Засега не се оповестява името му, но на базата на казаното от Милева се предполага, че става въпрос за Симона Радева.

"Установено е, че Семерджиев е подпомогнат от полицай да се снабди със стълба и да се качи в дома си, тъй като е изгубил ключовете си", каза Милева. Преди седмици от прокуратурата казаха за "България Днес", че именно ченгето Симона Радева му е помогнала със стълбата.

В Софийската градска прокуратура е образувано и ново дело - срещу полицаите, разпъвали чадър над Семерджиев.

Реклама

СГП отдели материали от образуваното досъдебно производство за ПТП и образувано ново досъдебно производство за търговия с влияние и от служители от МВР, които са нарушили служебните си задължения", добави Милева пред Би Ти Ви. По делото за катастрофата се очакват още няколко експертизи и тогава то ще влезе в съда, категорична бе говорителката на главния прокурор.

Проверката на Инспектората на МВР установи над 40 служители на реда, разпъвали чадър над Семерджиев, основно пътни полицаи. Трима от тях на ръководни постове - началници на групи и на сектори. Според криминалиста Иван Савов Семерджиев е имал протекции и на по-високо ниво.

"В средите се знае, че е пласирал наркотици за Таки. По тази линия очевидно е и разработван и е давал информация на службите. Вероятно по тази линия е правена тази пелена, за да си прави своеволия. Срамота е да операт пешкира хората на ниско ниво. Няма как да бъде пуснато лицето с административна мярка, без да им е било казано", коментира Савов.

Очакват се масови уволнения на полицаи заради случая "Георги Семерджиев". Текат дисциплинарни разследвания на близо 40 служители на реда - както редови полицаи, така и техни шефове, оказвали съдействие на обвинения Семерджиев. След проверките тепърва ще се преценява дали ще бъдат наказани, или уволнени. Разследването е към своя край и предстои в най-скоро време делото да премине в съда.

Ясен Тодоров: Радева със

сигурност му е помагала

От всички събрани данни до момента става ясно, че Георги Семерджиев е бил сам в автомобила. Безспорно е и че Симона Радева му е помогнала да се укрие. Тя е подсигурила влизането в жилището му. Това коментира вчера Ясен Тодоров, зам.-директор на Националната следствена служба, пред Би Ти Ви.

"Тези, които са му помогнали, освен Симона Радева не са полицейски служители и това стана ясно още преди два месеца", категоричен бе Тодоров.

Разпитани са десетки служители на МВР по това дело и предстои обстойно разследване какви връзки е имал Георги Семерджиев със служители на реда.

Тодоров заяви още, че със сигурност той не е бил защитен свидетел. Възможно е да е бил свидетел по някакво наказателно производство, но той лично няма такава информация.

Разследването на случая "Семерджиев" върви към финализиране, потвърди и Тодоров.

Реклама
Реклама
Реклама