Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12548215 www.bgdnes.bg

Учителка със 17 бона сметка за телефон

За 5 часа в Сърбия

Чака се отговор какво се случва с лимита и защо не е задействан

17 хиляди лева сметка за мобилен телефон вгорчава първия учебен ден на преподавателката Полина Алексиева. Педагожката от престижно столично частно училище прекарва няколко часа в Сърбия, които се оказват "златни" за портфейла й.

Всичко започва от есемес от мобилния оператор, че Полина трябва да изпрати съобщение за потвърждение, ако иска да има интернет в западната ни съседка. Тарифата е закована на 117 лева, без да стане ясно на потребителя за какъв пакет точно става въпрос и защо точно тази сума е фиксирана.

Реклама

Въпреки че стойността е голяма,Алексиева изпраща есемес заради неотложност на ползването на мобилни данни. Лимитът на сметката й е от порядъка на 200 лв. и тя е спокойна за крайната сметка.

Вместо това се случва нещо шокиращо за учителката по музика. Малко след като се връща в България, Полина получава известие, че текущата й сметка е 15 101,20 лв. без ДДС. А на 9 септември идва и фактурата с начислено ДДС - повече от 17 000 лв.

Какво се оказва?

"Наричало се билшок. Пускаш си интернет уж, но те ти изключват лимита. В есемесите от оператор не става ясно защото са написани неразбираемо и подвеждащо. Разбираш късно, че правиш сметка от хиляди, защото имало 24-часово синхронизиране, а по-късно на своя земя и още един път начисляване на ДДС. В договора тази информация не е дадена. Била съм и преди извън България, ползвала съм интернет - не съм имала никога такива проблеми", споделя Алексиева.

След като преподавателката алармира в социалните мрежи за колосалната сума, която трябва да плати, се включват множество хора, попадали в същата ситуация или имащи свои близки, минали по сходния път, със съвети да потърси правата си по законов път.

"На сайта общите условия са ъпдейтнати вече, а и си ги ъпдейтват регулярно. Знаят много добре какво са направили. След тази ситуация на сайта им програмите са сменяни неколкократно. За разлика от преди, към настоящия момент вече има и "пакети за Балканите". Преди това нямаше. Споделям опита си, за да се предпазите", допълва педагожката.

Реклама
Реклама
Реклама