Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12590236 www.bgdnes.bg

Условни присъди за удавеното на Златни пясъци германче

11 години по-късно

Разследването отнема цели 7 г., прокуратурата два пъти гафи обвинителния акт

С условни присъди се разминаха двамата обвиняеми по делото за удавеното на Златни пясъци 13-годишно момиченце Сара Ернст от Германия. Трагедията се разигра на 11 юли 2011 г., след като детето бе засмукано от сифон на басейн в хотел "Берлин голдън бийч". Това съобщиха от пресслужбата на съда.

Реклама

Варненският окръжен съд намери за виновен Пламен Китипов, отговарял за строителния надзор на водния обект, но се смили над него и му даде 3 години условно. Същото е наказанието и за другия обвиняем по делото Кирил Ябанджиев. Той е ръководителят на отдел на упълномощен представител на дружеството изпълнител на комплексното строителство в частта "Басейни" на хотела. Съдът счете, че двамата имат вина за смъртта на детето поради незнание или немарливо изпълнение на задълженията си, което се е отразило в повишена опасност при използването на басейна.

Делото за удавеното германче бе възобновено през 2021. Това се случи десет години след инцидента. При първото внасяне на делото в съда обвиняемите бяха четирима. Освен двамата, на които окръжните магистратите в морската ни столица дадоха условни присъди, обвиняеми бяха проектантът в част "Технологична" и спасителят на басейна. Докато стартира процесът, проектантът почина, а обвинението срещу спасителя вече е с изтекла давност поради дългогодишното туткане от страна на прокуратурата.

Трагичната случка стана на 11 юли 2011 г. в морския курорт Златни пясъци. Тогава около 11.30 часа охранителят на хотел "Берлин" забелязва руска туристка, която се опитва да привлече вниманието на спасителя и на други туристи да окажат помощ на дете, което лежало на дъното на басейна. Спасителят веднага скача във водата и се опитва да извади момиченцето, но усеща, че сякаш нещо я дърпа и не може да я помръдне от дъното. В крайна сметка след дълга битка така и не успява да извади детето, тъй като тялото му е засмукано от сифон на дъното на басейна. Докато се усетят, че проблемът е в сифона, вече е твърде късно. Едва след като изключват помпите на басейна, тялото на детето е освободено. Малко след 10 часа вечерта на същия ден момичето умира в болницата.

Като причина за фаталния изход съдебно-медицинската експертиза посочва удавяне от вдишване на течност в дихателните пътища. От водата, която е пълна с хлор, е последвала остра дихателна недостатъчност, оток на мозъка с потискане на жизненоважни центрове и накрая сърцето на момиченцето е спряло. Детето е било на почивка с баща си.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативния съд във Варна в 15-дневен срок. От Апелативната прокуратурата в морската ни столица казаха за "България Днес", че все още е рано и не се знае дали прокурорът, който наблюдава делото, ще протестира нелепата присъда или не. Това предстои да стане ясно до две седмици.

Перипетии и експертизи

Разследването на инцидента отнема цели 7 години. Обвинителният акт беше връщан два пъти на прокуратурата заради допуснати съществени процесуални нарушения в досъдебното производство. Делото беше внесено за разглеждане от съда през миналата година. В хода му бяха направени две съдебно-технически експертизи, една графологическа и бяха изслушани множество свидетели. Констатациите на вещите лица са, че основен недостатък на проекта, незабелязан и неотстранен от надзорника и изпълнен без промени от строителя, е допуснатото засмукване да става само от един дънен сифон с малка площ на решетката. При запушването му веднага започва генерирането на вакуум с голяма засмукваща сила, което довежда и до смъртта на момиченцето.

Реклама
Реклама
Реклама