Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12614982 www.bgdnes.bg

5 бона за 8 месеца затвор

Ченге, лежало зад решетките заради смъртта на Чората, осъди прокуратурата

Само 5 бона обезщетение за това, че е лежал в затвора осем месеца, успя да получи Борис Механджийски. Той е едно от петте ченгета, признати за виновни за смъртта на Ангел Димитров-Чората през 2005 г.

Цели 16 години се проточи делото за смъртта на Чората и след цялото туткане Върховният касационен съд призна за виновни Механджийски, Мирослав Писов, Иво Иванов, Янко Граховски и Георги Калинков. Проблемът бе, че ченгетата са причинили смъртта на Чората поради небрежност, но тъй като за убийство по непредпазливост давността отдавна бе изтекла, петимата не бяха наказани.

Реклама

Преди това полицаите получиха от друг състав на ВКС по 7 години решетки за умишлено убийство и останаха 8 месеца зад решетките до окончателния край на делото. Това е и причината Механджийски да съди прокуратурата. Борбата на полицая се точи от 2014 г. Още тогава Механджийски предяви искове срещу прокуратурата в Софийския градски съд (СГС). С тях той настоява за обезщетение от 70 хиляди за неимуществени вреди и още 76 бона за имуществени вреди.

Делото в СГС така и не видя своя край, защото беше спряно до окончателното приключване на наказателния процес за убийството на Чората. В крайна сметка огорченото ченге успя да получи само 5 хилядарки обезщетение за моралните вреди от престоя му зад решетките. Другите четирима полицаи, които също прекараха известно време в затвора, не са предявили такива искове.

Сагата продължила над десетилетие и половина. Започна през 2005 г., след като при спецоперацията "Респект" на 10 ноември Чората умира след задържането му. И петимата униформени са дадени на съд.

Впоследствие лекарите заключиха, че Чората е починал от задушаване, защото е бил с белезници на гърба и поставен по очи на земята, като тялото му е и притискано. Спорният въпрос беше полицаите ли са го притискали, или собственото му тегло.

Първоначално Софийският военен съд призна за виновни и петимата за това, че са убили Димитров умишлено и с особена жестокост, като Мирослав Писов беше осъден на 19 години затвор, а останалите на по 18 години лишаване от свобода. След това обаче Военно-апелативният съд първо върна делото, след което потвърди присъдите, но решението му беше отменено от ВКС. Наказанията бяха намалени наполовина, а ВКС окончателно оправда полицаите през 2011 г. Но това не бе краят на мегаделото.

Реклама

Процесът беше възобновен, защото близките на Чората осъдиха България в Страсбург. Така делото отново се върна във Военния апелативен съд, който измени обвинението в убийство по непредпазливост и не отчете изтеклата давност. Поредният обрат обръща процеса отново. Малко по-късно друг състав на ВКС реши наново делото, защото констатира толкова сериозни недостатъци в решението на военните съдии, че са обезсмислили мотивите на извършителите.

Така върховните съдии осъдиха полицаите на по 7 години затвор, след като на свой ред приеха, че те са убили Чората, като не са целели пряко умъртвяването му, но съзнателно са допускали настъпването на смъртта му. Именно след тази присъда униформените влязоха в затвора.

Решението на съда в този случай подлежеше на проверка чрез възобновяване на делото. Това се случи, след като върховните магистрати приеха, че основното заключение за механизма на смъртта на Димитров е противоречиво.

В последното окончателно решение ВКС прие, че полицаите са извършили убийството по непредпазливост, като са бездействали. След като сложили белезници на Чората и го съборили на земята, той започнал да вика, че се задушава, но униформените не направили нищо. В крайна сметка всичко приключи заради изтекла давност.

 Сотир Цацаров брани униформените

Преди 3 години след първото решение на ВКС тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров защити ченгетата и пусна молба до ВКС за преразглеждане на делото срещу тях.

В искането си до Върховния касационен съд (ВКС) Цацаров пише, че в решението от 2019 г., с което бившите полицаи са осъдени, са допуснати съществени нарушения на процесуалните стандарти относно личното им участие в побоя и вина за смъртта на Чората. Цацаров не бе съгласен с присъдите на ченгетата, които според него са прекалено тежки.

Реклама
Реклама
Реклама