Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12626003 www.bgdnes.bg

Емил е №1 в света по жиу-жицу

8-годишното българче триумфира в Сърбия 

8-годишно дете чудо е първо в света по бразилско жуи-жицу.

Емил Ненков от Русе прослави страната ни, като спечели златен медал на Международното състезание по бойни спортове в Сърбия. Той стана шампион в категорията за деца до 24 килограма.

"Много сме горди с Емил. Записахме го в това състезание, за да проверим уменията му, тъй като участваха деца от цял свят. Въпреки това предизвикателството не беше пречка за него и спечели златен медал", сподели пред "България Днес" майката на Емо Лора Арсова.

Реклама

По нейни думи синът й всеки ден ходи на тренировки с огромно желание. Преди всяко състезание 8-годишният шампион не изпитва притеснения, а напротив, излиза с усмивка на татамито (японска традиционна постелка на бойното поле).

"Записах Емил на бразилско жиу-жуцу, когато беше на 4 години. Причината е, че това не е типичен боен спорт, тъй като в него се развива мисленето на детето. Много е важно човек да прецени по какъв начин да постъпи с противника си. Дори и да е по-голям като възраст и килограми, пак може да се справи с него, стига да се знаят подходящите техники", обяснява Лора.

Следващото състезание на Емо е на 15 октомври в София и той се готви упорито. Освен тренировките по жиу-жицу малкият шампион тренира и карате по препоръка на треньора му сенсей Митко Ружинов. Причината за това е, че уменията в единия спорт надграждат уменията в другия.

"Емо сега е във втори клас. Оказа се, че математиката също му се отдава много и започна допълнителни занимания. Надяваме се един ден сам да избере дали спортът или науките му харесват повече", заключи Арсова.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама