Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12628811 www.bgdnes.bg

Кирил Котрулев-Кико от дует "Южен вятър": Върнете казармата,стройте пак батальона!

Грях е, че унищожихме поделенията, казва изпълнителят на легендарния хит 

"Върнете казармите и стройте отново батальона! Сега се вижда какъв голям грях сторихме, продавайки и унищожавайки поделенията. Но всичко е с цел, не е току-така."

Това сподели пред "България Днес" изпълнителят на легендарния хит "Батальонът се строява" Кирил Котрулев-Кико. Заедно със сестра си Величка от прочутия дует "Южен вятър" сякаш се оказват пророци, изпявайки вечния рефрен "батальонът се строява за последен път, старото се уволнява, зайците реват".

Реклама

Години по-късно всички вече са се уволнили от казармата, зайци (младите войници - б.а.) няма, а войната на Русия в Украйна тлее вече седем месеца. Преди броени дни руският президент Путин и военният министър Шойгу обявиха частична мобилизация на над 300 000 запасняци с военно обучение, а изгледите ожесточеният конфликт да утихне не са никак оптимистични.

"В моменти като този става ясно колко са ни необходими казармите и военната подготовка. Да могат подрастващите тийнейджъри да се научат да боравят с оръжие, да усвоят колективността, мъжеството, отговорността", категоричен е Кирил Котрулев, който с очите си видял непокътнати военни поделения в Сърбия и Гърция, пътувайки за участия.

И добавя: "Докато имахме армия, можехме сами да се борим, но всичко унищожихме. В Петрич например имахме хубаво гранично поделение. Сега го няма. Къде биха служили запасняци, доброволци и всички мобилизирани у нас, ако се стигне до подобна ситуация?".

Кико защитава тезата, че ни трябват "политици с топки", които да водят здрава и мъжка политика с ясни и точни цели, защото навсякъде уважават онзи, който има мощ, сила и свое собствено мнение.

"А не като едни наши политици навремето, на които им викаха "йесмени". Още не са им предложили и те вече казват "йес". Политиците ни трябва гордо да бранят териториалната ни цялост и възгледите ни за нашите ценности, приоритети и интереси. Надявах се на нещо по-добро, като мислех, че старите политици вече са изкопали дъното, но явно има какво още да се копае надолу", коментира Кико.

Реклама
Реклама
Реклама