Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12635135 www.bgdnes.bg

Фризьорът на звездите Милен Драганов: Прибрах се в България с 2 лева и станах коафьор на годината

Миски, плеймейтки и бизнес дами са ми клиентки, видял съм 2 и 200 

КОЙ Е ТОЙ

Милен Драганов е роден в София преди 27 години. След като завършва гимназия, работи като продавач консултант с минимална заплата. Преди по-малко от 4 години заминава за Лондон, където не може да си намери работа. Заради коронавируса се връща в България и завършва с отличие фризьорската академия. В момента Драганов е отличен за за най-добър коафьор на 2021 и 2022 година. Практикува уменията си и преподава в частна фризьорска академия в София.

- Г-н Драганов, как станахте фризьор?

- Всичко започна преди 3 години, докато живеех в Лондон. Там не можех да си намеря работа и видях тежката страна на живота. Не съм имал изисквания - срамна работа за мен няма, но не ме взимаха никъде. Трябваше да плащам 3000 лева за стая с много съквартиранти и мизерни условия. Имаше хлебарки навсякъде. Похарчих всичките си спестявания, които съм трупал с години. Коронавирусът дойде и шансовете ми да се реализирам намаляха още повече. Тогава реших да се прибера в България. Толкова го бях закъсал, че нямах пари за самолетен билет. Приятели ми купиха билет, за да се прибера в България. Оказа се, че съм хванал последния полет, преди Великобритания да затвори границите си.

Реклама

- Какво се случи, когато се прибрахте?

- Когато кацнах в България, имах 2 лева в джоба си, приятели ме взеха от летището и ме прибраха у дома. На следващия ден реших, че ще започна отначало и ще градя кариера в родината си. Винаги съм искал да стана фризьор, но не се осмелявах. Реших, че по-зле няма накъде и вече ще вървя само нагоре.

Изтеглих кредит и се записах в една от най-престижните частни фризьорски академии у нас и започнах да се уча. Взеха ме и като чирак с минимална заплата в малък квартален салон в София. Първата година сутрин всеки ден ходех във фризьорската академията и учех, а след това отивах да работя в салона. Там ме караха да мета след клиентките, да мия купи, четки и всякаква друга "мръсна", както я наричаше шефът ми работа. Аз бях благодарен и на това - трябваха ми пари, за да оцелявам, а и тук-там ми даваха някой клиент, за да тренирам новопридобитите си умения.

Година и половина не съм имал нито един почивен ден освен на Коледа. Работният ми ден беше минимум 10 часа. Имах адски болки в кръста и кървави следи и мазоли по ръцете си. Дори и когато нямах работа, стоях в салона. Учех уроците по фризьорство и развивах социалните си мрежи, за да привлека клиенти. Всяка свободна минута беше насочена в професионалното ми развитие.

- Как се усъвършенствахте след три години?

- Усилията ми се увенчаха с успех. Завърших академията с отличен. Получих държавна диплома за най-високата квалификация във фризьорството. В момента съм преподавател по две дисциплини в академията, в която се дипломирах. Две поредни години ме отличиха с наградата "Коафьор на годината" И в момента наемам един от най-луксозните салони.

- Как се случи да ви отличат с наградата за най-добър фризьор на годината?

- Успешно развивах социалните си мрежи и много от известните личности в България ми станаха клиенти. Един ден организаторите на събитието ми се обадиха и казаха, че съм номиниран за наградата "Знаменитост на годината" в категория коафьор и ме поканиха да присъствам. Развълнувах се, но не очаквах да спечеля, за мен беше огромно признание самият факт, че ме слагат в една редица с най-добрите. Когато водещият обяви моето име, не повярвах. Треперех, докато отивах към сцената, за да получа статуетката. На следващата година вече излязох с повече самочувствие и увереност, че я заслужавам.

Реклама

- Кои известни клиенти посещават салона ви?

- Голяма част от бивши и настоящи модели, миски, плеймейтки и бизнес дами са мои клиентки. Правя косите на плеймейтката Маги Бадер, Мисис България Марина Цветанова, Михаела Стоичкова, която грабна титлата Мис Силикон тази година, Мисис България Мария Бойчева и много други.

За мен няма значение дали клиентката ми е известна, или не, на стола ми всички са равни и аз давам най-доброто от себе си, за да може да се почувстват красиви. Смело мога да твърдя, че градя кариерата си на база работа, а не на гърба на вече популярни личности.

- Като човек, който е започнал от нулата и е изградил успешна кариера, помагате ли по някакъв начин на хора в нужда?

- Дори и когато съм нямал, винаги съм помагал на нуждаещите се. Когато започна войната в Украйна, си взех почивка от фризьорството и помагах в кризисните центрове на бежанците. Носих им храна, вода и дрехи. Приемал съм в салона си безплатно много украинки, за да се почувстват красиви и ценни и поне за малко да забравят и отърсят от ужаса, който ги е сполетял. И призовавам всеки да помага, кой с каквото и както може.

- Какво ще пожелаете на читателите на "България Днес"?

- Никога да не се отказват и да следват мечтите си. За всеки човек има място под слънцето остава само да го намери и да бъде щастлив.

Реклама
Реклама
Реклама