Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/12645673 www.bgdnes.bg

Торнадо прекъсва турнир по риболов

Хващат 971 пъстърви на река Въча, преди да евакуират състезателите

Торнадо, съпътствано от проливен дъжд, прекъсна едно от най-оспорваните риболовни състезания у нас тази есен. "Мачът на звездите 2022" трябваше да определи състава на националния отбор за световното първенство в Хърватия догодина.

Надпреварата с въдици се състоя на река Въча, недалеч от село Михалково. Христо Пейков от "КСР Девин" е новият шампион на България по риболов на пъстърва. Втори остана съотборникът му Виктор Банкатев, а трети Георги Гетов от "КСР Михалково".

Реклама

Надпреварата вървеше ударно, като бяха уловени цели 971 пъстърви, преди бурята да връхлети риболовното трасе. Наложи се вторият манш да бъде прекратен от съдиите, а всички състезатели да се евакуират спешно. Те ловят с дълги карбонови въдици, а те са проводник на електричество и са много опасни при гръмотевични бури.

За късмет вече бяха минали 117 минути и маншът беше зачетен. През 2023 година националите ни ще представят страната в тази дисциплина край хърватското село Кумровец, родния град на Тито. Арена ще бъде живописната река Сутла, приток на Сава.

Междувременно риболовната гилдия в България стиска палци на националния отбор по риболов на шаран. В момента нашите са на световното първенство, което се провежда в Унгария.

14 хиляди каракуди пуснаха в Гребния канал

Цели 14 хиляди каракуди вече плуват в новия си дом - Гребния канал в Пловдив. Водоемът беше зарибен с 1,4 тона каракуда, всяка от тях по около 100 грама. Целта за подобряване на рибните запаси е предстоящият голям турнира за Купата на БФРС (Българска федерация риболовни спортове).

Състезанието ще се проведе на 14, 15 и 16 октомври. Турнирът е отворен за участие и за състезатели, които не членуват в БФРС и не са участници в националните шампионати. В състезанието ще се включат и чуждестранни риболовци. Отборите ще бъдат съставени от по двама състезатели, всеки от които лови в отделен сектор. Класирането ще бъде само отборно.

Интересното е, че турнирът е разделен на три дисциплини - "Плувка", "Фидер" и "Метод Фидер", което го прави доста мащабен. Местата все пак са ограничени, тъй като риболовците ще се наредят единствено по северния бряг на канала.

Реклама
Реклама
Реклама