Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12667833 www.bgdnes.bg

Пострадали от мелето в Панчарево са изписани от болницата

Лекари преценяват дали са в състояние за разпити в прокуратурата

Поради липса на камери на местопроизшествието показанията на свидетелите са от изключителна важност

Пострадалите от тежката катастрофа в Панчарево се възстановяват, а прокуратурата чака мнението на лекарите дали са психически и физически стабилни, за да бъдат разпитани. Това научи "България Днес" от наблюдаващия делото за инцидента прокурор. Зверското меле отне два живота, този на шофьора, който предизвика сблъска, и този на 16-годишна тийнейджърка.
Двете момичета на 14 г. и 18 г., които бяха в центъра на сблъсъка, са в стабилно състояние и са изписани от столичната болница. "Изписани са за домашно лечение, тъй като се възстановяват и нямат опасност за живота." Това каза за "България Днес" говорителят на "Св. Анна" Антон Луков.
По-малката излезе от реанимация преди повече от две седмици и заради бързото си възстановяване медиците от Окръжна болница са я освободили за домашно лечение, но детето има сериозни травми по главата. Момичето вече се намира в клиника по лицево-челюстна хирургия, където й предстои операция след фрактура на лицеви кости. След инцидента тя беше приета в болница с черепно-мозъчна травма, фрактури на лицеви кости и фрактура на таза, но лекарите успяха да се преборят за живота й.
По-голямото момиче бе на лечение в Клиниката по неврохирургия на Окръжна болница, но вече е напълно добре физически и си е у дома. 18-годишната девойка имаше мозъчен оток и фрактури на двете китки.
В момента Софийската градска прокуратура води разследване за тежкия инцидент. "Очакват се две експертизи - комплексна автотехническа и съдебномедицинска. Предстоят разпити на свидетели, но предвид здравословното им състояние се изчаква становище от медиците, че са адекватни и могат да бъдат разпитани в качеството си на свидетели, без това да застрашава тяхното психическо и физическо здраве. Техните показания са от съществено значение за разследването. Това ще даде насока на разследващите дали има необходимост от провеждане на допълнителни експертизи и други действия от страна на прокуратурата във връзка с разследването." Това каза за вестника наблюдаващият делото прокурор.
Към момента са разпитани няколко свидетели, направен е оглед на местопроизшествието, приложени са скица и фотоалбум към него, иззети са три леки автомобила. За съжаление на разследващите в района на произшествието няма видеокамери. Затова в този случай показанията на пострадалите са от изключително значение за разследването.
Припомняме, че тежката катастрофа стана късно през нощта на 6 срещу 7 септември, когато 33-годишният водач се вряза челно в автомобил в насрещното движение.
Малко след 22:00 ч. автомобил БМВ се движи по ул. "Самоковско шосе" в посока от бул. "Елин Пелин" към ул. "Шуманец". В района на гребна база Панчарево водачът внезапно навлиза в насрещното и следва зверски челен сблъсък с "Мазда". В резултат на сблъсъка между двете коли е пометен и още един автомобил "Фолксваген", който се движи близо до тях, посочват от прокуратурата.
При инцидента загинаха двама души - водачът, причинил катастрофата, който почина на място, както и 16-годишно момиче, за чийто живот лекарите не успяха да се преборят заради сериозните травми. Ранени бяха 8 души, повечето младежи и тийнейджъри.
Пробата за алкохол на шофьора, предизвикал тежката катастрофа, е положителна. Резултатите установяват 1.8 промила в кръвта на водача. По-късно в разследването се разбра, че водачът има 20 акта и 3 фиша за нарушения на пътя.

Каре: Пострадалите

Осемнадесетгодишен младеж е в много тежко състояние, с множество травми, за живота му има реална опасност. Настанен е в Централната реанимация на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". В болница "Света Анна" бяха откарани три момичета - на 18, 16 и 14 години, с тежки съчетани травми. За живота на две от момичетата имаше реална опасност, но те вече се възстановяват. 16-годишното дете, което беше интубирано, почина от тежките наранявания.
Четирима от пострадалите са настанени в "Пирогов", като от тях млада жена е с опасност за живота.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама