Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12676542 www.bgdnes.bg

Легендарният актьор Васил Михайлов: Новите депутати да живеят със средна заплата!

Само тогава ще помнят какво трябва да правят за хората, които са ги избрали

акценти

Политиците да внимават да не усложнят международното положение

Властта и парите са жестоко нещо, трябва да имаш сили да ги понесеш

Нямаме лидери обединители

Кой е той

Васил Михайлов е роден на 6 април 1938 г. в Стара Загора, но коренът му е от Мараш, Западна Тракия. Като типичен представител на зодия Овен той е широко скроен човек с душа, отдадена на хората, и надарен от природата с талант да бъде център на внимание. През 1964 г. завършва ВИТИЗ "Кр. Сарафов" в класа на проф. Желчо Мандаджиев. Изиграл е повече от 300 роли в киното и в театъра, но най-голяма популярност му носи Капитан Петко войвода в едноименния сериал под режисурата на Неделчо Чернев. Бил е депутат във ВНС.

Реклама

- Г-н Михайлов, какви чувства ви обхващат преди и след изборите?

- Преди изборите си мислех, че е задължително българите да гласуват, стига да има за кого. Макар че с гласа си ние не помагаме на народните представители, а избираме пътя, по който една държава трябва да върви. След изборите много ми се иска най-сетне да започнем да се движим към единство, защото ни чакат тежки дни и години. Ние малко сме свикнали друг да ни дъвче, пък ние само да гълтаме и това трудно ще се оправи. Наскоро чествахме Деня на независимостта. На този ден винаги се питам - кога всъщност ние наистина сме били независима държава, и не можах да си отговоря. Той светът става все по-глобален и децата, нашите, които излизат в чужбина, е важно да се върнат, за да имаме надежда, че българите в някакъв момент наистина ще станем единна и силна нация, а не само да разчитаме на други да ни "оправят". Стига вече с тази мантра!

- Имаме ли лидери в политиката, които да ни обединят?

- Там е работата, че нещо трудно се виждат подобни хора на върха. Имам една любима реплика от една пиеса на Кольо Русев, там турчинът го казва на българите: "Вие, българите, три шапки, пет акъла имате". Или както се казва - "Всички сме торба акълии, но няма един-двама човека, на които да повярваме, че наистина милеят за страната." В този момент си мисля, че най-главното от всичко е политиците така да правят нещата, че да не усложняват международното положение, че чак ме е страх да мисля какво може да стане. Там, най-горе, в международен план трябва да имаме хора, които да не грешат. Там не бива да става партийно боричкане, а да бъдем съвестни и солидарни и единни. Това е важното.

- В какво вярва днес вашият Капитан Петко войвода, поизлъган ли е?

- Отдавна е поизлъган. Като се понапъне днешният Петко войвода у мен, разбира, че на Балканите не трябва да се делим така, както ни разделят политиците. Ако светът е тръгнал към единение, ние ще се събираме със съседите си, няма да търсим други държави. Но моят Петко, ако у мен е малко умрял, у други хора, все още съществува. Хора има, които още вярват в идеите на Петко войвода.

- Демокрация има ли в момента за българина?

- Какво значи демокрация? Ред, зачитане на законността, на мнението на другия. В момента никой, дори и самите управници, които създават законите, не ги спазват. Значи по тази тема въобще няма място за анализ. Много бих искал да заявя на бъдещите управляващи от вашия вестник: "Хора, ние ви избираме, за да правите закони, правила, система, по която да работим и живеем, да развиваме икономиката. Вие сте там за това, а не да ми се явявате всеки ден по телевизията и да ми давате акъл как да живея." Вчера съм гласувал за него, а той вече е забравил за какво е в това Народно събрание. Депутатите ще започнат да работят, когато изравнят заплатите им със средната за страната. Неведнъж съм го казвал това, защото го мисля, само така ще насочат поглед и в хората, не само към себе си.

- А мислили ли сте какво ще стане, ако никой не гласува?

- Ами да! Мислил съм си го, защото аз също не гласувам. Тази политическа класа заслужава един такъв урок. Властта вероятно е много сладко нещо. Тя те прави ненормален - малко някой да зависи от тебе или пък цял един колектив, а не дай Боже цяла държава... Властта е жестоко нещо, както и парите. Трябва да имаш силата да ги понесеш.

Реклама

- Вие се отказахте от пенсия награда, но голяма част от българските пенсионери живеят мизерно.

- Така е. Проблемът с пенсиите е доста отдавна и ако знаех как да се реши, щях да участвам и аз по-активно, докато бях депутат във ВНС, а и след това.

- Парите ли са най-големият душманин на културата?

- Да! За съжаление дойде такова време. Моят татко навремето казваше: "Ще дойдат години, когато мама на тати няма да дава без пари..."(смее се). Но, ако говорим сериозно - абсурдите и в културата, и в политиката са от посредственост. Тая демокрация я разбрахме криво. Още в началото сложихме начело хора ренегати, без убеждения и посоки. Доносниците още са на коня. По-страшни са от убиеца, защото убиецът те трепе и край, а доносникът те убива за цял живот! Това са ренегатите, хора, които не знаят накъде да водят народа и държавата. Водят натам, където плащат повече. И това ни закопава. И в този смисъл не може да се говори за морал, защото... посредствените хора естествено си избират посредствени водачи. Те пък назначават посредствени хора около себе си и позират през цялото време, защото им викат: "Ти си страхотен!". И естествено бъркат, защото им дават лош акъл. Така се ражда и култът.

- Изиграхте велики личности, ханове. Ако беше тук хан Крум сега, какво би ни казал?

- Играл съм Крум два пъти. Единият беше в пиеса, забраниха я, защото в първата част той създаваше закони, а във втората беше кьоркютук пиян, деградирал, вероятно защото не може да се оправи с този народ. Но Крум се е оправял. Не твърдя, че трябва диктатура и тирания, но един народ, като не си заслужава свободата и демокрацията, има голяма опасност да стигне дотам. Което е страшно! Не се състоя българската пролет, хората мълчат. Може би най-много ни е нужен Кубрат. Дели децата си, но дава пример със снопчето пръчки... Но както сме тръгнали, ще изброим и Капитан Петко войвода, и Стамболов, и Стамболийски, и партизански командири, и Дантон, и Ричард III... Около 13 са силните личности, които съм играл. Почти всички са на паметници. На Петко войвода са поне 25 и Валентин Старчев казва, че все повече приличат не на истинския, а на филмовия (смее се).

- Да сменим темата. Вие продължавате да играете и постановките ви са пълни. Сцената допинг ли е?

- Допинг, но има нещо много важно - сцената е за уважение. В момента, в който колегите започват да ти помагат да ходиш, да седнеш, да станеш... Трябва да усетиш и да слезеш, когато си силен. Вярно е, че имам доста болежки и аз. Но това не ме кара да се отказвам току-така от публиката. Още имам какво да дам.

- С какво не се примирихте в този живот?

- Овенът е много проклета зодия, с нищо не може да се примири. Трудно се живее, когато в голямата част от живота си казваш истината в очите. Намразват те. Не мога да се примиря с това, че човек остава сам накрая. Все по-малко приятели остават - може би овнешки кусур е, малко инати сме. Но съм колективно животно, правя впечатление на темерут, ала съм контактен човек. Много ми тежи и че все повече не понасям мимикрията, лицемерието. Но... това е положението.

Реклама
Реклама
Реклама