Салам издава удушвача от Лозен

Приятел
Автор: Кристиан ИВАНОВ и Георги ИВАНОВ

Ботьо Ботев / Снимка: Пламен КОДРОВ

Ботьо Ботев / Снимка: Пламен КОДРОВ

Серийният убиец Добриянов връзва, изнасилва и души

Мъжът на една от жертвите лежи невинен в затвора за смъртта на съпругата си

Млада жена е обявена за издирване, след като не се прибрала вкъщи. Милицията започва работа по случая. След като минават още няколко денонощия в напразно търсене, започва да тегне злокобно очакване. Във въздуха витае усещането е, че се е случило нещо ужасно...

След повече от две седмици трупът на жената е намерен захвърлен край воден канал и на място пристига разследваща група.

Историята се разиграва през 80-те години, когато властта прави всичко възможно да не се разчува за подобни случаи. От Съдебна медицина излизат със заключение, че смъртта на жертвата е настъпила около 15 дни след нейното изчезване. Изводът, който се налага, е, че жената е държана някъде, преди да бъде умъртвена...

"Тази история е част от пъзела по прочутия случай Ваньо Александров - разказва топкриминалистът Ботьо Ботев. - Този мъж несправедливо беше осъден за убийството на жена си и лежа в затвора. Не съм участвал лично в това разследване, но бях в час със ситуацията. С колеги, които работеха по случая, сме разговаряли, дискутирали и спорили... Много важни подробности никога не са публично оповестявани. Отново се потвърди правилото, че всяка една малка нишка може да бъде от ключово значение. Да променя съдбите на хора. В случая с това убийство жената е била умъртвена още в деня на изчезването си. Извършителят я изхвърля в канала, където расте коприва. Това растение има свойството да забавя процесите на разлагане. Рибарите какво правят - слагат улова в коприва, за да не се развали рибата. Жената е била отвлечена и убита веднага, но на мястото, където е захвърлена, се е запазила в копривата. Само че погрешното заключение води разследването в погрешна посока. Променя се и почеркът на убийството."

По-късно се установява, че девойката е умъртвена от серийния убиец психопат Георги Добриянов от Долни Лозен. В същото време невинният Ваньо Александров лежи в затвора за смъртта на собствената си съпруга Вася, която е друга жертва на удушвача Добриянов.

Всичко започва на 6 септември 1982 г., когато група деца, които се къпят във водоем близо до Нови хан, се натъкват на смразяваща кръвта гледка. Край тях изплува трупът на 25-годишната Вася. Нейният мъж Ваньо Александров е първият заподозрян. Семейството е пред развод. Вечерта преди жената да изчезне, двамата съпрузи са имат шумен скандал в апартамента на родителите на Ваньо в жк "Дружба". Вася си тръгва побесняла от караницата и изчезва завинаги. Обявена е за издирване на 16 август 1982 г. и след това е намерена мъртва.

Първоначално случаят изглежда елементарен за разкриване. Разследващите приемат версията, че Александров е проследил жена си, след като тя си тръгва, и губейки разсъдък заради драмата на разпадащия се брак, я убива. Първоначално Ваньо отрича, твърдейки, че след като Вася си е тръгнала, той не е напускал дома на родителите си. Алибито му е потвърдено от майка му и баща му. Техните показания не са взети под внимание, защото се приема, че свидетелите имат обясними пристрастия по разследвания случай.

"Говорил съм тогава с майката на Ваньо Александров и тя ми каза: "Другарю Ботев, ако някъде другаде беше станала разправията между Ваньо и Вася, нямаше да съм така категорична, че синът ми не е убиец. Но тя дойде вкъщи, ние с мъжа ми бяхме там. Ваньо и Вася спореха, скараха се и тя си тръгна. Ако синът ми беше тръгнал след нея, можеше да допусна, че той е извършителят. Но Ваньо не е излизал цялата вечер. Разбирате ли, независимо дали става дума за сина ми, аз бях там и с очите си видях какво стана."

Самият Александров в първите си показания категорично твърди, че съпругата му си е тръгнала сама от дома на неговите родители и допълва: "Долу до блока имаше паркиран автобус "Чавдар". Когато тя излезе, автобусът запали и тръгна. Явно шофьорът е чакал Вася." На тези думи на основния заподозрян не е обърнато внимание, а тази брънка от веригата на престъплението се оказва от изключително значение. Ваньо е вкаран в ареста и е решено в неговия случай да се използва камерен агент. Това е човек на милицията, който е внедряван при заподозрян зад решетките с подходяща легенда и измислена самоличност. Целта е агентът да спечели доверието на разследвания и да се опита да разбере дали той крие нещо от органите на реда. В онези години това е официално приета практика и се използва в МВР.

"В килията при Ваньо Александров вкарват агент с псевдоним Европа - разказва криминалистът Ботьо Ботев. - Той се представя за човек, който е много наясно с начините, по които действа правораздавателната система. Камерният агент успява да убеди Александров да каже, че е убил жена си, и да направи самопризнания, защото така щял да получи по-малка присъда." И така Ваньо Александров признава убийство, което не е извършил, и е осъден на 18 години затвор.

"Познавах въпросния агент Европа от друг случай и имах доста съмнения относно неговата работа, въпреки че мои колеги ме убеждаваха колко е свестен - казва Ботьо Ботев. - Веднъж го бях използвал във връзка с разследването на един възрастен мъж, който бе заподозрян в тежко престъпление срещу свой наемател. Старецът беше настанен в специализирана болница в едно градче и там пратих и агент Европа да се опита да разбере нещо повече. И нашият човек започна да бълва информация: Заподозреният ходел да се среща с някакви хора в една гора, държал се съмнително, явно криел нещо. Агент Европа го проследил, докато старецът ходел в гората на тайните си явки, нещо чул, нещо видял.... Обаче на мен цялата тази история нещо не ми се връзваше. Възрастният мъж го изписаха от болница и той се върна в дома си в София. Накарах агента да носи записваща техника и отиде при стареца. Трябваше да го накара да говори за срещите в гората и да насочва разговора към престъплението срещу неговия наемател. И какво се оказва - когато Европа започва да пита за срещите в гората, на записа се чува как старецът избухва: "Ама каква гора бе, какви ми ги говориш ти,?! Луд ли си? Я се махай оттук..." Агентът си беше измислил цялата история от началото докрай. Питам го: "Защо ни лъжеш?".

Той кърши ръце и отговаря: "Ами вие толкова пари похарчихте по мен, аз нищо не направих. Все нещо трябваше да открия, нещо трябваше да предавам оттам..." И същият този камерен агент е бил внедрен и при Ваньо Александров."

Ваньо влиза в затвора, но серийни убийства на жени в София отново изправят на крак криминалистите през 1985 година. Отвлечени, връзвани, изнасилвани и убити са още три жертви. Развръзката настъпва случайно и благодарение на упоритостта на един районен инспектор от милицията. "Обаждат му се на инспектора за някаква дребна кражба, някакъв си отмъквал щафета салам и го хванали служители на МВР.

Но въпреки че случаят изглежда маловажен, инспекторът решава да разпореди проверка в дома на задържания. "Щом краде салам, може и друго нещо да е откраднал", казва си милиционерът. Отива кварталният в дома на крадеца на салам и намира там жена му. Проверява къщата и вижда в двора барака. Пита жената какво има там и тя му отговаря: "Мъжът ми там си ремонтира разни дреболии".

Служителят проверява и сред всички джунджурии му прави впечатление връзка ключове със специфични емблеми. Бяхме ги обявили за изчезнали от последната убита девойка. Обажда се кварталният при нас в Софийско управление и ние веднага изпращаме човек на място. Оказва се, че ключовете са от квартирата на убитото момиче в Студентски град."

Убиецът се казва Георги Добриянов от село Долни Лозен и работи като шофьор на автобус "Чавдар". Набезите си извършва, след като направи последния си курс и паркира край спирка, на която чака самотна жена. Пита я за къде пътува и предлага да я закара. След това пали автобуса и потегля към безлюдно място, връзва, изнасилва, души и убива жертвата си. В рейса са намерени множество следи от престъпленията, доказано е по безспорен начин, че Добриянов е серийният убиец. Жертвите му са общо шест. Извергът признава за убийството на Вася, жената на Ваньо Александров.

По това време невинният мъж лежи в затвора за смъртта на удушената си съпруга.

Ваньо Александров е оправдан и излиза от килията, след като е излежал 3 години и 5 месеца, присъдено му е и обезщетение. Удушвачът от Лозен Георги Добриянов е осъден на смърт и присъдата е изпълнена.

(ВИДЕО) Сватбата на Георги Илиев и Мая Илиева стана хит в мрежата

(ВИДЕО) Сватбата на Георги Илиев и Мая Илиева стана хит в мрежата

Клип с кадри от сватбата на Георги Илиев и Мая Илиева отново се завъртяха в мрежата, предизвиквайки огромен интерес и стотици хиляди гледания. На видеото се вижда как императорът на ВИС 2 Васил Илиев в еуфорията на паметното събитие обсипва оркестъра с банкноти. Облечен в отлично скроен светъл костюм и със задължителните скъпи слънчеви очила

Деси Цонева: Татко още можеше да е жив

Деси Цонева: Татко още можеше да е жив

Исках да стане криминален патoлог. Това каза в "Събуди се" по "Нова" Деси Цонева. Дъщерята на покойния Димитър Цонев се запалва по криминалистиката като дете. Чете много романи от този тип. Насока към тях и дава баба й. "Много четях криминални романи. И най-много ме грабна работата на патолога, който разкрива случаите", разкри още Цонева

Марта Вачкова и Ваня Червенкова орисаха бебето на Ивайла Бакалова

Марта Вачкова и Ваня Червенкова орисаха бебето на Ивайла Бакалова

Миската показа дъщеря си Вяра, направи й погача "Най-чаканото бебе", така Ивайла Бакалова нарече втората си дъщеря Вяра. Бившата Мис България направи погача за чудо и приказ за мъничето си, което се роди в навечерието на Коледа. Ивайла събра свои близки приятелки в един от най-скъпите столични ресторанти

Нели Петкова при мъжа си в Америка

Нели Петкова при мъжа си в Америка

При мъжа си в САЩ отиде Нели Петкова. Бившата певица на Слави Трифонова от години е във връзка с по-възрастен американец. Двойката има и момче - Даниел, но живеят разделени - ту Нели пътува зад океана, ту бизнесменът идвал у нас. Е, сега блондинката стегна багажа и замина за Ню Йорк заедно с наследника си, за да се види с любимия

Ренета е последният пазач на прелез в България

Ренета е последният пазач на прелез в България

Жената работи и живее на жп гара Курило  Стотици пътници преминават всеки ден през жп гарата в Курило. В студ и пек, в ранни зори или по късна доба, влакът приютява работници, студенти, пенсионери, българи и чужденци, малки и големи в забързаното им всекидневие. Както родители, баби и дядовци изпращат деца и внуци към големия град

Емануела си смени името в личната карта

Емануела си смени името в личната карта

Емануела обяви в интервю, че е сменила името си в личната си карта. Попфолк фурията се оплака, че в чужбина й създавали много проблеми заради това, че сценичният й псевдоним се различавал от името в документите й за самоличност. "Особено неприятно беше в Америка. На летището ме проверяваха коя съм. Обяснявах всеки път

Актуално

Курниците се завръщат!

Курниците се завръщат!

Рекордно високата цена на яйцата принуди стопани да отглеждат бройлери  Курниците отново са на дневен ред! Масово стопани стягат стари кокошарници или стъкмяват нови, в които да отглеждат кокошки. Това показа проверка на "България Днес". Задни или странични дворове, използвани в предишни години за отглеждане на кокошки, зайци, прасета и гъски

Роби Уилямс направил децата без секс

Роби Уилямс направил децата без секс

Секс за последно е правил през миналия век Роби Уилямс. Това се шегува певецът, макар че в твърдението му има доза истина. 48-годишният британец и съпругата му Айда са твърдe заети с отглеждането на четирите си все още малки деца, освен това изпълнителят е ангажиран и с много професионални изяви. "Спомням си секса

Мария с обяснение в любов

Мария с обяснение в любов

Фолкпевицата Мария се обясни в любов на настоящия си мъж Мирослав Соколов. Изпълнителката ще бъде гост в предаването на Алекс Сърчаджиева "Животът по действителен случай", където разказва как двамата се запознават. Мария е убедена, че за първи път наистина е намерила своята половинка и отдавна е забравила предишните си връзки

Ренета е последният пазач на прелез в България

Ренета е последният пазач на прелез в България

Жената работи и живее на жп гара Курило  Стотици пътници преминават всеки ден през жп гарата в Курило. В студ и пек, в ранни зори или по късна доба, влакът приютява работници, студенти, пенсионери, българи и чужденци, малки и големи в забързаното им всекидневие. Както родители, баби и дядовци изпращат деца и внуци към големия град

Ненчо играе тенис, прави йога и се целува

Ненчо играе тенис, прави йога и се целува

Прекрасно си изкарват на медения месец Ненчо Балабанов и съпругата му Катрин. Актьорът е неотлъчно с половинката си, с която правят йога на плажа, играят тенис и накрая като всички влюбени се целуват на

Не пропускай

Ивана: Нямам проблем с одъртяването

Ивана: Нямам проблем с одъртяването

"Нямам проблем с одъртяването", категорична е Ивана. Това признание направи попфолк звездата в последното си видео, качено в ток-ток. Изпълнителката на "Шампанско и сълзи" обяснява, че в снимка или клип, които се правят след участието и които тя нарича "постпродукция", "не може да се види реалната певица"

Емили с тротинетката с нова промяна - вижте каква

Емили с тротинетката с нова промяна - вижте каква

Промените в живота на Емили с тротинетката не спират. След като си смени името, сега трансмомичето прие и друга...вяра. Да, точно така. Емили вече не е християнка, а мюсюлманка. "В джамията се чувствам по-спокойна", пише трансдевойката с тротинетката и обяснява част от причините защо сменя вярата си

Блъснаха фолкпевица с голф количка

Блъснаха фолкпевица с голф количка

Чалга дивата се търкаля по баир и е с охлузвания  Благодаря на Господ, че съм жива, казва Десита Фолкпевицата Десита се контузи по време на снимки. Чалга фурията се оплака, че човек от екипа й я е блъснал с голф количка в паузата между заснемането на кадрите на един от хитовете й. Действието се развива на голф игрище край морето

Наш хокеист под палма в Мексико

Наш хокеист под палма в Мексико

На пълен релакс на плажа се е отдал най-популярният български хокеист Александър Георгиев. Вратарят на "Колорадо Аваланч", който пази в Националната хокейна лига, намери време да разпусне за известно време в Мексико. Той показа и кадри от популярния курорт Тулум. "Релакс и презареждане", написа Александър под кадър

Депутати от Източна Турция: Разруха, а помощ няма!

Депутати от Източна Турция: Разруха, а помощ няма!

Светът протегна ръка на комшиите  Стотици хиляди без дом в страшния студ, не достигат храна, вода и превързочни материали  Страшни кадри от град Елбистан показва група турски депутати, заминала за поразената от земетресенията източна част на страната. Селището е разположено в провинция Кахраманмараш