Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/12685808 www.bgdnes.bg

Шарани кълват в Карловско

Река Стряма завря от американски пъстърви след наводненията

Риболовът в Карловския регион върви доста успешно близо месец след опустошителните наводнения там. Въпреки че река Стряма и притоците предизвикаха истински потоп, сега ситуацията се нормализира, а рибарите имат богат улов.

Най-добре се отплаща близкият язовир "Домлян". На него тези дни се хващат страхотни шарани с тегло докъм 5-6 килограма. Въпреки че нивото на водоема е доста ниско, както всяка година по това време, рибите не се притесняват и се хранят активно. Те трупат хранителни вещества за дългия зимен период, когато изпадат в летаргия.

Реклама

"Най-често посещавам точно този язовир. Яко риба излиза сега там. Лови се с метод "на косъм", а стръвта е вкисната царевица. Има доста шарани, преди дни улових екземпляр с тегло 4,5 кг, както и кефал (1,4 кг)", признава пред "България Днес" 19-годишният майстор на риболова от Карлово Симеон Иванов. Той ни предоставя и снимка с улова си за доказателство на успешния излет.

Язовир "Домлян" се намира в Пловдивска област, на около двадесетина километра южно от град Карлово. Водите му на площ от 1680 декара се мият на северния склон на Централна Средна гора. Захранва се от река Свеженска, както и още два по-малки притока, които образуват трите му по-големи залива. Сега рибите се търсят на по-голяма дълбочина. Същевременно на въдиците се закачат също така каракуди, бабушки, костури и уклеи.

Доста впечатляващ е и риболовът по поречието на Стряма, която вече е с нормалното за сезона си ниво. Високите води в началото на септември отнасят няколко рибарника и голямо количество американска пъстърва се озовава в реката. Именно тя в момента е цел номер 1 за риболовците. Кълве както на плувка, така и на блесна. Рибите са с тегло по около половин килограм.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама