Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/12688952 www.bgdnes.bg

Футболна касапница в Индонезия!

Най-малко 174 загинали и над 300 в болница след масови безредици на мач като на война

Най-малко 174 загинали фенове и над 300 души в болница! Това е кошмарният резултат от масови безредици по време на футболен мач в Индонезия. Броят на жертвите расте постоянно.

Реклама

Това е втората най-голяма трагедия в историята на спорта, след като през 1964 година 320 души загиват и над 1000 са ранени по време на мач между Перу и Аржентина в Лима.

Източният град Маланг в азиатската страна се оказа арена на истинска футболна война. Страстите се разгорещяват по време на голямото индонезийско дерби между домакините от "Арема" и гостите от "Персебая" (Сурабая). Двата отбора са съседи в средата на класирането и не се борят за челните места, но въпреки това напрежението ескалира до краен предел, когато гостите печелят с 3:2. Над 40 хиляди разгневени фенове нахлуват на терена.

Полицията се намесва, като прави огромната грешка да използва сълзотворен газ. Това води до още по-огромен хаос. Много от жертвите са загубили живота си поради задушаване. Други са били буквално стъпкани в мелето. Двама полицаи и дете на 5 години също умират. Местните власти определят действията на феновете като бунт.

"Полицаите започнаха да стрелят със сълзотворен газ и хората веднага се втурнаха към изходите и започнаха да се бутат", разказва пред АФП 43-годишният Дони, който е пряк свидетел на трагедията.

"Нищо не се случваше, нямаше никакви бунтове, не знам какъв беше проблемът, но те изведнъж започнаха да използват сълзотворен газ. Това ме шокира, не се ли замислиха за децата, за жените", допълва свидетелят, който от съображения за сигурност не разкрива своето фамилно име.

Президентът на Индонезия Джоко Уидодо нареди пълно разследване на трагедията и забрани провеждането на футболни мачове в страната, докато не бъдат направени подобрения в сигурността.

Реклама

"Изказвам дълбокото си съжаление за тази трагедия! Надявам се, че това ще бъде последният футболен инцидент в страната ни", каза Уидодо.

През месец май догодина Индонезия трябва да бъде домакин на световното първенство по футбол до 20 години, организирано от ФИФА. След тази трагедия мястото на провеждане на турнира е под сериозна въпросителна. 

Реклама
Реклама
Реклама