Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12693324 www.bgdnes.bg

Чудо! Първи осъден за търговия с гласове

Гръм и трясък в новините за изборни манипулации

Заедно с инфлацията поскъпва и вотът, мизата върви между 50 и 100 лв. на калпак

Винаги около изборите, особено седмицата преди тях престъпленията с търговията на вот, незаконни бюлетини и държавници, които се опитват да манипулират изборите, оглавяват заглавията по медиите. Ето и едни от най-големите престъпления, свързани с изборния ден.

Реклама

Тази година се отличава с нещо, което се случва за пръв път у нас, и това бележи напредък в българските съдилища. Известен е фактът, че осъдени у нас за търговия с вот няма. Поне нямаше до този момент. За пръв път в България вече имаме осъден. Присъдата е нищожна, но поне я има и тя поставя прецедент в българското право.

57-годишен селянин от плевенското с. Ставерци е първият осъден за купуване на гласове за предстоящите парламентарни избори, съобщават от МВР.

Схемаджията получи 8 месеца условно с три години изпитателен срок, след като плевенският съд одобри споразумение между Районната прокуратура в Плевен и защитата му.

Това е показател за добрата координация в работата на разследващите органи, прокуратурата и съда в защита на политическите права на българските граждани. До осъдителната присъда на 57-годишния се стигна след полицейски действия в рамките на спецакция, проведена в петък на територията на община Долна Митрополия.

При спецоперацията ченгетата извършиха множество претърсвания, изземвания, обиски и разпити на свидетели. Тогава бе проверен личният автомобил "Ленд Ровър" на 57-годишния аферист, където бе открита тетрадка със изписани 17 страници лични данни - три имена, ЕГН-та и номер на лични карти на жители на община Долна Митрополия.

Реклама

Събрани бяха доказателства, че на конкретна дата и място в града той е провеждал лични срещи, при които е записвал данни от личните карти и е уверявал, че ще плати по 40 лева, след като гласуват за конкретна политическа партия. Първоначално беше задържан за срок до 24 часа, а после бе светкавично обвинен. Селянинът направи самопризназния и сключи споразумение в Районната прокуратура в Плевен, а съдът го одобри. Купувачът на гласове се отърва с оскъдно и меко наказание. Освен това търговецът на гласове е лишен и от право да заема изборни длъжности за срок от 3 години.

Малко преди да сгащат плевенския селянин, в село Костенци, Берковица, ченгета заловиха 61-годишен с над 70 страници, изпълнени с имена, партии, дати и суми и гласуване по секции. На всяка страница горе-долу има по 10 имена, съответно сумата, която е раздадена на хора, за да гласуват за дадената партия, е между 35 и 70 хилядарки, тъй като купуването на глас върви между 50 и 100 лева.

Дни по-рано на общински съветник от Кърджали късметът му изневери. При спецакцията бе закопчан държавник от Община Кърджали, за когото има информация, че е давал солидни суми на местни да гласуват за определена партия. Това става ясно от профила в социалните мрежи на кмета на общината Хасан Азис.

В публикацията се казва, че задържането на съветника е "пореден удар срещу демокрацията дни преди парламентарните избори и сме свидетели на евтин политически сценарий с мотиви на полицейщина". Кметът Хасан Азис обяви, че ще внесе жалба срещу неправомерните според него действия. Към момента няма официална информация от МВР по случая.

През 2021 г. имаше бум на сгащени кметове за търговия с вот.

Последният случай е с кмета на Сандански Атанас Стоянов. Той бе спипан след сигнал за купуване на гласове в района на ул. "Георги Кирков" в село Ново Делчево, общ. Сандански, навръх изборния ден. Информацията бе потвърдена от директора на Областната дирекция на МВР - старши комисар Георги Кандев. Автомобилът на Стоянов, избран за кмет през 2019 г. като кандидат на коалицията "Обединени патриоти", бе спрян за проверка, а в жабката му бе открит плик с 2240 лева и списък с имената на местни жители и цифри срещу тях. Кметът казал на ченгетата, че пликът е подхвърлен. Стоянов бе задържан за срок до 24 часа, но вече е на свобода. Прокуратурата не откри достатъчно доказателства, за да бъде удължен арестът му и да му бъде повдигнато обвинение. Часове след ареста на Стоянов бе арестуван и кметът на санданското село Склаве Павел Пъхнев.

Само два дена по-рано заловиха кмета на плевенското село Комарево и неговите син и брат. При претърсването в дома им бяха открити списъци с имена и марихуана. Разследването за участието им в търговия с вот продължава.

Тази участ застигна и кмета на Симеоновград Милена Рангелова през същата година.

През 2020 г. имаше голям конфликт с протоколи, които се оказаха с повече от една поправка. От данните на информационно обслужване става ясно, че 408 протокола са с повече от една поправка, което ги прави негодни доказателства за реалните резултати от изборния процес. Тогава избирателните списъци са допълвани незаконно, без съответните подписи. В Административния съд в София се води дело за касиране на местните избори в столицата.

Най-крупния скандал у нас, свързан с изборите, е този в Костинброд. През 2013 г. прокуратурата разкри печатница с 350 хиляди бюлетини за утрешните избори. Печатницата е собственост на фирма "Мултипринт", а нейният собственик е близък на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и общинар от ГЕРБ. Тогава разследващите откриват над 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини за гласуване в парламентарните избори. Те бяха намерени в складови помещения на фирмата. Тогава обвинените категорично отрекоха да има такова нещо. Казаха, че това са бракувани книжа и всичко е било по сигнал на политическа сила и е тежка манипулация. С времето случаят затихна и бе забравен.

Целта оправдава средствата

По сценарий новините за изборните манипулации започват с гръм и трясък. После постепенно се спихват и накрая приключват тихомълком, когато вниманието на публиката отдавна е привлечено от нещо друго. Така голяма част от нея не разбира, че всичко е било лъжа и измама, употребена в медийната пропаганда за тъмните цели на една или друга политическа клика. Сценаристите и изпълнителите си получават възнаграждението, без някой да се сети да им потърси отговорност... и следващия път номерът пак минава.

Реклама
Реклама
Реклама