Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12711355 www.bgdnes.bg

Почернената майка и баба за 30-годишната присъда на килъра Викторио: Няма превъзпитан психопат!

Ужасяващото е, че да убиеш собственото си дете, не е тежко престъпление, вайка се Ваня Министерска

Не знам да има превъзпитан психопат! Това отсече Ваня Министерска пред "България Днес" след излизане на мотивите към окончателната 30-годишна присъда на килъра на дъщеря й Дарина и внучка й Никол - Викторио Александров. Семейството и близките на двете жертви са потресени, че Темида се смили над двойния убиец и отмени доживотния му затвор, като така му позволи някой ден да се върне в обществото.

Реклама

"С насмешка гледаме на тази присъда. По-смешно място от българския съд няма. Когато една институция претендира за уважение, тя трябва да излъчва такова", смята Ваня Министерска, като по думите й това не става с подобни скандални решения.

Роднините на 23-годишната Дарина и на едногодишната Никол настояваха Върховният касационен съд да потвърди решетки до гроб за Викторио, които той получи на втора инстанция. Първата му даде само 20 г. затвор. В крайна сметка върховните магистрати определиха също толкова за килъра, като завишиха наказанието му с още 10 г. заради "изключителната морална укоримост на поведението" му.

За съдбата на бившия охранител основна роля изиграва психичното му състояние във фаталния 29 октомври 2018 г. За него се произнасят експерти психолози и психиатри, които правят комплексна експертиза. Според тях при убийството на Дарина Викторио се е намирал в състояние на кумулиран афект, породено от предшестващи емоционално наситени изживявания, фрустриращи моменти, довели до натрупването на негативна енергия. Посоченото душевно състояние намалява възможността за самоконтрол и смекчава вината на подсъдимия, категорични са съдиите.

"Излиза, че той не е виновен, че е психопат", вайка се Ваня Министерска на това заключение. За Темида в нито един момент Викторио не е бил в състояние на физиологичен афект, което би смекчило наказанието му. Експертите посочват, че той е изпаднал в друг тип афект - кумулиран, и то само при първия разстрел на Дарина. При това състояние също се изпитват гняв и ярост, но не се стеснява съзнанието, обясняват специалистите. По тяхното мнение при убийството на малката Никол осем часа по-късно нейният палач баща й е бил в ясно съзнание.

"Когато е отнел живота на дъщеря си, подсъдимият не е действал под влияние на силни чувства, а е изпълнил съзнателно взето решение, мотивирано от характеровите му особености, от това, че като личност е емоционално незрял, с високо ниво на претенции и ниска способност за адекватното им реализиране. Преценил, че само така може да наложи контрол над нежеланата ситуация, в която е изпаднал, като не позволи детето да бъде отглеждано от родителите на Дарина", коментират в мотивите си магистратите.

"Най-ужасяващото е, че да убиеш собственото си дете, не е тежко престъпление", покрусена е майката и баба на жертвите. Според нея с подобна либерална наказателна политика може да се очакват и масови убийства.

Реклама

"Надявам се нашият случай да влезе в историята като нещо, което не трябва да се допуска. Не бива да се жонглира така с правото, защото това води до лоши последици. Няма обективност, безпристрастност. Не е нормално да има такава голяма амплитуда в наказанията на различните инстанции. Не че и да го бяха разкъсали, нещо щеше да се промени. Цялата работа е такава - българска, че да искаме и от съда нещо различно. Неслучайно има 93% недоверие към съдебната система. Накрая разбираш, че си живял в утопия, че има държава - такава няма", посочва Ваня Министерска.

Тя и близките й поне се утешават, че случаят с Дари и Ники е един от поводите да отпадне съкратената процедура. Така извършителите не могат да се възползват от намаляване на наказанието при направени самопризнания за тежки престъпления. "Ако беше по съкратената процедура, сигурно щеше да получи 20 г. или по-скоро 15, сега поне е осъден на 30 г. Но всички около нас са потресени, очаквахме да бъде потвърдена доживотната присъда", споделя почернената майка и баба.

След заплахите, отправени от Викторио към семейството й, Ваня признава, че се притеснява за свидетелите. "Нашият живот отдавна е приключил, но мислим за свидетелите - поне малкото от тях, които се осмелиха да проговорят", опасява се Министерска.

Окончателното решение на Темида стана ясно, след като прокуратурата приведе присъдата в изпълнение и тикна килъра в килията. Той е задържан от деня на трагедията, като престоят на топло ще му бъде приспаднат. Не е изключено бившият гард да съкрати от присъдата си и с работа. Така след десетина години ще може да иска предсрочно освобождаване.

В дебрите на криминалистиката

В дебрите на криминалната психология влиза Ваня Министерска след загубата на дъщеря си и внучка си. "Търсех отговори, намерих много от тях", признава съкрушената жена. По думите й всичко се корени в разбитото семейство и насилието. "Човек, израснал с насилие, става насилник", разказва Ваня, като отбелязва, че и самият Викторио е споделил за присъствието на агресията в живота си. Затова според почернената майка и баба проявите на насилие трябва да бъдат коригирани още от ранна детска възраст.

Реклама
Реклама
Реклама