Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12721808 www.bgdnes.bg

Свидетел на мелето на Околовръстното: Полицайката се кикотеше след катастрофата!

Прокуратурата конфискува личния телефон на ченгето Любка Гечева

Свидетел на катастрофата на Околовръстното, причинена от Димитър Любенов, в която загина французинът Лорен Пети, е дал притеснителни показания за поведението на двама униформени.

"Видях полицаите, за които говореше вътрешният министър. Бяха едно младо момиче и едно младо момче. Момчето не ми направи силно впечатление, колкото момичето. За мен поведението на полицайката беше много непристойно. Не може униформен служител да се държи по този начин при престъпление. То не беше разговор - беше фамилиарничене, потупване и кикотене." Това разказва Михаил Главчев, един от свидетелите на катастрофата на Околовръстното в София, който помага на пострадалите, пред Би Ти Ви.

Реклама

"Възхитен съм от разследващия полицай, който дойде и започна работа. Има много достойни хора. Това най-добро впечатление ми направи. В по-голямата си част полицаите си вършеха работата. Като им разказах, те се възмутиха от разговора на полицайката с Любенов", добавя свидетелят.

Полицайката Любка Гечева е подпукана от прокуратурата, че заедно с колегата си Георги Малински от 6-о РПУ са правили ескорт на пияния и дрогиран шофьор Димитър Любенов. Личният телефон на Любка, на Георги и тези на техни колеги са иззети, за да бъде проверено с кого са говорили, с кого са си писали и дали някои от ченгетата са поддържали контакт и близки отношение с обвиняемия Димитър Любенов. Това разбра "България Днес" от свои източници в МВР.

В момента прокуратурата проверява дали е имало чадър над Любенов, както се оказа, че е в случая с Георги Семерджиев, който отне живота на две момичета на бул. "Черни връх".

От Софийската градска прокуратура казаха за вестника, че прокурорът, наблюдаващ разследването за катастрофата на Околовръстното, е възложил на Вътрешна сигурност към МВР да бъде проверено дали е имало патрулни автомобили по пътя на автомобила на Любенов, дали обвиняемият е бил спиран за проверка и дали такава е била въобще извършена. Ако е имало проверка, ще се провери от кои служители е извършена и какво е установила тя. Проверява се също дали е имало патрулка в непосредствена близост до автомобила на джигита и дали е предприел някакви действия, преди да се случи зверската катастрофа.

Има образувано досъдебно производство и то разследва потенциален чадър над Любенов, заявяват за вестника от прокуратурата. Разследването се води от отдел "Следствен" към Софийската градска прокуратура.

Тази проверка е назначена, след като защитата на Димитър Любенов изказа много притеснителни твърдения по време на гледането на мярката на обвиняеми преди дни. Тогава магистратите не се смилиха над него и го оставиха за постоянно в ареста.

Реклама

"Двама униформени минути преди инцидента спрели поршето на Любенов, взели му 200 лева за услугата и свалили шофьора от "Дринк енд драйв". После наблюдавали страшната катастрофа от локалното и опитали да изчезнат на заден ход", твърди адвокатът на Любенов, като взриви МВР и прокуратурата. Вътрешният министър Демерджиев призна, че двамата служители са били в района, но се води разследване и към момента са отстранени. Министърът на вътрешните работи добави, че прокуратурата е отказала да задържи двама полицаи. Не закъсня отговор от правната институция. Софийската градска прокуратура опроверга думите на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, че нейни служители са възпрепятствали задържането на двама служители на МВР във връзка със случая "Димитър Любенов". От прокуратурата казаха, че няма как да задържат когото и да е било, без да имат доказателства. Не могат да задържат човек само защото някой твърди нещо. "Първо се събират достатъчно доказателства и чак след това даденият човек се задържа и му се подвигат обвинения. Разследването за катастрофата е в начален стадий, а това за участието на ченгета и чадър над Любенов е още повече в начална фаза, казват от прокуратурата.

 Второ разследване

Полицайката Любка Гечева е разследвана за втори път. Първият от МВР я проверяват за контакт с кримигероя Йонко Иванов. През 2018 г. полицайката е командирована в Слънчев бряг. Тогава Йонко е арестуван в курорта с наркотик пико, а после е осъден на година и четири месеца затвор. Впоследствие разследващите забелязват, че през вечер Йонко публикува свои снимки във фейсбук с полицайката. Любка не е писала докладни записки за контакта си с криминален контингент, макар да е длъжна да го направи по закон. Йонко парадирал из курорта, че полицайка му е гръб и го пази. Не е споменавал обаче, че става дума конкретно за Гечева, но на снимките си личи, че е тя. Тогава започва и разследването, но МВР не намира нищо гнило и Любка е върната в столицата, където вече няколко години продължава полицейската си кариера.

Реклама
Реклама
Реклама