Д-р Радин Цонев, гастроентеролог: Усмихнатият човек е най-здрав

Приятел
Автор: БД Онлайн

Д-р Радин Цонев, гастроентеролог: Усмихнатият човек е най-здрав

Всичко трябва да е с мярка, не само пиенето и пушенето, но и здравословният начин на живот

КОЙ Е ТОЙ

Д-р Радин Цонев завършва медицина през 1988 г. Има две специалности - вътрешни болести и гастроентерология. От 2007 г. е член на екипа на МБАЛ-Токуда, а от 2013 г. до сега е началник на Гастроентерологичното отделение в болница "Токуда". Специализирал е в Холандия и Рим. Има редица публикации в наши и чужди престижни медицински медии. Автор и съавтор на няколко монографии. Има докторска дисертация от 2019 г., свързана с неинвазивната диагностика при хроничен вирусен С хепатит. От 2022 е доцент към Клиниката по гастроентерология. Центърът по хепатология на МБАЛ-Токуда, който ръководи д-р Цонев, е един от водещите в страната за лечение на хроничните вирусни хепатити и цирози.

- Д-р Цонев, защо станахте лекар?

- Медицината ме избра случайно, под давление на избора на родителите ми. При социализма беше модерно да учиш за лекар, юрист или инженер. Според равносметката, понеже не ставах за юрист и инженер, трябваше да стана лекар. Е, станах, тогава започна и голямата ми любов към вътрешните болести, по-късно към гастроентерологията. Моето поколение имаше невероятния късмет да се учи първо на вътрешни болести, после по тясна специалност от едни от най-големите капацитети в сферата на здравеопазването. Това бяха професори ерудити, които имаха международно признание.

- Напоследък лекарската професия все повече се комерсиализира. Къде остана призванието да си лекар?

- В момента комерсализацията е навсякъде - в политиката, в медицината, в журналистиката. Независимо от комерсализацията на съвременното здравеопазване ние трябва да запазим морала си не от гледна точка на Хипократовата клетва, а от възпитанието, което имаме, от гледна точка на емпатията към страдащия. Тези чисто човешки ценности, за съжаление, липсват на съвременното общество. Чисто икономически, за да просъществува едно здравно заведение, независимо къде се намира на здравната карта, трябва да се адаптира към цените, определени от здравната каса, и да спазва правилата й. За да може да има добра съоръженост, е необходимо да се отделят допълнителни средства. Това, което се опитвам като лекар и като началник, е да дам на моите млади колеги възможността да не се ограничават откъм това да дадат най-доброто от себе си, да лекуват с най-съвременните методики и средства своите пациенти.

- Защо лекарите у нас са разочаровани?

- На първо място, от липсата на правила в медицината, в отношението на обществото към тях, средствата, които се отделят за здравеопазване. Ако имахме ясни правила, в България щяха да стъпят международни консорциуми, а за съжаление, инвестиции от чужбина при тези неясни правила в сферата на здравеопазването няма.

Не по-малка е обидата от страна на демонизация на лекарското съсловие, за което допринася и несериозната журналистика. Далеч съм от идеята, че не е имало лекарски грешки преди 50-100 години, но тогава не е имало такова насаждане на омраза към лекарите. За това допринесе и социализмът, който ни приравни с работническо-селската интелигенция, което отне уважението към професията. И сега се чуват обидните реплики: "Докторче, да си жив и здрав, да ни лекуваш!", думи, произнесени не от сърце, а чисто по андрешковски, за да си ни от полза - да ни лекуваш. Наистина ние с пациентите сме скачени съдове, ако няма пациенти, няма да има и лекари, но е необходимо да има достойнство и уважение и в двете страни - едно благодаря е достатъчно. С какво да привлечем младите колеги, за да останат освен с една гола ерудиция, финансово не можем, учим ги, обучаваме ги, но за съжаление, те отиват в държави с правила и предвидими очаквания.

- Кое е по-важно, здравната пътека, парите или здравето и животът на човека?

- Най-важното нещо на този свят е здравето, то не се купува с пари, но за неговото постигане трябват пари. Здравноосигурителните вноски са смешни в държава с голяма безработица и население в пенсионна възраст. Допълнителните здравни застраховки са свързани с много пари, които нямат инвестиционен характер, но са полезни поради това, че дават най-добри здравни грижи.

- Защо тогава повече се говори за пари, отколкото за това как да се помогне на хората?

- Разговорите за пари, за съжаление, са част от ежедневието на здравните специалисти поради факта, че голяма част от консумативите не се покриват от НЗОК. Представяте ли си да събудите пациента от анестезия, за да го питате каква протеза ще предпочете, поради това, че по време на операция или процедура под анестезия сте се натъкнали на неочаквана находка. Лекарят винаги ще предпочете най-доброто, което винаги е и най-скъпо, пациентът, след като се събуди, ще каже, че не може да си я позволи, т.е. пасивите са за сметка на болницата.

- Защо много често, когато отидем на преглед, от хора се превръщаме в пациенти?

- Всеки човек е пациент, както вие, така и аз. Лекарите също ставаме пациенти, колкото и да не ни се иска. За съжаление, ние имаме нещастието в сравнение с останалите хора да разбираме всичко и не можем да си съхраним надеждата при заболяванията с фатален изход.

- Лекарят често е последната надежда на много хора. Чувствали ли сте се някога като Бог?

- Добрият лекар може да е последна надежда за много хора и работата му да е Божествена, но не е Бог. Ние сме хората, които ще дадат всичко от себе си, но понякога се случва да загубим битката.

- Какви са най-важните качества, за да бъде човек добър лекар?

- На първо място, трябва да има сърце, да има чувство за съчувствие към пациента си, да не го претупва. Трябва много да знае и непрекъснато да са усъвършенства, да чете непрекъснато. Да се учи от грешките си, да няма голямо его независимо от гъдела на гордостта, да уважава колегите си и да не злослови срещу тях.

- Вие сте един от водещите гастроентеролози у нас. Защо толкова много хора имат стомашни проблеми?

- Стомашно-чревните проблеми са често срещани в нашето общество поради много причини - лоши хранителни навици, употреба на газирани напитки, на цигари и алкохол, високо ниво на стрес, генетични фактори, вирусни и бактериални причини. Всичко това е комплексно. За да се избегнат голяма част от тези заболявания, е необходимо да се променят хранителните навици, да се ограничи системният прием на алкохол, който е типичен за създаване на мъжествен имидж на Балканите. Скринингът за хепатит В и С, който от тази години влиза в България, е необходим за предпазване от цироза и първичен рак на черен дроб. Психосоматичните причини са голям процент от пациентите с гастроинтестинални проблеми, които, макар и функционални, създават сериозни нарушения на качеството на живот на тези пациенти и допълнително лечение, свързано с намаляване на стреса и тревожността.

- Може ли да се избегнат някои тежки болести като рак на дебелото черво и как?

- Ракът на дебелото черво, слава богу, е вече заболяване, което може да бъде избегнато поради наличието на профилактика след 40-50-годишна възраст, свързана с бързи тестове, виртуална или стандартна колоноскопия. Препоръчително е при всеки пациент над 50 години или над 40 при фамилна анамнеза, както и при всички, с т.нар. алармиращи симптоми - кръвоотделяне, слузоотделяне, намален апетит, загуба на тегло, внезапно настъпил запек.

- Вечер, преди да заспите, припомняте ли си хората, на които сте помогнал през деня?

- Когато си легна, гледам да заспя бързо, за да съм пълноценен на другия ден, ако си припомням нещо, то е нещо, свързано със семейството, а не с болницата.

- Как трябва да живее човек, за да бъде здрав?

- За да бъде човек здрав, той трябва да е усмихнат, да се забавлява, да не се пристрастява към здравословния начин на живот. Трябва да спортува, да приема качествена храна и алкохол, но не повече от 30 грама дневно. Всичко трябва да му е с мярка. Вероятно много хора ще са възмутени от тези съвети, но винаги се придържам към принципа да съветвам хората да правят това, което аз правя за собственото си здраве.

Почина най-възрастната българка

Почина най-възрастната българка

На 110 години  Десетки изпращат баба Нурие, която прогледна преди петилетка  Доли ЛУКАНОВА Най-възрастният човек в България почина! Баба Нурие Дерменджиева от смолянското село Средногорци си отиде на 12 януари т.г. на 110 години. Това съобщиха нейни близки пред "България Днес". Суперстолетницата умира спокойно в съня си

Деси Цонева: Татко още можеше да е жив

Деси Цонева: Татко още можеше да е жив

Исках да стане криминален патoлог. Това каза в "Събуди се" по "Нова" Деси Цонева. Дъщерята на покойния Димитър Цонев се запалва по криминалистиката като дете. Чете много романи от този тип. Насока към тях и дава баба й. "Много четях криминални романи. И най-много ме грабна работата на патолога, който разкрива случаите", разкри още Цонева

Марта Вачкова и Ваня Червенкова орисаха бебето на Ивайла Бакалова

Марта Вачкова и Ваня Червенкова орисаха бебето на Ивайла Бакалова

Миската показа дъщеря си Вяра, направи й погача "Най-чаканото бебе", така Ивайла Бакалова нарече втората си дъщеря Вяра. Бившата Мис България направи погача за чудо и приказ за мъничето си, което се роди в навечерието на Коледа. Ивайла събра свои близки приятелки в един от най-скъпите столични ресторанти

Емануела си смени името в личната карта

Емануела си смени името в личната карта

Емануела обяви в интервю, че е сменила името си в личната си карта. Попфолк фурията се оплака, че в чужбина й създавали много проблеми заради това, че сценичният й псевдоним се различавал от името в документите й за самоличност. "Особено неприятно беше в Америка. На летището ме проверяваха коя съм. Обяснявах всеки път

Джулиана Гани печели "Черешката на тортата"

Джулиана Гани печели "Черешката на тортата"

Впечатлява шеф Манчев с ефектно основно ястие Джулиана Гани печели тазседмичното предаване "Черешката на тортата", научи "България Днес" от достоверен източник. Снимките на предаването са направени през миналата година, но епизодите се излъчват чак сега, разбра още вестникът. Блондинката мери сили за титлата "кулинарен гуру" с добрия си приятел

Жената на Боби М. хапва рапани в Барселона

Жената на Боби М. хапва рапани в Барселона

Мария Петрова организира 60-годишния юбилей на шефа на БФС Трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова тъне в лукс в Барселона. Втората съпруга на шефа на БФС Борислав Михайлов от известно време е в каталунската столица по служебни ангажименти, свързани със спорта. Самата Мария споделя

Актуално

Дениз Хайрула в авантюра с Виктор след края на "Ергенът"

Дениз Хайрула в авантюра с Виктор след края на "Ергенът"

Имаше интерес и от двете страни, казва плеймейтката Плеймейтката Дениз Хайрула е имала кратка авантюра с първия ерген Виктор Стоянов веднага след края на предаването. Макар на финала мачото да избира Виктория, а не нея, извън ефир нещата се развиват по различен начин. Между двамата се заражда флирт, следват срещи и дълги разговори по телефона

Карамазов каза истината защо няма да води "Сървайвър"

Карамазов каза истината защо няма да води "Сървайвър"

В емоционален пост Владимир Карамазов обяви защо няма да води новия сезон на "Сървайвър". Актьорът очевидно не е много щастлив от развитието на нещата, но въпреки това колегиално и културно пожела успех на новия сезон и новия водещ. Ето какво маписа Карамазов: Пиша това писмо, защото може би очаквате нещо да кажа

Отстреляните глухари са гордост за царете

Отстреляните глухари са гордост за царете

Ловджийски лакърдии в двореца С гръмнати трофеи са се фукали Фердинанд и Борис III Ловджийските лакърдии, както е известно, край нямат, а с всяка чаша вино стават все по-цветни и вълнуващи. Разбеснели се глигани, мечки-стръвници, вълци, големи като тигри, и други страшилища вилнеят из разказите за подвизи на авджиите

Левандовски на плаж в Барселона

Левандовски на плаж в Барселона

Докато по нашите ширини вали сняг и температурите са отрицателни, за полския нападател Роберт Левандовски такъв проблем не съществува. Голмайсторът на "Барселона" заведе съпругата си Анна на плаж. Двамата си спретнаха дълга разходка по пясъка в каталунската столица. Макар че не се съблякоха по бански

Бионсе с най-много награди "Грами" в историята, Хари Стайлс с албум на годината

Бионсе с най-много награди "Грами" в историята, Хари Стайлс с албум на годината

Певицата Бионсе стана най-награждаваният изпълнител в историята на наградите "Грами", но се размина с топ отличието за албум на годината. Призът в една от четирите водещи категории спечели британският певец Хари Стайлс, съобщават световните агенции. Бионсе прибави четири "грамофончета" към колекцията си, с което наградите ѝ стават общо 32

Не пропускай

5 хиляди трябват на Далия, за да проходи

5 хиляди трябват на Далия, за да проходи

Семейството мечтае детето им да има нормално детство  Не може да се обръща и да си държи главата изправена  "Мечтаем Далия да има нормално детство." Тези сърцедокосващи слова са на майката на борбеното дете Вероника Ризова, което е само на годинка и два месеца. За съжаление вместо да проходи и да има нормално детство

Секссимволът на годината Марешка Бардем:  Бившият ми мъж е сменил името на сина ни

Секссимволът на годината Марешка Бардем: Бившият ми мъж е сменил името на сина ни

Той е спрял момчето от училище, разбрал е, че водя битка, за да го открия в Чечня  "Бившият ми мъж е спрял сина ни от училище и му смени името, разбирайки, че водя битка за неговото намиране и засега съм сложила пауза на моята война за детето ми." Това сподели в изповед пред "България Днес" моделката Марешка Бардем

Тъст плашел Данчо Караджов с пушка

Тъст плашел Данчо Караджов с пушка

Бъдещият тъст на Данчо Караджов искал да го разстреля при първата им среща. Това се случва десетки години назад във времето. "Когато се запознахме, Мариана беше на 15, а аз на 18. Един ден баща й грабна пушката, насочи я срещу мен и пита: "Какво правиш с дъщеря ми, тя е 8 за 9 клас", обясни музикантът за първата си среща с бъдещия си тъст

Деси Бакърджиева с книга

Деси Бакърджиева с книга

Деси Бакърджиева е прототип на героиня в нов любовен роман. Книгата ще бъде представена на 8 февруари, а актрисата е водеща на събитието. "Отговорът е любов" е на журналистката Цветелина Лалева, с която Деси е приятелка отдавна. Промоцията ще е във Военния

Пирони се напъха в кош

Пирони се напъха в кош

Френската манекенка Шарлот Пирони замени футбола с баскетбол. Хубавицата нашумя като муза на "Монако" по времето, когато Димитър Бербатов играеше там. Сега тя реши да седне върху баскетболен кош с топка в