Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/12731189 www.bgdnes.bg

15 г. решетки иска прокуратурата за убиеца на Милен Цветков

До 2 месеца Темида се произнася по делото за смъртта на журналиста

"Сърцето ми е чисто пред Господ, защото искрено се разкайвам", заяви пред Темида обвиняемият

До два месеца Темида се произнася по делото за смъртта на Милен Цветков. 15 г. решетки за убиеца на Цветков - Кристиан Николов, искат прокуратурата и адвокатите, представляващи наследниците и семейството на журналиста.

Реклама

"Моля чисто човешки, отсъдете по съвест и ми дайте възможност да продължа живота си. Разкайвам се горчиво за случилото се. Аз ще нося своя кръст до края на живота си. Сърцето ми е чисто пред Господ, защото искрено се разкайвам." Това каза в съдебната зала вчера обвиняемият Кристиан Николов. Според обвинението престъплението е извършено при евентуален умисъл, а не по непредпазливост. Делото приключи вчера и в двумесечен срок ще съдът ще постави каквото прецени за правилно, обяви тричленният състав на Апелативния съд в София.

Делото се гледаше на втора инстанция от апелативните магистрати в столицата. През пролетта Градският съд в София призна Николов за виновен, че е причинил катастрофата по непредпазливост и го осъди на 9 години решетки и 10 години без право да сяда зад волана. Тогава Николов беше оправдан по обвинението за убийство при евентуален умисъл, което не се понрави нито на прокуратурата, нито на фамилия Цветкови.

На последното заседание вчера защитата на Николов направи поредния неуспешен опит да забави процеса. Поискаха нова експертиза, която да установи колко дълго трае ефектът от приемането на наркотици и алкохол и повторен разпит на свидетелите по делото. Поискаха и повторна експертиза на пробите, който е взело вещо лице от Кристиан Николов.

"С оглед на становището на Софийския градски съд, че Николов е приел не по-късно от 22:50 ч. на 18 април 2020 г. алкохол и три вида наркотици - кокаин, амфетамин и марихуана, се изисква назначаване на нова експертиза, която да покаже колко трае ефектът от приемането на наркотиците и алкохола, за да може до момента на местопроизшествието на 19 април 2020 г. около 18:00ч. той все още да е под тяхното въздействие", уточняват адвокатите.

Защитата на Милен Цветков от своя страна настоя исканията да бъдат отхвърлени, тъй като не намират основание за нова експертиза, която да установи дали Николов е приемал наркотици. Надежда Ковачева, адвокатът на семейството на Милен Цветков, уточни, че няма значение кое е вещото лице, което е взело пробите, тъй като те се обработват от лица, работещи във ВМА. Апелативните магистрати бяха категорични и отхвърлиха исканията на адвокатите на Николов и процесът продължи с последните думи и защитни и обвинителни тези на страните в процеса.

В пледоариите си държавното обвинение и адвокатите на семейството на Цветков обърнаха внимание, че в последните 300 метра преди удара Кристиан Николов е настъпвал газта, вместо да намалява скоростта и да направи всичко възможно да избегне удара или да намали неговата интензивност. Другото обстоятелство, с което мотивират искането за по-тежка присъда, е това, че Николов е бил под влиянието на три вида дрога и алкохол.

Реклама

Час по-късно, след като съдиите изслушаха последните тези на страните, магистратите заявиха, че до два месеца ще съобщят присъдата.

Дотогава обществото и близките на Милен Цветков ще тръпнат в очакване дали Николов ще получи исканата по-висока присъда - 15 години решетки, или Темида отново ще се смили над обвиняемия.

 Трагичният ден

Журналистът Милен Цветков бе пометен, докато чака в автомобила си на червен светофар.

Николов, под влиянието на наркотици и с превишена в градски условия скорост, блъсна автомобила на Цветков на червен светофар в района на мол +Парадайз център" в София навръх Великден 2020 година.

 Посвещават му улица

Улица в столичния кв. "Подуяне" бе кръстена на Милен Цветков.

Досегашната улица 549 в софийския квартал вече носи името на журналиста Решението за преименуването й бе взето от Столичния общински съвет през май тази година.

Реклама
Реклама
Реклама