Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13013208 www.bgdnes.bg

Акад. Людмил Стайков: В шок съм, че внучката ми е обвинена за убийството на баба си Виолета!

Голяма трагедия е това, беше толкова талантливо дете, но бързо се промени

"В шок съм, че внучката ми е обвинена в убийството на баба си Виолета. Аз от много години не поддържах връзка нито с нея, нито с баба й. О, боже, още не съм на себе си от случилото се! Какво да ви кажа - то когато се тръгне по този път, нещастие се случва, мъчно ми е."

Това каза пред вестника големият режисьор акад. Людмил Стайков, чиято внучка Ивет Стайкова бе обвинена вчера в убийството на баба си - актрисата Виолета Донева. Възрастната жена бе намерена убита в апартамента си в столичния квартал "Изток" на 22 октомври. Полицията работи по няколко версии, преди да обвини 18-годишната девойка за извършеното престъпление. Ивет Стайкова е единствената дъщеря на единствения син на Виолета Донева и бившия й мъж - Людмил Стайков. Вследствие опиатите, които е взимало, момичето е развило шизофрения и е било настанявано в психиатрия.

Реклама

Според непотвърдена информация допреди няколко години девойката е била ученичка в столичното 76-о ОУ "Уилям Сароян". Тя е била изключена заради много отсъствия и оттогава не е продължавала образованието си.

Ивет Стайкова е зависима от наркотици през последните 4 г., а седмица преди да бъде обвинена за убийството на баба си - актрисата Виолета Донева, е намушкала приятеля си Виктор с нож в гърба. Това стана ясно в Софийския градски съд в понеделник. Арестуваната и окована с пранги на краката Ивет помоли за домашен арест, за да може да учи като частна ученичка, но магистратите решиха да я задържат под стража.

"Не знам какво стана с това талантливо дете. Участва във филма на сина ми Иво - "Пъзел". Да, имаше бъдеще, но нещата явно са се променили много бързо. Както казах, семейството ми е тъжно, но нищо друго не можем да направим", каза акад. Стайков. Големият ни режисьор след развода си с Виолета Донева има друга съпруга, както и други синове и внуци.

Според близки до сина на акад. Стайков - Иво, който е музикален режисьор, дъщеря му често спяла при приятели, като имало дни, в които дори не знаел къде е и какво прави.

"Баща й беше вдигнал ръце от нея. Раздялата на майка й и баща й беше отключващ фактор Ивет да се промени. За татко й това също беше труден период", споделят хора, работили с Иво.

Реклама

От филма "Пъзел", който той прави през 2012 г., Стайков имал откъслечни прояви, макар да бил доста талантлив.

Напоследък бащата на момичето Иво не бил в добри отношения с покойната си майка Виолета, но дъщеря му Ивет често осъмвала при баба си. Възрастната актриса се грижила редовно за внучката си и й давала пари.

По маратонките на ученичката, по дънките, блузата и дори бельото й е открита кръвта на баба й, която е била намушкана много пъти с нож. Криминалистите имат и запис от камера, който показва как Ивет напуска блока след убийството. Седмица след престъплението пък домоуправителят на входа намерил нож в градинката пред блока и се обадил на полицията.

Според адвокатите на Ивет Стайкова по оръжието няма следи от кръвта на жертвата, нито биологичен материал от клиентката им. Прокурор Господинов заяви, че е назначена експертиза, но още не е сигурно дали това е ножът, с който е убита актрисата. Защитниците на момичето поискаха от съда да я освободи под домашен арест и да се назначи психиатрична експертиза, която да определи дали Ивет Стайкова е вменяема. От показанията на родителите, приятелите й, както и на лекари става ясно, че от 4 г. внучката на убитата актриса системно злоупотребява с наркотици.

В месеците преди убийството на баба си Ивет е лежала два пъти в психиатрия. Първия път - след опит за самоубийство. Скочила на релсите на метростанция, а след това буйствала във влака от София към Пловдив и е свалена от полицията. Настанили я в единична стая в психиатрията в Пазарджик и я вързали с колани към леглото. Тогава е правено изследване на кръвта й, което показало, че е дрогирана.

Обвинената в убийството на баба си Ивет е приемана за лечение и в "Пирогов", след като скочила от изоставен строеж в София, разказаха адвокатите й в съдебната зала. Според тях не е вярно, че Ивет и баба й Виолета са се скарали за пари. Двете били в добри отношения и дори за последно слушали дискове на френския композитор и новатор в електронната музика Жан Мишел-Жар в дома на актрисата.

Седмица преди убийството на Виолета Донева внучката й отново е била в полицията. Тогава приятелят й Виктор се обадил със сигнал, че агресивната тийнейджърка го нападнала и го ранила с нож в гърба.

Според прокуратурата Стайкова трябва да е в ареста, защото е извършила убийството в условията на домашно насилие, а това създава опасност за други хора, които ще се грижат за нея. След ареста тя е настанена в психиатрия, но се държала агресивно и отказвала съдействие за изследването й.

"Моля да ми дадете шанс за живот. Пледирам за домашен арест. Искам да уча и да почета паметта на баба си", каза вчера ученичката пред съда.

Реклама
Реклама
Реклама