Сървайвърката Меги Дерм: "Скорпиънс" ми бяха клиенти

Приятел
Автор: Емилия ИВАНОВА

Сървайвърката Меги Дерм: "Скорпиънс" ми бяха клиенти

Работя на две места, за да издържам приюта си 

Миглена Дерменджиева, по-известна като Меги Дерм, е родена на 4 юли 1974 г. в Ямбол. Завършва руската гимназия и отглежда добитък, буби, домати и други агрокултури. През лятната ваканция работи в местното Трудово кооперативно земеделско стопанство, като със спечелените пари си купува дрехи за училище. От малка прибира и се грижи за изхвърлени и ранени животни. На 18 година емигрира в Германия. Впоследствие развива верига нощни барове. Когато се завръща в България, основава благотворителна фондация "Добрите феи". У нас стана по-известна с участието си в "Сървайвър".

- Миглена, защо решихте да заминете в чужбина?

- През април 1992 г. семейството ми емигрира в Германия. Няколко месеца по-късно и аз ги последвах. Бяхме приети в бежански лагер в Халберщадт, но там нямахме възможности за работа и живот и заминахме за Хамбург. Първоначално ни се налагаше да живеем в кораб за бежанци, разположен в река Елба. Стаите бяха обзаведени с двуетажни легла за по 16 човека.

В началото татко и батко си намериха работа в строителството, а аз и мама започнахме нископлатена работа като камериерки. След 2 години къртовски труд и изучаване на немски започнах работа като ръководител на персонала и организатор в реномирана гастрономна фирма в Хамбург. Там придобих солиден опит в сферата на ресторантъорството и шоубизнеса.

- Как успяхте да отворите толкова много нощни заведения в чужбина?

- Основах собствена Интернационална агенция за танцьори и танцьорки. Веднага след дебюта си в шоусредите получих атрактивно предложение за работа като шоумениджър във верига елитни барове в Германия и Швейцария. Бяха ми клиенти легендарните "Скорпионс". Тази работа ми достави нужните контакти. Съумях да се възползвам от предоставената ми възможност и моите шоупрограми се изпълняваха в много заведения в цяла Германия, в Цюрих, на островите Майорка и Ибиса.

- Защо изоставихте добре устроения си живот в Германия и се върнахте в България?

- След дълги размишления и терзания реших да се завърна окончателно в родината си, за да се грижа за деца, лишени от родителски грижи, и пострадали животинки. Изкарах обучения за приемен родител и скоро след това взех под крилото си първото ми приемно детенце - малко момиченце Гергана на още ненавършени 3 годинки. Грижих се за общо 6 приемни деца. Първите 5 години напълно доброволно, без трудово възнаграждение и след това като професионален приемен родител. Духовна майка - кръстница съм на общо четири момичета - Йоана, Ангелина, Гергана и Карлена.

Години наред освен за деца, лишени от родителски грижи, се грижа за изхвърлени и пострадали кучета и котки. Инициатор съм на протести във връзка със защита на животните.

- И така се стигна до осиновяването на сина ви Божидар?

- Освен бизнес дама, авантюрист и идеалист аз се чувствам като закрилник и покровител на нуждаещи се деца и бездомни животни. През 2000 г. за първи път посетих дом "Здравец", дом за деца, лишени от родителски грижи, в село Победа, община Тунджа. Трогната и просълзена от съдбите на изоставените дечица, станах постоянен дарител и гост на дома. Редовно носех на децата подаръци, прекарвах време с тях, водих ги на ресторант с почерпка до насита, с програма от кукления театър, с томбола, танци и игри. Към тях се присъединяваха и децата от дом "Юрий Гагарин" в Ямбол.

В дома в село Победа срещнах момченце на 3 годинки, което завинаги остана в сърцето ми. Когато затвориха дома за сираци в селото, прехвърлиха детето в дом в Стара Загора, а аз започнах да се грижа за малчуганите от този дом. Всички те се превърнаха в мои дечица. Наричаха ме Кака Меги и до ден днешен поддържам контакт с много от тях. Придружавах ги в първия учебен ден на училище, водих някои от тях на море, вземах ги на гости у дома си в София, неотлъчно бях до тях по време на футболните турнири между отбори на деца, лишени от родителски грижи.

По Коледа на 2006 г. тригодишното момченце от дома ме попита дали не искам да му стана майка. Това днес е синът ми Божидар, който гордо носи името ми Мигленов Дерменджиев. От тогава двамата сме неразделни!

- Как се справяте с толкова много неща?

- Не ми беше лесно да съм едновременно бизнес дама, покровител на деца, лишени от родителски грижи, спасител на изхвърлени кучета и котки и същевременно самотна майка с проблемно дете от дом, но и за миг не съжалявам за решението си. С времето чрез много обич и работа - грижи, ласки, възпитание и личен пример, Боби се превърна в прекрасно, възпитано и добро дете. Днес той е на 23 години. Учи за програмист, след като завърши с отличие Софийската духовна семинария. На 18 септември тази година Боби се ожени за прекрасно момиче, което аз обикнах още в мига, щом я видях. Те двамата продължават моята фамилия - Дерменджиеви.

- Освен за деца се грижите и за животни. Как се развива благотворителната ви фондация?

- Като председател на "Добрите феи" заедно с други неправителствени организации внесохме предложения за промяна на закона за защита на животните. С големи усилия успяхме да се преборим и през 2011 г. са приети от парламента така желаните промени за инкриминиране на насилието към животни.

През 2015 г. се преместих в родния си град Ямбол. Тогава посетих общинския приют за безстопанствени животни към община Тунджа в село Роза. Разстроих се и се разгневих от лошите условия на живот, които заварих. Проведох разговори със секретаря и кмета на община Тунджа. След представяне на актуалната ситуация и предложение за безвъзмездно доброволно сътрудничество получих за себе си и други доброволци от Фондация "Добрите феи" постоянен достъп до приюта с цел подобряване условията на живот на изхвърлените животни. Тогава, освен че храних кучетата, прибирах всички болни или пострадали при инцидент у дома си за лечение. На някои от тях намирах стопани както у нас, така и в Германия.

Мечтаех да създам приют за безстопанствени животни по европейски стандарт, където кучетата да имат нормален начин на живот. През 2016 г. кметът Георгиев ми даде писмено обещание, че щом фондацията има регистриран приют, общината ще отдаде дейността за намаляване популацията на безстопанствените животни. Разчитайки на това, закупих селскостопански имот и с помощта на доброволни дарители изградих и регистрирах приют за безстопанствени животни. От тогава насам минаха 6 години в празни обещания от кмета.

- С какво се занимавате в момента?

- Приютът на Фондация "Добрите феи" работи с пълен капацитет, без да имаме обещаното общинско финансиране, без държавно, европейско или от чужди организации финансиране. На самоиздръжка сме. Налага се да работя на две места и същевременно да отдавам стаи и студио в София под наем, за да мога да се справям с приюта. Сама чистя в приюта и храня животните. Разходите са огромни, имайки предвид, че ние не приемаме просто бездомни кучета, а само тежко пострадали или болни животинки. Леченията често не са по силите ни, тъй като основно аз и доброволецът Радостин Даскалов плащаме за тях. Благодарна съм, когато получаваме дарения от отделни лица, добри и състрадателни хора, въпреки че те са крайно недостатъчни.

- С друго занимавате ли се?

- Освен ангажираността ми към бездомни кучета и приемната грижа за деца, лишени от родителски грижи, работя и като ръководител и координатор на Център за обществена подкрепа за деца и семейства в риск. В стихията съм си, когато работя на терен и реално помагам на деца и възрастни в нужда.

- Разкажете за участието си в "Сървайвър"

- Обожавам да се впускам в нови предизвикателства и изведнъж спонтанно реших да участвам във втория сезон на "Сървайвър". Моя бе култовата реплика "Сега ще оцеляваме, после ще обясняваме!", която вървеше в рекламите преди излъчване на предаването. Хрумна ми, когато ни се налагаше да се топлим през нощта едни други, оставени без багаж и допълнителни дрехи и без подслон на самотен залив. Наученото там след това много ми помогна в живота.

 

Да Помогнем

Получател Фондация Добрите Феи, IBAN: BG22UBBS80021096278730, SWIFT: UBBSBGSF ИЛИPayPal: [email protected]

ЕКОНТ, гр. Ямбол, офис: "Автогара Батак", тел.: 0877 747 400

Цвети, която се бори за живота си:  Получих рак за подарък

Цвети, която се бори за живота си: Получих рак за подарък

Откриха болестта на 8 март, не мога да се движа, споделя красивото момиче  "Имам рак на панкреаса с метастази на черен дроб и кости. Откриха ми го на 8 март - лош подарък за празника на жената." Така започва историята си младата и чаровна Цветомира Цанова, която по-рано тази година чува едни от най-страшните думи

Нели Рангелова се ожени

Нели Рангелова се ожени

"Оженихме се!", обяви в социалката си Нели Рангелова и дори показа снимки от "церемонията". Оказа се, че певицата се е пошегувала, наричайки творческата си дружба с Невена Пейкова от "Гласът на България" "сватба". Естрадната звезда от близкото минало, пременена като синя русалка, минава под арка с цветя под ръка с младата си партньорка

Сървайвърката Меги Дерм: "Скорпиънс" ми бяха клиенти

Сървайвърката Меги Дерм: "Скорпиънс" ми бяха клиенти

Работя на две места, за да издържам приюта си  Миглена Дерменджиева, по-известна като Меги Дерм, е родена на 4 юли 1974 г. в Ямбол. Завършва руската гимназия и отглежда добитък, буби, домати и други агрокултури. През лятната ваканция работи в местното Трудово кооперативно земеделско стопанство, като със спечелените пари си купува дрехи за училище

Заради клип Дения Пенчева се връща на първото си работно място и си удря тежко главата

Заради клип Дения Пенчева се връща на първото си работно място и си удря тежко главата

След успеха на последния си сингъл КЕМЕНЕ, който е в стил поп с фолклорни елементи, днес красивата и талантлива Дения Пенчева представи в своя You Tube канал новия си проект, наречен RITM. Композитор е хитмейкърът Васко Иванов-Dexter, който стои както зад редица хитове у нас, така и зад успешни международни проекти

Деси Цонева: Много се измъчи душицата на баба!

Деси Цонева: Много се измъчи душицата на баба!

За първи път от много време опелото на легендарната говорителка събра цялото семейство Урната с праха на Анахид Тачева ще бъде занесена в Америка, после я погребват до сина й Митко "Много се измъчи душицата на баба ми. По-добре, че си отиде, сега най-после ще бъде при баща ми." Това каза с болка Деси Цонева

Анахид Тачева вероятно ще бъде кремирана, за да е до мъжа си в САЩ

Анахид Тачева вероятно ще бъде кремирана, за да е до мъжа си в САЩ

Легендарната тв говорителка Анахид Тачева вероятно ще бъде кремирана, за да може урната с праха й да бъде поставена редом до тази на съпруга й Васил Тачев в САЩ. Решението е на дъщеря й Ани, обясниха близки на Тачева пред "24 часа". Преди години дъщерята, която носи името на майка си - Анахид, е поставила урната с праха на баща си в двора на

Актуално

Григор самотен в Милано

Григор самотен в Милано

Григор Димитров е самотен в Милано. Най-добрият ни тенисист е в красивия италиански град без половинката си Лолита. Гришо изглежда замислен в столицата на модата, като този път на лицето му липсва усмивка. Димитров не уточнява по каква работа е в Милано и оставя в неведение своите фенове. "Чувствам се добре да се изгубя в правилната посока"

50 новозаразени от COVID-19 у нас за последното денонощие

50 новозаразени от COVID-19 у нас за последното денонощие

Новите потвърдени случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие са 50, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 835 теста, което означава, че делът на положителните резултати е близо 5,9 процента. Няма регистрирани починали пациенти с потвърдена инфекция. Общо 38 027 души у нас са загубили битката с болестта от потвърдените 1

Аня Пенчева и Ивайло Караньотов по влюбени от всякога

Аня Пенчева и Ивайло Караньотов по влюбени от всякога

Влюбени като тинейджъри са Аня Пенчева и Ивайло К. Караньотов. Половинката на актрисата я чака като на първа среща след работа зад Народния театър, след което двамата се хващат за ръка и обикалят София. Да са живи и здрави! Снимки: България

Дарин не може без телефон

Дарин не може без телефон

Какво ново става в мрежата? Писал ли ми е някой на фейса? Такива въпроси вълнуват Дарин Ангелов дори когато е на улицата. Актьорът, който направи страхотни роли в "Под прикритие" и "Хъшове", не пуска телефона дори когато се разхожда. Снимки: България

Подкаст: Защо Лилия Мустакова не стана лекар и защо вместо новини коментира футбол

Подкаст: Защо Лилия Мустакова не стана лекар и защо вместо новини коментира футбол

Водещата на сутрешните новини на Нова тв Лилия Мустакова от дни е част от спортната редакция там. Докато тече световното в Катар, журналистката, която е запален футболен фен, ще води специалните студиа “Като за световно”. Лилия е от лекарска фамилия - баща ѝ Тихомир Мустаков, е в лигата на “Лекарите, на които вярваме” на “24 часа”

Не пропускай

Огледалце, огледалеце, я кажи...

Огледалце, огледалеце, я кажи...

Дали изглежда в перфектна форма, проверява дори на улицата Александра Богданска. Манекенката първо се гледа в кръгло огледало, след което си прави селфита. Така действат истинските професионалисти! Снимки: България

Майката на Георги Семерджиев: Синът ми не е взимал наркотици

Майката на Георги Семерджиев: Синът ми не е взимал наркотици

„Аз съм сигурна, че той в момента на инцидента не е бил под въздействие на наркотиците. Според мен след като се е прибрал вкъщи е употребил. Така мисля“, казва Мариана Семерджиева.  Категорична е, че синът ѝ не взима наркотици. „С нищо не сме видели, не ни е показал“, казва тя. Близо пет месеца след фаталната катастрофа на булевард „Черни връх“

50-годишен е загиналият работник при взрива в Русе (Видео и снимки)

50-годишен е загиналият работник при взрива в Русе (Видео и снимки)

Работникът, загинал при взрива на цистерната по-рано днес, е бил 50-годишен, с дългогодишен опит. Цистерната е трябвало да зареди смазочни масла, когато по неясни засега причини се е запалила. Минути по-късно е последвал взрив. Първи са реагирали служителите от завода, които са се опитали да овладеят огъня

Жената на Милото е йога

Жената на Милото е йога

Запалена по йогата е жената на Калин Сърменов, известен като Милото. Боряна Пашева, която е променила и косата си от черна на кестеняво-медена, не пропуска занимание, за което си носи лична постелка. Снимки: България

Джони Деп ще се снима в новите "Карибски пирати"

Джони Деп ще се снима в новите "Карибски пирати"

Американският актьор Джони Деп ще се снима в шестия филм от поредицата "Карибски пирати" - пет години след предишното приключение на капитан Джак Спароу, пише в. "Сън". Според публикация в таблоида името на Деп фигурира в списъка на актьорите и техническия персонал, извикани за участие в снимките на филма, предаде БТА