Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13099484 www.bgdnes.bg

Новозеландско момиче разкрива наш похотливец

При тараша в дома му намират порно

Българската Темида не приема експертиза и отрича, че в секссцените участват деца

Момиче от Нова Зеландия разкрива похотлив нашенец, спряган за педофил, научи "България Днес"! Антимафиоти от отдела за компютърни престъпления и техни колеги от далечната страна установяват, че българинът е изпращал порнографски материали с малолетни на 14-годишната тийнейджърка и е получавал нейни клипове! След сигнал за развратните действия и за изнудване на момичето криминалисти тарашат дома на Иван Ц. и го обвиняват за държане на порно с малолетни.

Реклама

Той се измъква без обвинения за новозеландската афера, а родната Темида го оправдава за порното с деца, защото не било сигурно, че в развратните сцени участват непълнолетни или малолетни. Така погнатият като педофил е оправдан окончателно на две инстанции, става ясно от присъдата на Софийския градски съд.

Проблемите му с правосъдието започват в първия ден на август 2019 г. Тогава служители на ГДБОП го изненадват с акция в дома му. Действат по сигнал от Нова Зеландия, че е засечена размяна на секс клипове с деца. Тамошните полицейски власти твърдят, че момиче е станало обект на сексуално малтретиране в онлайн чат и са й изпращани порнографски материали с малолетни. Въпреки тези данни у нас Иван остава без обвинение за секстормоза към тийнейджърката, става ясно от съдебните актове.

След като разследващите откриват използваните от похотливеца IP адреси и електронни пощи, пристъпват към акция в апартамента му. Там са намерени и иззети мобилен телефон, компютър с три външни харддиска и флашка. Собственикът им заявил, че ги ползва само той и друг няма достъп. Освен това признал, че къта порно и дал паролата за отключване на компютъра.

В папка на компютъра са установени по един фото- и един видеофайл, показващи женски полови органи. В един от харддисковете криминалистите се натъкват на два видео- и 26 фотофайла, на които се показват полови органи или секс. Експертът обяснява, че за развратните сцени са използвани лица, които изглеждат като ненавършили 18 г.

Районните магистрати не се съгласяват с това заключение и отказват да приемат експертизата. Посочват, че след обстоен преглед са установили, че на файловете няма женски полови органи, а фотосите представляват актова фотография. Тя цели предаване на чувственост и изкусителна деликатност, предвид което файловете следва да се разглеждат като еротика, а не като порнография.

Служителите на Темида се заравят в речниците и описват надълго и нашироко разликата между еротика и порнография. "Макар в масовото общуване те често да се ползват като синоними, еротиката се асоциира с артистичност, сетивност или дори скрита сексуалност, докато порнографията има за цел да покаже ясно формулиран полов акт. Границата между "еротика" и "порнография" често е твърде субективна", коментират съдия Руси Алексиев и колегите му.

Реклама

На останалите снимки магистратите признават, че има женски полови органи, но тъй като не се виждат лица, не ставало ясно на колко години са участниците. Тъй като интимната зона имала окосмение, решават, че е на пълнолетна. Две от видеата съдържали секссцени. Файловете били изтеглени от два сайта, които гарантират, че заснетите лица имат 18 години.

По случая са направени комплексна съдебно-техническа, аудиовизуална и художествена експертиза и съдебна компютърно-техническа експертиза. Едната от експертизите е направена по време на разследването, а другата е поръчана от първата инстанция. Заключенията им се различават, а магистратите обясняват защо отхвърлят мнението, че на файловете са непълнолетни или малолетни.

Специалистът се е позовал на външните белези на заснетите, а именно юношески ръст и телосложение, детски овал на лицето, липса на добре изразена адамова ябълка при момчетата, липса или едва начални прояви на окосмяване в характерните за развитите тела части. Според съдиите резолюцията не била добра, за да се види адамовата ябълка, а окосмението би могло да се махне.

Те признават, че Иван е държал порно, но отказват да го осъдят, че е кътал педофилски порнографски материали. "Действително участниците във файловете са лица на много млада възраст, но би било въпрос на спекулативна догадка извършването на преценка дали те са на 17, 18, 19 или пък 20 години. Осъдителна присъда не може да почива на предположения, като съдът признава подсъдимия за виновен само когато обвинението е доказано по несъмнен начин", изтъкват от съда.

 Косми и епилация

Косми и епилиране се коментират от магистратите и от двете инстанции.

"Множество пълнолетни жени, включително и значително над 18-годишни, имат малки гърди, по-плосък ханш, овално лице, но това не следва да води до извода, че същите неминуемо изглеждат като непълнолетни. А признаците, свързани с окосмяване и при двата пола, не следва да са водещи, с оглед достъпността и широката приложимост на различни видове епилация", пише в мотивите си съдия Радослава Качерилска.

Колегите й от Градския съд също са на мнение, че липсата на окосмение при участничките в сексклипа не означава, че те нямат пълнолетие, "предвид множеството възможности в съвременното общество за отстраняване на окосмяване по тялото, в това число и по по-трудно достъпни части".

Реклама
Реклама
Реклама