Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13119602 www.bgdnes.bg

Наши ченгета залавят криптоизмамници, действащи от 2016 г.

Помагаме на Европол да унищожи международна престъпна група

Жертвите са стотици хиляди по цял свят, а щетите се оценяват на 1,2 милиарда евро

Български ченгета помагат за събарянето на международна престъпна организация, завлачила стотици хиляди жертви с милиони чрез криптоизмами. Завлечените са ощетени с общо около 1,2 милиарда евро, тъй като измамата датира от 2016 г.

Реклама

По искане на испанските, германските и финландските власти Евроюст и Европол подкрепиха действие за свалянето на международна престъпна група занимаваща се с инвестиционна измама, включваща използването на криптовалути. Жертвите на тази голяма онлайн измама се оценяват на стотици хиляди. По време на операциите на 8 и 9 ноември в Албания, България, Грузия, Северна Македония и Украйна бяха претърсени множество колцентрове и 5-има измамници осъмнаха зад решетките.

Твърди се, че заподозрените използват десетки колцентрове в няколко държави и стотици онлайн платформи, за да извършват криптоизмамата.

Мнимите търговци на криптовалути се представят за брокери, които ще помогнат на инвеститорите да спечелят големи суми пари чрез малки инвестиции. В действителност престъпната група мами жертвите, като печели доверието им онлайн, както и чрез професионално създадени колцентрове или други начини на така нареченото социално инженерство.

Попаднали в капана, жертвите инвестират чрез уебплатформи, контролирани от престъпната организация, в рамките на години, което довежда до загубата на милиони евро.

Мащабът на разследванията по подобни случаи е безпрецедентен досега. Както разкриват разследванията, стотици хиляди инвеститори по целия свят са станали жертви на измамата, която датира поне от 2016 г. Причинените щети се оценяват на 50 милиона евро на тримесечие. Разследванията на киберизмамата започват още през 2018 г., като до момента седем държави са образували съдебни дела срещу участници в международната организирана престъпна група.

Евроюст улесни съдебното сътрудничество в този случай, като създаде и финансира съвместен екип за разследване, създаден по искане на шведските власти и включващ България, Албания, Финландия, Грузия, Германия, Латвия, Испания и Украйна. Бяха организирани общо 13 срещи за координиране на националните разследвания и подготовка за деня на действие. Агенцията също така улесни изпълнението на международни заповеди за арест, европейски заповеди за разследване и писма за искане до трети държави.

Реклама

Европол оказва и аналитична подкрепа на разследванията и организира седем оперативни срещи. В подкрепа на деня за действие на 8 и 9 ноември 2022 г. Евроджъст създаде координационен център, за да позволи бързо сътрудничество между участващите съдебни органи.

В България са претърсени няколко колцентъра, превозни средства и лични адреси. В намерени компютри е открита важна информация, която помага за залавянето на криптоизмамници в други държави.

Претърсени са множество колцентрове в България, Албания, Грузия, Украйна и в Северна Македония. 27 лични адреса и 5 превозни средства. Арестувани са 5-има заподозрени, 4-ма в Албания и 1 в Грузия. Проведени са около 50 изслушвания пред прокурори на заподозрени и свидетели. Запорите включват над 500 електронни устройства (компютри, лаптопи, USB, твърди дискове), повече от 340 хиляди евро в брой, няколко мобилни телефона, няколко банкови сметки, портфейли с криптовалута, имоти, документи за самоличност и банкови карти и стотици други документи.

У нас в мащабната операция участват 12 ченгета и следователи от Софийската градска прокуратура и следственият отдел към нея и ГДБОП Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Всички разследващи казват да се внимава. Потенциалните инвеститори се съветват да бъдат особено бдителни, когато инвестират онлайн, и да проверяват дали уебсайтовете принадлежат на законно действащи предприятия.

 Ружа Игнатова

Русенката Ружа Игнатова завлачва милиони хора с милиарди евро чрез кухата си валута OneCoin. Към момента още няма следа от Криптофараонката.

През септември 2016 година започва криминално разследване за дейността на OneCoin от лондонската полиция и британският финансов регулатор Financial Conduct Authority предупреждава потребителите да внимават при взаимоотношенията си с компанията. От ноември 2016 година Ружа Игнатова постепенно излиза от управлението на българските дружества. През април 2017 г. германският финансов регулатор забранява дейността на OneCoin в страната, а прокуратурата в Билефелд започва разследване за измама. Според служител на Федералното бюро за разследване на Съединените щати Игнатова е забелязана за последен път през октомври 2017 година.

През януари 2018 година българската и германската прокуратура съвместно с Европол влизат в офисите на OneCoin в София и разпитват служителите. Новината получава широк отзвук по света.

На 8 март 2019 година Окръжната прокуратура в Ню Йорк повдига обвинения срещу Ружа Игнатова и брат й Константин за организирането на финансова пирамида, довела до кражба на милиарди долари. Константин Игнатов е арестуван на 6 март в Лос Анджелис. След като се признава за виновен през ноември 2019 година, Игнатов може да получи присъда от 90 години затвор.

През 2022 г. Ружа е включена в списъка с десетте най-издирвани престъпници на ФБР, които предлагат награда от 100 хиляди долара за информация относно местонахождението й.

Реклама
Реклама
Реклама