Наши ченгета залавят криптоизмамници, действащи от 2016 г.

Приятел
Автор: Даниел ДУМЕВ

1,2 милиарда евро са спечелили криптоизмамниците

1,2 милиарда евро са спечелили криптоизмамниците

Помагаме на Европол да унищожи международна престъпна група

Жертвите са стотици хиляди по цял свят, а щетите се оценяват на 1,2 милиарда евро

Български ченгета помагат за събарянето на международна престъпна организация, завлачила стотици хиляди жертви с милиони чрез криптоизмами. Завлечените са ощетени с общо около 1,2 милиарда евро, тъй като измамата датира от 2016 г.

По искане на испанските, германските и финландските власти Евроюст и Европол подкрепиха действие за свалянето на международна престъпна група занимаваща се с инвестиционна измама, включваща използването на криптовалути. Жертвите на тази голяма онлайн измама се оценяват на стотици хиляди. По време на операциите на 8 и 9 ноември в Албания, България, Грузия, Северна Македония и Украйна бяха претърсени множество колцентрове и 5-има измамници осъмнаха зад решетките.

Твърди се, че заподозрените използват десетки колцентрове в няколко държави и стотици онлайн платформи, за да извършват криптоизмамата.

Мнимите търговци на криптовалути се представят за брокери, които ще помогнат на инвеститорите да спечелят големи суми пари чрез малки инвестиции. В действителност престъпната група мами жертвите, като печели доверието им онлайн, както и чрез професионално създадени колцентрове или други начини на така нареченото социално инженерство.

Попаднали в капана, жертвите инвестират чрез уебплатформи, контролирани от престъпната организация, в рамките на години, което довежда до загубата на милиони евро.

Мащабът на разследванията по подобни случаи е безпрецедентен досега. Както разкриват разследванията, стотици хиляди инвеститори по целия свят са станали жертви на измамата, която датира поне от 2016 г. Причинените щети се оценяват на 50 милиона евро на тримесечие. Разследванията на киберизмамата започват още през 2018 г., като до момента седем държави са образували съдебни дела срещу участници в международната организирана престъпна група.

Евроюст улесни съдебното сътрудничество в този случай, като създаде и финансира съвместен екип за разследване, създаден по искане на шведските власти и включващ България, Албания, Финландия, Грузия, Германия, Латвия, Испания и Украйна. Бяха организирани общо 13 срещи за координиране на националните разследвания и подготовка за деня на действие. Агенцията също така улесни изпълнението на международни заповеди за арест, европейски заповеди за разследване и писма за искане до трети държави.

Европол оказва и аналитична подкрепа на разследванията и организира седем оперативни срещи. В подкрепа на деня за действие на 8 и 9 ноември 2022 г. Евроджъст създаде координационен център, за да позволи бързо сътрудничество между участващите съдебни органи.

В България са претърсени няколко колцентъра, превозни средства и лични адреси. В намерени компютри е открита важна информация, която помага за залавянето на криптоизмамници в други държави.

Претърсени са множество колцентрове в България, Албания, Грузия, Украйна и в Северна Македония. 27 лични адреса и 5 превозни средства. Арестувани са 5-има заподозрени, 4-ма в Албания и 1 в Грузия. Проведени са около 50 изслушвания пред прокурори на заподозрени и свидетели. Запорите включват над 500 електронни устройства (компютри, лаптопи, USB, твърди дискове), повече от 340 хиляди евро в брой, няколко мобилни телефона, няколко банкови сметки, портфейли с криптовалута, имоти, документи за самоличност и банкови карти и стотици други документи.

У нас в мащабната операция участват 12 ченгета и следователи от Софийската градска прокуратура и следственият отдел към нея и ГДБОП Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Всички разследващи казват да се внимава. Потенциалните инвеститори се съветват да бъдат особено бдителни, когато инвестират онлайн, и да проверяват дали уебсайтовете принадлежат на законно действащи предприятия.

 Ружа Игнатова

Русенката Ружа Игнатова завлачва милиони хора с милиарди евро чрез кухата си валута OneCoin. Към момента още няма следа от Криптофараонката.

През септември 2016 година започва криминално разследване за дейността на OneCoin от лондонската полиция и британският финансов регулатор Financial Conduct Authority предупреждава потребителите да внимават при взаимоотношенията си с компанията. От ноември 2016 година Ружа Игнатова постепенно излиза от управлението на българските дружества. През април 2017 г. германският финансов регулатор забранява дейността на OneCoin в страната, а прокуратурата в Билефелд започва разследване за измама. Според служител на Федералното бюро за разследване на Съединените щати Игнатова е забелязана за последен път през октомври 2017 година.

През януари 2018 година българската и германската прокуратура съвместно с Европол влизат в офисите на OneCoin в София и разпитват служителите. Новината получава широк отзвук по света.

На 8 март 2019 година Окръжната прокуратура в Ню Йорк повдига обвинения срещу Ружа Игнатова и брат й Константин за организирането на финансова пирамида, довела до кражба на милиарди долари. Константин Игнатов е арестуван на 6 март в Лос Анджелис. След като се признава за виновен през ноември 2019 година, Игнатов може да получи присъда от 90 години затвор.

През 2022 г. Ружа е включена в списъка с десетте най-издирвани престъпници на ФБР, които предлагат награда от 100 хиляди долара за информация относно местонахождението й.

Копие на татко си е порасналата щерка на Боби М.

Копие на татко си е порасналата щерка на Боби М.

Завършва университет в Бостън  Елинор отпразнува 23-ия си рожден ден в Америка  Пораснала и много разхубавена е дъщерята на бившия вратар Борислав Михайлов и шампионката по гимнастика Мария Петрова. Елинор от години живее и учи в Съединените щати. "България Днес" се сдоби с актуален кадър, на който хубавицата е облечена стилно и изцяло в черно

Училище заложник на второкласник

Училище заложник на второкласник

Ученици, родители и директор в 90-о СУ се оплакаха Не могат да преместят проблемно дете, което тероризира своите съученици Деца, родители и директор на 90-о СУ в столичния квартал "Люлин" се превърнаха в заложници на второкласник. Срещу буйното дете Денис (б.р. - името умишлено е променено) има куп оплаквания и жалби

17-кратният победител в "Последният печели" Симеон Димитров:  В 1-ви клас откриха таланта ми

17-кратният победител в "Последният печели" Симеон Димитров: В 1-ви клас откриха таланта ми

Тогава класната ми установи, че имам много логична мисъл. Не знам дали съм много умен  "Всичко се реши с един въпрос за хан в битката срещу Димитринка Илиева. Тя просто го знаеше, аз не го знаех. На мен това ми се струва забавно, тъй като историята е една от най-силните ми сфери, а аз отпаднах на исторически въпрос

Дъщерята на Гала стяга нова къща

Дъщерята на Гала стяга нова къща

Дъщерята на водещата Гала - Мари Константин, обзавежда нова къща. Изявяващата се като инфлуенсър брюнетка показва засега само просторния двор на бъдещия си дом. Според нейни изчисления цялостният ремонт ще отнеме много време и най-рано през пролетта с приятелят й Константин ще се нанесат в новия дом

Илиан Стоянов: Япония е фаворит срещу Хърватия

Илиан Стоянов: Япония е фаворит срещу Хърватия

Докато ние копаем дъното, хората си развиват футбола, казва Коловати Бившият национал Илиан Стоянов живее от 2005 година насам в Япония, където направи страхотна кариера, а в момента има собствена футболна школа. Той коментира фурора на азиатския тим на провеждащото се в Катар световно първенство. Днес Япония излиза в осминафинал срещу Хърватия

Жената на Вергов мина в нелегалност

Жената на Вергов мина в нелегалност

Ирина Ялъмова, съпругата на Юлиан Вергов, не вдига изобщо телефона си. След като скорошна публикация в таблоид намеси името на популярния актьор в побоя над колежката му Диана Димитрова, съпругата на актьора изобщо не може да бъде открита. "Знаем за какво я търсите, но това не е никак коректно. Ирина вече не работи при нас"

Актуално

В Германия е подготвян преврат, начело на новия Райх е трябвало да застане роднина на българската царица Елеонора

В Германия е подготвян преврат, начело на новия Райх е трябвало да застане роднина на българската царица Елеонора

В Германия е задържана особено опасна група, която е подготвяла държавен преврат. Тя е искала да възстанови реда в страната от времето на Германската империя през 1871 г. Начело на новия Райх като регент е трябвало да застане принц Хайнрих XIII Ройс цу Кьостриц. Той принадлежи към княжеския род Ройс от Тюрингия

Заради готвен  преврат в Германия, 25-има арестувани

Заради готвен преврат в Германия, 25-има арестувани

Двадесет и петима души, заподозрени в заговор за сваляне на правителството, бяха арестувани при акции в Германия. Извънредната новина съобщи ВВС. Според германски доклади групата от крайно десни и бивши военни е планирала да щурмува сградата на парламента, Райхстага, и да завземе властта. Твърди се, че централно място в плановете им е заемал

Гаджето на Папи Ханс в мъжки костюм

Гаджето на Папи Ханс в мъжки костюм

С мъжки костюм се понесе из София Сара Драгулова. Мацката, която е гадже на Папи Ханс явно не е уцелила съвсем размера, защото дрехите са й леко големи. Или може би са на самия Папи? Това не пречи на Сара да изглежда супер секси. Снимки: България

(Видео) Кралят на Мароко излезе на улицата да празнува победата над Испания

(Видео) Кралят на Мароко излезе на улицата да празнува победата над Испания

Кралят на Мароко Мохамед VI не издържа и излезе да празнува на улицата победата над Испания на световното. Преди това той се обади на националите в Катар и произнесе специална реч в тяхна възхвала по телевизията. Изненадващо обаче кралят се качи на бронирания си автомобил и се включи в празника на сънародниците си по улиците

208 нови случая на COVID-19, 207 са излекувани

208 нови случая на COVID-19, 207 са излекувани

208 са новите случаи на COVID-19 за последното денонощие, сочат данните в Единния информационен портал. Направени са общо 3756 теста или положителни са 5,5%. Активните случаи са 4429. В болница са 352 пациенти, 40 са в интензивни отделения. 207 души са се излекували за последното денонощие, няма отчетени смъртни случаи

Не пропускай

Отново замеряха крал Чарлз III с яйца (Видео)

Отново замеряха крал Чарлз III с яйца (Видео)

Отново замеряха крал Чарлз III с яйца.  Охранителите на краля се намесиха бързо при днешния инцидент на площад "Сейнт Джордж" в Лутън и отдалечиха Чарлз от мястото на безредиците. Полицията потвърди, че заподозреният е арестуван и в момента се разпитва.  74-годишният крал не се притесни от инцидента и продължи да се ръкува с хората

Диана Димитрова: Той опита да ме убие, но искам само морално възмездие, не пари

Диана Димитрова: Той опита да ме убие, но искам само морално възмездие, не пари

Актрисата Диана Димитрова, която преди седмица сподели във Фейсбук профила си, че е била жертва на насилие от свой колега на снимачната площадка написа, че не желае нито стотинка от въпросния човек. Тя каза, че иска единствено морално възмездие от човека, който се е опитал да я убие.  "Тази седмица, която отмина, беше най-кошмарната в живота ми

Денков с метро на работа

Денков с метро на работа

С метро ходи на работа Николай Денков. Бившият образователен министър няма проблеми да се повози на подземната железница, стиснал предварително принтиран документ в ръка. Снимки: България

Никулденско чудо на Струма!

Никулденско чудо на Струма!

Голям речен шаран се закачи на въдицата на късметлия, борят го над половин час Невероятна слука споходи риболовец на река Струма в навечерието на големия християнски празник Никулден. Мъжът отива край реката с фина въдица в опит да улови кефали, но на малката му кукичка се закача внушителен шаран. След продължителна борба речният гигант е изваден

Днес е Никулден, празнуват рибари, моряци, банкери, търговци и 200 000 именици

Днес е Никулден, празнуват рибари, моряци, банкери, търговци и 200 000 именици

Православната църква почита днес паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Днешния празник народът нарича Никулден. Св. Николай е покровител на моряците и рибарите и банкерите. Николай Мирликийски е роден през III в. в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област