Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13129638 www.bgdnes.bg

Доживот за заклал 2-годишната си дъщеря

На първа инстанция

Две седмици преди убийството бащата е настанен в психиатрия

Доживот зад решетките за Даниел, който заколи 2-годишната си дъщеря в Севлиево в началото на миналата година. Това реши Окръжният съд в Габрово.

Присъдата на магистратите бе подписана с особено мнение от председателя на състава и от един от съдебните заседатели, които не са съгласни с тежката присъда на Даниел. Смятат, че трябва да получи 20 години затвор, а не доживот заради съмненията по време на процеса дали е в добро психично състояние.

Реклама

Темида призна 42-годишния Даниел за виновен в умишленото умъртвяване, по особено жесток и мъчителен начин на 2-годишното му момиченце. Трагедията се разиграва на 4 февруари 2021 година в семейното огнище в Севлиево. Тогава неуравновесеният баща изпада в криза, взема нож от кухнята и се случва немислимото. Отива в спалнята на дъщеричката си и й нанася няколко зверски удара с острието. След като я намушква многократно и осъзнава какво е извършил, Даниел обръща ножа към себе си. Нарязва си китките и глезените в опит да се самоубие. Когато майката се прибира у дома, заварва кървавата гледка и трупа на детенцето си, но въпреки това вика линейка за съпруга си. Бащата е откаран веднага в Спешното отделение в габровската болница. Там лекарите установяват, че нараняванията са повърхностни. Според медиците бащата не е искал да се самоубие, а по-скоро да се нарани. След като го превързват Даниел е настанен по спешност в психиатрията в града.

Две седмици преди жестокото убийство бащата е настанен в държавната психиатрия в Севлиево след нервен срив. Това се случва по желание на близките му на 17 януари. Четири дни по-късно по настояване на неговата съпруга Даниел е изписан.

След убийството директорът на лечебното заведение Сюзън Садъкова каза, че е бащата е приет в ступор, най-вероятно вследствие на тежка новина, свързана с родителите му.

"Не беше с тежко психично заболяване, поне в началото. Един път беше в нашата болница и колегите го изписаха с някаква лека диагноза. В един момент човек изпада в едно такова стресово състояние - не говори. Възможно е да е някаква тежка депресия, защото, доколкото разбрах, първия път във връзка с някакво тежко онкологично заболяване на майка му, той разбира и изпада в това състояние, но съвсем за кратко време, за 3-4 дни излиза от това състояние, всичко е наред и колегите го изписват", обясни тогава пред БНТ Садъкова.

На брифинг след зверството комисар Муеров допълни, че "Даниел е имал психически срив, за което са извикали Спешна помощ. Хоспитализиран е там до 22 януари, след което е бил на домашно лечение. Изчакваме експертизите да видим кръвните анализи, които ще покажат дали е имало някакви лекарствени въздействия върху него", обясни комисар Муеров. Впоследствие се оказа, че Даниел не е приемал никакви медикаменти по време на двата нервни срива, един от който се оказа фатален.

По време на тежкия процес Даниел е настанен в държавната психиатрия, защото Темида поиска да бъде оценено психическото му състояние и дали може да носи наказателна отговорност. Състоянието му трябваше да изясни петорната психиатрична и психологична експертиза, която беше изготвена още в досъдебната фаза. Заключенията на вещите лица бяха представени пред габровските магистрати. Специалистите се оказаха на мнение, че двата нервни срива на Даниел не се основават на психичен проблем, а на неблагоприятни обстоятелства. Свидетелски показания дадоха и лекарите от психиатрията в Севлиево, които са се грижили за бащата при предходното му постъпване - те също са на мнение, че е психично здрав.

Реклама

След преценка на събраните по делото доказателства Габровският окръжен съд наложи на бащата доживот зад решетките. Магистратите уважиха и предявените от майката и сестрата на починалото момиченце граждански искове за обезщетение от по 55 бона за всяка.

Решението на Окръжния съд в Габрово не е окончателно, бащата ще обжалва тежката си присъда пред Апелативен съд - Велико Търново, научи "България Днес".

Откриване на трупа от ченгетата

След като сигналът е получен в МВР, веднага е изпратен патрулен екип, който открива в спалнята окървавения труп на детето. В съседната стая е намерен и бащата, който е също целият в кръв. Екип на Спешна помощ установява смъртта на момиченцето веднага. Комисар Муеров уточни, че до този момент не е постъпвал сигнал за случаи на домашно насилие и социалните служби не са се намесвали. Според съседи на семейството Даниел е бил спокоен и никога не е имало скандали и проблеми около тях.

Реклама
Реклама
Реклама