Инж. Кирил Кирилов, изследовател на природния феномен: Белоградчишките скали са били културен център в древността

Приятел
Автор: Даниела Коларова

Инж. Кирил Кирилов, изследовател на природния феномен: Белоградчишките скали са били културен център в древността

От рисунките в пещерата Магура е създадена българската азбука

Кой е той

Кирил Кирилов е роден в Белоградчик преди 37 години. По образование е инженер. В момента е заместник-председател на местното археологическо дружество. В началото на 2008 г. вижда за първи път рисунките в пещерата Магура и оттогава започва собствено проучване на смисъла им. Паралелно обикаля и непознати места в района на Белоградчишките скали. Започва да публикува находките и анализите си и след няколко години с изненада осъзнава, че темата е интересна за много чужденци. Преди ден Белоградчишките скали предизвикаха и възторжения коментар на най-богатия човек в света - милиардера Илън Мъск.

- Г-н Кирилов, вие сте изследовател №1 у нас на Белоградчишките скали - и като природен феномен, и като място на древни мистерии. Какво според вас е мотивирало пионера на най-високите технологии в света Илън Мъск да напише коментар за тях в социалните мрежи?

- Доколкото разбрах, не Мъск е публикувал коментар, а някакъв човек или група хора с лого "Естетика", а той е написал под тяхната публикация: "Почти съм сигурен, че това е било в "Елдън Ринг" - сериал с мистична тематика. Край Белоградчишките скали се снимаха допреди няколко години доста филми, но те не бяха в жанра мистерия.

- Защо един човек на точните науки като вас се е посветил на разгадаване на тайнствата, свързани с това място?

- Намериха се много сведения за древни писмености и символи на 6000 години, но реално на около 11 000-12 000 години, които са много еднакви. Това ме заинтересува и започнах да правя проучвания. Стигнах до извода, че някакво културно въздействие е излязло от тези рисунки в Белоградчишкия район и се е разпространило по света.

Белоградчишкият район в древни времена е бил много значим. В него е възникнала някаква философия, която е отразена в рисунките в пещерата Магура. За тези времена тя се е оказала много успешна и много добре се е възприела на множество места. И в онези периоди може да се твърди, че районът на Белоградчик е бил на практика един от най-важните центрове в света. Оттам е произтекла култура, която се е разпространила навсякъде.

- Вие сте се фокусирали най-вече към пещерата Магура. С какво привлече вниманието ви освен със суровата си природна красота?

- В древни времена тя е била библиотека, защото в нея е имало запис на знания и сведения. Имало е и училище, за да има посветени в тях. И много древни адепти са ходили в района на Белоградчик, там са били обучавани и той е бил популярен в древността. Това после се е изгубило, но според древната поговорка - "Където е текло, пак ще тече". Аз наблюдавам един процес, който сега се случва - някакво много бавно и постепенно завръщане към това Белоградчишкият район отново да има голяма роля в изграждането на културните взаимодействия по света. Но дали в рамките на нашия живот ще видим да се случи, не знам.

- В едно от вашите изследвания твърдите, че в района на Белоградчишките скали е възникнала най-древната писменост в историята на човечеството. Това потвърдено ли е от български или чужди специалисти?

- Оказа се, че над десет азбуки от средиземноморския регион са подобни със символите от Магура. Най-шокиращото е, че там има цели 27 букви от българската азбука! За съжаление нито един палеограф не е коментирал нищо, все едно темата не съществува. Но по-интересното е, че тези символи са еднакви и по смисъл. В рисунките от пещерата Магура кръгът например означава целостта на нещо - и това се проследява в думи от българския като обръч, обхват... Тоест, смисълът е обхващане. Пълният член пък в рисунките от Магура означава онова, което има описание, което е изяснено.

- Което не е абстракция?

- Точно така. Оказва се, че нашата азбука е заета оттам, от рисунките. Някакви хора по онова време са знаели какво означават тези символи и са избрали една част от тях, с която да сътворят българската азбука. И смисълът на древните символи остава и досега един и същ в българския език. Това се е случило, както вече споменах, по цялото Средиземноморие. Финикийската писменост със сигурност почти изцяло е заета оттам.

- От над 20 години "новият Петър Дънов" - езотерикът Зор Алеф, провежда семинари и медитации със свои последователи в района на Белоградчишките скали. За тях това място е наситено с "особена енергия". И вие ли го усещате така?

- Да, знам за този човек, но не съм го виждал скоро там. На мен обаче постоянно ми се случваха различни преживявания, граничещи с мистичното, в този район. По принцип тези теми и въпроси признавам, че съществуват. Човек може да ги наблюдава почти ежедневно.

Най-силното мое изживяване датира от времето, когато влязох за първи път в Магура - тогава бях на 23-24 години. Почувствах сякаш някой много е страдал, за да вложи толкова интелект, усилия и старания да създаде тези символи, а ние сега дори не се опитваме да разберем какъв смисъл е скрит в тях и ги подлагаме на един омаловажаващ и елементарен прочит.

Там почувствах и че получавам нещо като възложение да разкажа за тази история. Да го наречем "послание от древността". Откакто усетих всичко това, започнах да възприемам и изследвам с лекота, без изобщо да се напрягам, символиката и значението на Белоградчишките скали, на пещерата Магура и на целия район.

Цвети, която се бори за живота си:  Получих рак за подарък

Цвети, която се бори за живота си: Получих рак за подарък

Откриха болестта на 8 март, не мога да се движа, споделя красивото момиче  "Имам рак на панкреаса с метастази на черен дроб и кости. Откриха ми го на 8 март - лош подарък за празника на жената." Така започва историята си младата и чаровна Цветомира Цанова, която по-рано тази година чува едни от най-страшните думи

Нели Рангелова се ожени

Нели Рангелова се ожени

"Оженихме се!", обяви в социалката си Нели Рангелова и дори показа снимки от "церемонията". Оказа се, че певицата се е пошегувала, наричайки творческата си дружба с Невена Пейкова от "Гласът на България" "сватба". Естрадната звезда от близкото минало, пременена като синя русалка, минава под арка с цветя под ръка с младата си партньорка

Сървайвърката Меги Дерм: "Скорпиънс" ми бяха клиенти

Сървайвърката Меги Дерм: "Скорпиънс" ми бяха клиенти

Работя на две места, за да издържам приюта си  Миглена Дерменджиева, по-известна като Меги Дерм, е родена на 4 юли 1974 г. в Ямбол. Завършва руската гимназия и отглежда добитък, буби, домати и други агрокултури. През лятната ваканция работи в местното Трудово кооперативно земеделско стопанство, като със спечелените пари си купува дрехи за училище

Заради клип Дения Пенчева се връща на първото си работно място и си удря тежко главата

Заради клип Дения Пенчева се връща на първото си работно място и си удря тежко главата

След успеха на последния си сингъл КЕМЕНЕ, който е в стил поп с фолклорни елементи, днес красивата и талантлива Дения Пенчева представи в своя You Tube канал новия си проект, наречен RITM. Композитор е хитмейкърът Васко Иванов-Dexter, който стои както зад редица хитове у нас, така и зад успешни международни проекти

Деси Цонева: Много се измъчи душицата на баба!

Деси Цонева: Много се измъчи душицата на баба!

За първи път от много време опелото на легендарната говорителка събра цялото семейство Урната с праха на Анахид Тачева ще бъде занесена в Америка, после я погребват до сина й Митко "Много се измъчи душицата на баба ми. По-добре, че си отиде, сега най-после ще бъде при баща ми." Това каза с болка Деси Цонева

Анахид Тачева вероятно ще бъде кремирана, за да е до мъжа си в САЩ

Анахид Тачева вероятно ще бъде кремирана, за да е до мъжа си в САЩ

Легендарната тв говорителка Анахид Тачева вероятно ще бъде кремирана, за да може урната с праха й да бъде поставена редом до тази на съпруга й Васил Тачев в САЩ. Решението е на дъщеря й Ани, обясниха близки на Тачева пред "24 часа". Преди години дъщерята, която носи името на майка си - Анахид, е поставила урната с праха на баща си в двора на

Актуално

Григор самотен в Милано

Григор самотен в Милано

Григор Димитров е самотен в Милано. Най-добрият ни тенисист е в красивия италиански град без половинката си Лолита. Гришо изглежда замислен в столицата на модата, като този път на лицето му липсва усмивка. Димитров не уточнява по каква работа е в Милано и оставя в неведение своите фенове. "Чувствам се добре да се изгубя в правилната посока"

50 новозаразени от COVID-19 у нас за последното денонощие

50 новозаразени от COVID-19 у нас за последното денонощие

Новите потвърдени случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие са 50, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 835 теста, което означава, че делът на положителните резултати е близо 5,9 процента. Няма регистрирани починали пациенти с потвърдена инфекция. Общо 38 027 души у нас са загубили битката с болестта от потвърдените 1

Аня Пенчева и Ивайло Караньотов по влюбени от всякога

Аня Пенчева и Ивайло Караньотов по влюбени от всякога

Влюбени като тинейджъри са Аня Пенчева и Ивайло К. Караньотов. Половинката на актрисата я чака като на първа среща след работа зад Народния театър, след което двамата се хващат за ръка и обикалят София. Да са живи и здрави! Снимки: България

Дарин не може без телефон

Дарин не може без телефон

Какво ново става в мрежата? Писал ли ми е някой на фейса? Такива въпроси вълнуват Дарин Ангелов дори когато е на улицата. Актьорът, който направи страхотни роли в "Под прикритие" и "Хъшове", не пуска телефона дори когато се разхожда. Снимки: България

Подкаст: Защо Лилия Мустакова не стана лекар и защо вместо новини коментира футбол

Подкаст: Защо Лилия Мустакова не стана лекар и защо вместо новини коментира футбол

Водещата на сутрешните новини на Нова тв Лилия Мустакова от дни е част от спортната редакция там. Докато тече световното в Катар, журналистката, която е запален футболен фен, ще води специалните студиа “Като за световно”. Лилия е от лекарска фамилия - баща ѝ Тихомир Мустаков, е в лигата на “Лекарите, на които вярваме” на “24 часа”

Не пропускай

Огледалце, огледалеце, я кажи...

Огледалце, огледалеце, я кажи...

Дали изглежда в перфектна форма, проверява дори на улицата Александра Богданска. Манекенката първо се гледа в кръгло огледало, след което си прави селфита. Така действат истинските професионалисти! Снимки: България

Майката на Георги Семерджиев: Синът ми не е взимал наркотици

Майката на Георги Семерджиев: Синът ми не е взимал наркотици

„Аз съм сигурна, че той в момента на инцидента не е бил под въздействие на наркотиците. Според мен след като се е прибрал вкъщи е употребил. Така мисля“, казва Мариана Семерджиева.  Категорична е, че синът ѝ не взима наркотици. „С нищо не сме видели, не ни е показал“, казва тя. Близо пет месеца след фаталната катастрофа на булевард „Черни връх“

50-годишен е загиналият работник при взрива в Русе (Видео и снимки)

50-годишен е загиналият работник при взрива в Русе (Видео и снимки)

Работникът, загинал при взрива на цистерната по-рано днес, е бил 50-годишен, с дългогодишен опит. Цистерната е трябвало да зареди смазочни масла, когато по неясни засега причини се е запалила. Минути по-късно е последвал взрив. Първи са реагирали служителите от завода, които са се опитали да овладеят огъня

Жената на Милото е йога

Жената на Милото е йога

Запалена по йогата е жената на Калин Сърменов, известен като Милото. Боряна Пашева, която е променила и косата си от черна на кестеняво-медена, не пропуска занимание, за което си носи лична постелка. Снимки: България

Джони Деп ще се снима в новите "Карибски пирати"

Джони Деп ще се снима в новите "Карибски пирати"

Американският актьор Джони Деп ще се снима в шестия филм от поредицата "Карибски пирати" - пет години след предишното приключение на капитан Джак Спароу, пише в. "Сън". Според публикация в таблоида името на Деп фигурира в списъка на актьорите и техническия персонал, извикани за участие в снимките на филма, предаде БТА