Инж. Кирил Кирилов, изследовател на природния феномен: Белоградчишките скали са били културен център в древността

Приятел
Автор: Даниела Коларова

Инж. Кирил Кирилов, изследовател на природния феномен: Белоградчишките скали са били културен център в древността

От рисунките в пещерата Магура е създадена българската азбука

Кой е той

Кирил Кирилов е роден в Белоградчик преди 37 години. По образование е инженер. В момента е заместник-председател на местното археологическо дружество. В началото на 2008 г. вижда за първи път рисунките в пещерата Магура и оттогава започва собствено проучване на смисъла им. Паралелно обикаля и непознати места в района на Белоградчишките скали. Започва да публикува находките и анализите си и след няколко години с изненада осъзнава, че темата е интересна за много чужденци. Преди ден Белоградчишките скали предизвикаха и възторжения коментар на най-богатия човек в света - милиардера Илън Мъск.

- Г-н Кирилов, вие сте изследовател №1 у нас на Белоградчишките скали - и като природен феномен, и като място на древни мистерии. Какво според вас е мотивирало пионера на най-високите технологии в света Илън Мъск да напише коментар за тях в социалните мрежи?

- Доколкото разбрах, не Мъск е публикувал коментар, а някакъв човек или група хора с лого "Естетика", а той е написал под тяхната публикация: "Почти съм сигурен, че това е било в "Елдън Ринг" - сериал с мистична тематика. Край Белоградчишките скали се снимаха допреди няколко години доста филми, но те не бяха в жанра мистерия.

- Защо един човек на точните науки като вас се е посветил на разгадаване на тайнствата, свързани с това място?

- Намериха се много сведения за древни писмености и символи на 6000 години, но реално на около 11 000-12 000 години, които са много еднакви. Това ме заинтересува и започнах да правя проучвания. Стигнах до извода, че някакво културно въздействие е излязло от тези рисунки в Белоградчишкия район и се е разпространило по света.

Белоградчишкият район в древни времена е бил много значим. В него е възникнала някаква философия, която е отразена в рисунките в пещерата Магура. За тези времена тя се е оказала много успешна и много добре се е възприела на множество места. И в онези периоди може да се твърди, че районът на Белоградчик е бил на практика един от най-важните центрове в света. Оттам е произтекла култура, която се е разпространила навсякъде.

- Вие сте се фокусирали най-вече към пещерата Магура. С какво привлече вниманието ви освен със суровата си природна красота?

- В древни времена тя е била библиотека, защото в нея е имало запис на знания и сведения. Имало е и училище, за да има посветени в тях. И много древни адепти са ходили в района на Белоградчик, там са били обучавани и той е бил популярен в древността. Това после се е изгубило, но според древната поговорка - "Където е текло, пак ще тече". Аз наблюдавам един процес, който сега се случва - някакво много бавно и постепенно завръщане към това Белоградчишкият район отново да има голяма роля в изграждането на културните взаимодействия по света. Но дали в рамките на нашия живот ще видим да се случи, не знам.

- В едно от вашите изследвания твърдите, че в района на Белоградчишките скали е възникнала най-древната писменост в историята на човечеството. Това потвърдено ли е от български или чужди специалисти?

- Оказа се, че над десет азбуки от средиземноморския регион са подобни със символите от Магура. Най-шокиращото е, че там има цели 27 букви от българската азбука! За съжаление нито един палеограф не е коментирал нищо, все едно темата не съществува. Но по-интересното е, че тези символи са еднакви и по смисъл. В рисунките от пещерата Магура кръгът например означава целостта на нещо - и това се проследява в думи от българския като обръч, обхват... Тоест, смисълът е обхващане. Пълният член пък в рисунките от Магура означава онова, което има описание, което е изяснено.

- Което не е абстракция?

- Точно така. Оказва се, че нашата азбука е заета оттам, от рисунките. Някакви хора по онова време са знаели какво означават тези символи и са избрали една част от тях, с която да сътворят българската азбука. И смисълът на древните символи остава и досега един и същ в българския език. Това се е случило, както вече споменах, по цялото Средиземноморие. Финикийската писменост със сигурност почти изцяло е заета оттам.

- От над 20 години "новият Петър Дънов" - езотерикът Зор Алеф, провежда семинари и медитации със свои последователи в района на Белоградчишките скали. За тях това място е наситено с "особена енергия". И вие ли го усещате така?

- Да, знам за този човек, но не съм го виждал скоро там. На мен обаче постоянно ми се случваха различни преживявания, граничещи с мистичното, в този район. По принцип тези теми и въпроси признавам, че съществуват. Човек може да ги наблюдава почти ежедневно.

Най-силното мое изживяване датира от времето, когато влязох за първи път в Магура - тогава бях на 23-24 години. Почувствах сякаш някой много е страдал, за да вложи толкова интелект, усилия и старания да създаде тези символи, а ние сега дори не се опитваме да разберем какъв смисъл е скрит в тях и ги подлагаме на един омаловажаващ и елементарен прочит.

Там почувствах и че получавам нещо като възложение да разкажа за тази история. Да го наречем "послание от древността". Откакто усетих всичко това, започнах да възприемам и изследвам с лекота, без изобщо да се напрягам, символиката и значението на Белоградчишките скали, на пещерата Магура и на целия район.

Копие на татко си е порасналата щерка на Боби М.

Копие на татко си е порасналата щерка на Боби М.

Завършва университет в Бостън  Елинор отпразнува 23-ия си рожден ден в Америка  Пораснала и много разхубавена е дъщерята на бившия вратар Борислав Михайлов и шампионката по гимнастика Мария Петрова. Елинор от години живее и учи в Съединените щати. "България Днес" се сдоби с актуален кадър, на който хубавицата е облечена стилно и изцяло в черно

17-кратният победител в "Последният печели" Симеон Димитров:  В 1-ви клас откриха таланта ми

17-кратният победител в "Последният печели" Симеон Димитров: В 1-ви клас откриха таланта ми

Тогава класната ми установи, че имам много логична мисъл. Не знам дали съм много умен  "Всичко се реши с един въпрос за хан в битката срещу Димитринка Илиева. Тя просто го знаеше, аз не го знаех. На мен това ми се струва забавно, тъй като историята е една от най-силните ми сфери, а аз отпаднах на исторически въпрос

Дъщерята на Гала стяга нова къща

Дъщерята на Гала стяга нова къща

Дъщерята на водещата Гала - Мари Константин, обзавежда нова къща. Изявяващата се като инфлуенсър брюнетка показва засега само просторния двор на бъдещия си дом. Според нейни изчисления цялостният ремонт ще отнеме много време и най-рано през пролетта с приятелят й Константин ще се нанесат в новия дом

Училище заложник на второкласник

Училище заложник на второкласник

Ученици, родители и директор в 90-о СУ се оплакаха Не могат да преместят проблемно дете, което тероризира своите съученици Деца, родители и директор на 90-о СУ в столичния квартал "Люлин" се превърнаха в заложници на второкласник. Срещу буйното дете Денис (б.р. - името умишлено е променено) има куп оплаквания и жалби

Илиан Стоянов: Япония е фаворит срещу Хърватия

Илиан Стоянов: Япония е фаворит срещу Хърватия

Докато ние копаем дъното, хората си развиват футбола, казва Коловати Бившият национал Илиан Стоянов живее от 2005 година насам в Япония, където направи страхотна кариера, а в момента има собствена футболна школа. Той коментира фурора на азиатския тим на провеждащото се в Катар световно първенство. Днес Япония излиза в осминафинал срещу Хърватия

Жената на Вергов мина в нелегалност

Жената на Вергов мина в нелегалност

Ирина Ялъмова, съпругата на Юлиан Вергов, не вдига изобщо телефона си. След като скорошна публикация в таблоид намеси името на популярния актьор в побоя над колежката му Диана Димитрова, съпругата на актьора изобщо не може да бъде открита. "Знаем за какво я търсите, но това не е никак коректно. Ирина вече не работи при нас"

Актуално

В Германия е подготвян преврат, начело на новия Райх е трябвало да застане роднина на българската царица Елеонора

В Германия е подготвян преврат, начело на новия Райх е трябвало да застане роднина на българската царица Елеонора

В Германия е задържана особено опасна група, която е подготвяла държавен преврат. Тя е искала да възстанови реда в страната от времето на Германската империя през 1871 г. Начело на новия Райх като регент е трябвало да застане принц Хайнрих XIII Ройс цу Кьостриц. Той принадлежи към княжеския род Ройс от Тюрингия

Заради готвен  преврат в Германия, 25-има арестувани

Заради готвен преврат в Германия, 25-има арестувани

Двадесет и петима души, заподозрени в заговор за сваляне на правителството, бяха арестувани при акции в Германия. Извънредната новина съобщи ВВС. Според германски доклади групата от крайно десни и бивши военни е планирала да щурмува сградата на парламента, Райхстага, и да завземе властта. Твърди се, че централно място в плановете им е заемал

Гаджето на Папи Ханс в мъжки костюм

Гаджето на Папи Ханс в мъжки костюм

С мъжки костюм се понесе из София Сара Драгулова. Мацката, която е гадже на Папи Ханс явно не е уцелила съвсем размера, защото дрехите са й леко големи. Или може би са на самия Папи? Това не пречи на Сара да изглежда супер секси. Снимки: България

(Видео) Кралят на Мароко излезе на улицата да празнува победата над Испания

(Видео) Кралят на Мароко излезе на улицата да празнува победата над Испания

Кралят на Мароко Мохамед VI не издържа и излезе да празнува на улицата победата над Испания на световното. Преди това той се обади на националите в Катар и произнесе специална реч в тяхна възхвала по телевизията. Изненадващо обаче кралят се качи на бронирания си автомобил и се включи в празника на сънародниците си по улиците

208 нови случая на COVID-19, 207 са излекувани

208 нови случая на COVID-19, 207 са излекувани

208 са новите случаи на COVID-19 за последното денонощие, сочат данните в Единния информационен портал. Направени са общо 3756 теста или положителни са 5,5%. Активните случаи са 4429. В болница са 352 пациенти, 40 са в интензивни отделения. 207 души са се излекували за последното денонощие, няма отчетени смъртни случаи

Не пропускай

Отново замеряха крал Чарлз III с яйца (Видео)

Отново замеряха крал Чарлз III с яйца (Видео)

Отново замеряха крал Чарлз III с яйца.  Охранителите на краля се намесиха бързо при днешния инцидент на площад "Сейнт Джордж" в Лутън и отдалечиха Чарлз от мястото на безредиците. Полицията потвърди, че заподозреният е арестуван и в момента се разпитва.  74-годишният крал не се притесни от инцидента и продължи да се ръкува с хората

Диана Димитрова: Той опита да ме убие, но искам само морално възмездие, не пари

Диана Димитрова: Той опита да ме убие, но искам само морално възмездие, не пари

Актрисата Диана Димитрова, която преди седмица сподели във Фейсбук профила си, че е била жертва на насилие от свой колега на снимачната площадка написа, че не желае нито стотинка от въпросния човек. Тя каза, че иска единствено морално възмездие от човека, който се е опитал да я убие.  "Тази седмица, която отмина, беше най-кошмарната в живота ми

Денков с метро на работа

Денков с метро на работа

С метро ходи на работа Николай Денков. Бившият образователен министър няма проблеми да се повози на подземната железница, стиснал предварително принтиран документ в ръка. Снимки: България

Никулденско чудо на Струма!

Никулденско чудо на Струма!

Голям речен шаран се закачи на въдицата на късметлия, борят го над половин час Невероятна слука споходи риболовец на река Струма в навечерието на големия християнски празник Никулден. Мъжът отива край реката с фина въдица в опит да улови кефали, но на малката му кукичка се закача внушителен шаран. След продължителна борба речният гигант е изваден

Днес е Никулден, празнуват рибари, моряци, банкери, търговци и 200 000 именици

Днес е Никулден, празнуват рибари, моряци, банкери, търговци и 200 000 именици

Православната църква почита днес паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Днешния празник народът нарича Никулден. Св. Николай е покровител на моряците и рибарите и банкерите. Николай Мирликийски е роден през III в. в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област