Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13140231 www.bgdnes.bg

Баба Димка плете чорапи на Мъск

Милиардерът пристига у нас през пролетта 

С турлашка баница и кисело мляко ще го нагостим, казва библиотекарката 

Илон Мъск ще се сдобие с ръчно плетени вълнени чорапи!

Подаръкът е специално замислен от 55-годишната Димка Цветичева от видинското село Стакевци, след като стана ясно, че най-богатият мъж на планетата може да посети България, и по-точно - Белоградчишките скали, селото, както и района около него.

Вълнуващата новина потвърди министърът на туризма Илин Димитров, който сподели в социалните мрежи снимка на имейл, изпратен от служител на Мъск. В него се отправя запитване за резервация в най-известния ресторант в Стакевци за 23 април 2023 г. и гласи следното:

Реклама

"Казвам се * и се свързвам с Вас от името на г-н Илон Мъск и офиса на "Спейс Екс", защото планираме пътуване до България през април 2023 г. Затова бихме искали да посетим ресторанта в село Стакевци и района около него. Моля да ме информирате дали можем да работим заедно, както и да ми дадете повече информация. Нямам търпение да получа отговор от Вас скоро".

Междувременно се оказва, че в обсадата с покани към Илон Мъск да посети България, след като милиардерът се възхити от снимка на Белоградчишките скали, се е включил и вицепремиерът и министър по управление на евросредствата Атанас Пеканов. И той като като туристическия министър е изпратил покана до милиардера да посети красивата ни страна.

"В Стакевци има около 100 човека, които са останали, но въпреки това всички са много развълнувани. Новината се разнесе бързо и всички очакват с нетърпение Илон Мъск да ни посети", с радост разказва библиотекарката на селото Димка. По нейни думи милиардерът ще бъде приветстван по автентичен български начин - жени с народните носии ще го посрещнат, като ще го нагостят с мед и уникална питка по изпитана рецепта.

"Мастършефът на селото Филип Захариев му е приготвил 7-степенно меню с оригинални гурме ястия. Филип готви много вкусно и прави всичко с любов, така че Мъск ще остане очарован", споделя Цветичева.

Баба Димка е категорична, че въпреки уникалния вкус на изисканата кухня Мъск задължително трябва да опита традиционната турлашка баница, както и местното киселото мляко.

"Идеята ни е да му приготвим неща, които само ние, българите, знаем. Освен баницата и киселото мляко ще му дадем да опита и бел муж. Това е традиционно жетварско ястие. Легендата разказва, че селяните на полето гощавали Свети Петър със сирене, но било толкова горещо, че то се разтопило. Тогава светецът го поръсил с брашно и се получила гозба за чудо и приказ", заключи пред вестника библиотекарката Димка, която заяви, че е крайно време политиците да асфалтират улиците на селото, тъй като в противен случай Мъск ще трябва да долети с парашут.

Реклама
Реклама
Реклама