Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13178532 www.bgdnes.bg

Пандизчия е тежко болен,не ще да мре в затвора

Обвинен в опит за убийство драпа за свобода

Филип Янков обжалва наказанието си, защото влизал в болница над 120 пъти

Филип Янков, който получи 6 години и половина решетки за опита за убийство на неговия съсед Тодор Ванев заради сексскандала в пловдивското село Рогош, драпа за свобода. Наръгвачът е болен и го е страх да не умре в килията. Това стана ясно на заседание в Апелативния съд в Пловдив.

Според защитата на селянина, ако той бъде вкаран за постоянно в кауша, то тогава ще му бъде спряно лечението и това може да се окаже фатално за подсъдимия.

Реклама

Филип Янков се изправи пред Темида, за да обжалва наложената му присъда от Окръжния съд под тепетата. На първа инстанция той получи 6 години и 6 месеца пандела при първоначален строг режим и беше осъден да плати обезщетение на пострадалия Ванев в размер на 15 бона.

Кървавата драма се разиграва през март 2020 г., но враждата датира от почти половин година по-рано. В основата на скандала между двамата мъже от две ромски фамилии стои разпространен в социалните мрежи порноклип с "френска любов". Осъденият Янков твърди, че инцидентът не е провокиран от видеото, а от агресивното поведение на Ванев към семейството му.

"Този инцидент е много дълга история. Аз нямах намерение да се случи това и искам да кажа,че Тодор Ванев няма нито един приятел в селото, никой не иска да общува с него. А аз бях приятел с него и се уважавахме много. На 3 август 2019-а жена ми ми каза, че Руска - жената на Тодор, се е отбила до нас със сестра си Севда и дъщерята на Севда. Започнали са да се карат с Атанаска, която е жена на моя син. Спорът е бил за това, че Атанаска е имала връзка с Тодор и са показали порноклипове на двамата. По-късно показа и на мен въпросните клипове", разказва подсъдимият пред съдиите.

Янков пита Тодор какви са тези порноклипове с Атанаска. Жертвата му отговаря, че не ги е разпространявал той, и разговорът приключва.

След известно време двамата се засичат в селото и Янков просто моли Тодор клиповете да не достига до сина му, защото това ще го нарани. Тогава Тодор му отговаря: "Филипе, във фирмата, в която работ, всички ме мразят, явно някой ми е хакнал профила, изкарал е клиповете и ги е разпространил. После се разделихме без никакви скандали", разказва пред магистратите в града под тепетата подсъдимият.

По време на процеса обаче стана ясно, че Тодор сам ги е качил във фейсбук с цел да подразни сина му Ангел.

Реклама

В същия този ден, след като двамата се срещат, обвиненият в опит за убийство отива до къщата на Тодор да вземе жените от неговата рода, които са отишли у майката на Тодор - Куна, за да й се оплачат и да я помолят повече да не се заяждат с тях и да махнат клиповете от интернет.

"Казах им да си тръгват и останах с брат ми да си говорим с Куна, но съвсем нормално. Казах й да каже на Тодор да не прави проблеми. След това се чуха викове, излязох на улицата и заварих Тодор да налага жена ми и дъщеря ми. През това време дойде Атанаска и нея я хвана и я удари. Аз тръгнах да бягам към него, а той ме лепна с тукат и ме събори. Скочи върху мен и започна да ме рита. Много се изплаших да не ме удари в корема, защото имам 5 операции", разкайва се подсъдимият. Тогава вади ножа и наръгва Тодор 4 пъти в корема.

"Съжалявам за случилото се, аз не помня как съм си изкарал ножката, която нося, за да си беля плодовете. Аз звъннах на полицията, обясних всичко, но явно е имало и други хора, които са се обадили. Взеха ме в полицейската кола. Относно скъсаната блуза на Янев, той я скъса сам, а единственият удар към него е отправен от моя внукФ, довърши историята си обвиняемият.

Сега се очаква решението на Апелативния съд в Пловдив, което трябва да излезе в рамките на един месеца.

 Спънки на процеса

Процесът беше многократно отлаган заради различни здравословни проблеми на Янков, но на последното заседание обвиняемият присъства в съдебната зала. Подсъдимият влиза в болница 120 пъти само по време на процеса, което налагаше делото да бъде отлагано над 10 пъти.

Реклама
Реклама
Реклама