Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13188775 www.bgdnes.bg

Мариана, вдовицата на знаменития журналист: Още усещам Митко Цонев до себе си

Милена Милотинова и Александър Марков отличени с призовете на фондацията на водещия

"Още усещам присъствието на Митко Цонев около себе си в дома ни. Времето не може да изличи липсата му." Това каза пред "България Днес" вдовицата на именития тв журналист Мариана Цонева по време на церемонията по връчване на наградите за журналистика "Димитър Цонев", която се проведе в понеделник вечерта.

Реклама

"Оженихме се, когато бях само на 19 години, преди това две години бяхме гаджета", каза още Мариана Цонева. По думите й всичко в София й напомняло за техните срещи и разходки.

"Минаха няколко години, откакто Митко си отиде, но продължавам да усещам присъствието му в дома ни. Запазила съм повечето от неговите вещи. За мен той е като жив. Митко е голямата ми любов, единственият мъж в живота ми. Беше толкова добър и светъл човек! По едно време бях толкова измъчена от спомените, че исках да продам къщата и да се настаня в нова, но после реших да остана пазителката на нашето семейно огнище", разказа вдовицата на легендарния телевизионер.

Призовете бяха раздадени в по-тесен кръг заради траура във фамилия Цоневи. Миналата седмица семейство, приятели и колеги си взеха последно сбогом с майката на покойния тв журналист - легендарната говорителка от златните години на БНТ Анахид Цонева-Тачева.

На събитието присъстваха най-видните членове на УС на фондация "Димитър Цонев" - главният редактор на пресгрупа "168 часа" г-жа Венелина Гочева и водещата на "Лице в лице" Цветанка Ризова. Двете топдами на бг журналистиката бяха изключително стилни в бяло и черно, а съпругата на Димитър Цонев - Мариана, бе заложила на блузон от сиво ламе. За събитието тв звездата на БНТ, а в момента водеща на предаването "Брюксел 1" за европейска политика по телевизия Bulgaria One Er Милена Милотинова бе избрала елегантен жакет в червено-оранжево, съчетан с официална черна пола.

Фондация "Димитър Цонев" връчи две първи награди - на младия репортер от БНТ Александър Марков заради "изключителна професионална доблест" при отразяването на живо на военния конфликт в Украйна.

Реклама

"Благодарен съм на БНТ, че ми даде възможност и ме подкрепяше в моите професионални изяви. И лично на Димитър Цонев, който ме впечатли приживе с това, че се подготвяше супер много за всяко свое интервю. Това беше пример за мен как винаги трябва да си подготвен за това, с което ще се занимаваш и което ти предстои", видимо развълнуван каза репортерът на БНТ от много от най-горещите точки на планетата.

Не по-малко развълнувана от наградата "за цялостен принос в българската журналистика" бе и неговата колежка от предишното поколение Милена Милотинова. Тя й бе връчена от члена на УС на фондация "Димитър Цонев" Аркадий Шарков. Някогашната ководеща на "По света и у нас" върна лентата назад, припомняйки как с нейния екранен партньор и приятел Димитър Цонев 8 години са били свидетели на всички събития от самото начало на прехода, пречупени през призмата на единствената тогава национална телевизия.

"Ние с Митко Цонев се ръководехме от общия ни стремеж към обективност, от отразяване на всички гледни точки, независимо от това какво се случваше по телефоните на различните етажи на телевизията. Това бе голяма школа за мен, едно незабравимо време. И се радвам, че имах уникалния шанс да попадна точно в тези години в БНТ и да бъда в едно предаване с такъв професионалист като Митко Цонев", сподели Милена Милотинова.

Реклама
Реклама
Реклама