Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13217911 www.bgdnes.bg

Болен съдия спъна делото за жриците в хотел "Мерита"

Мустафата има още няколко месеца да изгради защитата си

Антон Асенов е обвинен в сводничество и в пране на пари, инвестира в автомобили и имоти, за да прикрие незаконната печалба

Болен съдия спъна делото срещу Антон Асенов-Мустафата, който е обвинен в сводничество и пране на пари. Процесът не стартира по план и ще започне догодина.

Реклама

Срещу Мустафата са повдигнати две обвинения - за предоставяне на помещения за извършване на сексуални услуги и за пране на пари. Твърди се, че обвиняемият се опитва да прикрие незаконно спечелените пачки, като инвестира в коли и имоти.

В разпоредителното заседание преди месец 48-годишният Антон не се призна за виновен пред Темида и адвокатът му Константин Давчев поиска процесът да се гледа по общия ред с призоваване на всички свидетели и вещи лица.

От събраните доказателства и сведения на разпитани от ченгетата и прокуратурата свидетели се твърди, че стопанисваният от Мустафата хотел "Мерита" във Войводиново е публичен дом. Обектът се намира в непосредствена близост до Околовръстното шосе и отбивките за магистрала "Тракия", което го прави доста удобно място за преминаващи шофьори, които искат да разпуснат срещу някой лев.

Едното обвинение срещу Мустафата е за това, че от февруари 2014 г. до 19.05.2020 г. в мотел "Мерита", който е нает от него, е предоставял стаи на седем жрици на любовта и на един компаньон за извършване на секс и блудствени действия. Второто обвинение е, че в същия период от време е извършил сделки, чиято цел е била да изпере незаконните пари от сводничеството си. За да прикрие следите си, Мустафата наема множество апартаменти и купува 11 хубави возила.

Стойността на автомобилите е 383 963 лева. Сред колите има марки като "Мерцедес", "Ауди", "Мазда", "БМВ" и др. Според обвинението всички тези пари са получени от сводническата дейност на Мустафата, която е продължавала в рамките на 6 години.

Реклама

Първоначално Мустафата работи като готвач в мотела край Пловдив. През 2014 г. решава да го вземе под наем. За помещенията се договоря да плаща по 2000 евро. Твърди се, че повечето от помещенията се използват от жени, предлагащи телата си срещу правилната цена. Цените на услугите варират между 20 и 30 евро за клиент. Проститутките после се отчитали на Мустафата и му давали част от заработените пари.

В мотела обикновено отсядат турски шофьори на камиони. През годините персоналът в мотела и заведението често се сменя. Всеки може да замести другия като барман, чистач, охрана или друга длъжност. Не един път се е случвало и сервитьорките да се превръщат в компаньонки. Ежедневно в обекта има поне по 6-7 жени, работили неуморно, твърдят от обвинението.

Припомняме, че през май 2020 година Мустафата и брат му Менду заедно с жената, с която живее на съпружески начала, Кина бяха задържани при полицейска акция в Хаджи Хасан махала, в която участваха около 100 служители на реда. Тогава на Менду бяха повдигнати 4 обвинения - за лихварство, склоняване към проституция, пране на пари и данъчни престъпления и за предоставяне на помещения за проституция. Все още развитие по делото няма.

Делото срещу Мустафата се очаква да започне догодина. Към момента Темида все още не е насрочила дата.

 Братът - известният лихвар Менду

Стефан Асенов-Менду, брат на Мустафата, оглавяваше незаконна финансова структура, позната сред ромската общност като "Банка Менду" и действаща от 15 години. В тъй наречената "банка" хората получавали кредити срещу съответно обезщетение и доста висока лихва.

От данните по СРС-тата става ясно,че за Менду дребни суми от порядъка на 4 или 5 бона не представляват интерес. Отраканият лихвар предоставя суми от 200 хиляди лева нагоре. Ромският бос е собственик на 60 лимузини на стойност 2 млн. лв., 15 недвижими имота, кооперации, жилища, автосалони, сключил е и 161 ипотечни договора. За цялото това имущество като данъци е платена символичната сума от 13 000 лева, като е очевидна пълната липса на контрол от страна на институциите, съобщи навремето за "България Днес" окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Реклама
Реклама
Реклама