Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13240761 www.bgdnes.bg

Шестима даиджии невинни за купени книжки

След повече от 5 г. са оправдани на първа инстанция

Един от инспекторите погнат, че взел 50 лв., за да си затвори очите за изпит с рушвет

За невинни са признати шестима даиджии, погнати шумно за корупционна афера с купени книжки! Повече от 5 години след акцията Темида оправда на първа инстанция служителите от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Това става ясно от присъдата на съдия Пламен Панайотов от Софийския градски съд, научи "България Днес".

Реклама

Даиджиите са подпукани от спецпрокуратурата, но поради закриването на спецсъда решението е издадено от градския съд. На подсъдимата скамейка са изправени главният инспектор Венцислав Георгиев, старши инспекторите Данчо Драганов и Георги Младенов, главният специалист Атанас Тодоров и инспекторите Николай Стоилов и Емил Михайлов.

Мащабна спецакция ги изненадва през юни 2017 г. При операция на спецпрокуратурата и антимафиоти са щракнати белезници на общо 14 души - 12 служители на ДАИ и двама собственици на автошколи. Шестима от служителите се сдобиват с обвинения за корупция и за участие в организирана престъпна група.

Според разследващите те са взимали пари, за да си затварят очите за нередности, заснети от камерите в учебните коли по време на практическите изпити за шофьорска книжка. Схемата е била за практическите изпити по кормуване. Няма информация теоретичните изпити да са били манипулирани, посочва тогава като шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев.

С конкретно обвинение е подпукан соченият за тартор Венцислав Георгиев. Той е обвинен, че на 7 юни 2017 г. в сградата на областния отдел е взел 50 лв., за да не констатира нередности, запечатани на записа от изпит за правоспособност.

Сигналът за корупционната схема е получен в ГДБОП месец по-рано, но периодът, който се разследва, е от началото на 2016 г. Автошколите заедно с техни хора в ДАИ са плащали, за да се нагласи предварително жребият кой ще води изпита. Целта е била това да правят инструктори, с които резултатът да може да се манипулира. Пари са искани от тези кандидати, които не можели да вземат шофьорските курсове. "Ние пари от тези, които могат да карат, не вземаме", бил девизът на служителите.

Плащало се, за да бъдат приемани като истински неверни данни от изпита по кормуване. Смята се, че неопитните шофьори са давали под масата между 50 и 100 лева, за да се сдобият със заветната книжка, обясняват от държавното обвинение. Установени са и 15 случая, при които книжки са дадени на лица с фалшиви дипломи.

Реклама

По време на тарашите са открити над 116 хил. лева в различни валути, скрити на закътани места. Намерени са пари, скрити в книги, между документи, в рамки на картини и в автомобили. Стигнало се дотам един от задържаните да благодари, че униформените са намерили сума, която си търсел отдавна.

Само в един от арестуваните са открити 20 бона. Криминалистите са направили 36 обиска и са поискали отваряне на банкови касети и разкриване на банкова тайна.

Даиджиите бързо се озовават на свобода. Темида пуска петима срещу парични гаранция. Тодоров и Стоилов излизат от кауша срещу 7 бона, а Драганов, Михайлов и Младенов плащат по 1000 лв. Единствено Георгиев е оставен на топло заради обвинението за подкуп и опасността да извърши престъпление според магистратите.

Така корупционните практики ще продължат, опасява се Гешев и подопечните му протестират мерките на втора инстанция. Тя потвърждава задържането на Георгиев, тиква Стоилов под домашен арест. Драганов и Младенов са пуснати без никакви мерки за неотклонение, а гаранциите на Тодоров и Михайлов са потвърдени.

След месеци на разследване и влачене по съдебните зали доказателствата срещу даиджиите издишат и те са оневинени. Процесът се препъва още на старта, като обвинителният акт е пращан на ремонт. Оказало се, че не са описани длъжностите и ролите на всеки един в групата.

Тепърва ще става ясно какви са мотивите на съда за оправдателното решение. Според запознати срещу служителите нямало никакви улики в използваните специални разузнавателни средства (СРС), които да ги заковат. Освен това сигналите срещу шестимата били подавани от техни компрометирани шефове, които от години прикривали далаверите си с фалшиви доноси срещу подчинените.

Без компромис

Без компромис към корупцията и за прекратяване на нередностите при практическите изпити на кандидатите за шофьори - така се закани да действа тогавашният транспортен министър Ивайло Московски. Веднага след акцията той поръчва спешни мерки срещу нелегалните практики в агенцията. Поради свързани със случая проблеми е освободен шефът на областния отдел на ИААА.

"Държавата ще бъде безкомпромисна към всички нерегламентирани практики, които могат да създадат предпоставки за ПТП, както и към хората, които стоят зад тях", закани се тогава министърът.

Реклама
Реклама
Реклама