Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13251147 www.bgdnes.bg

Незрящият имитатор става тенисист

След като рита на европейско за слепи в Италия 

Играе на специална маса в общежитието, където живее 

Незрящият имитататор Андриян Асенов има ново увлечение - шоудаун. Спортът, който наподобява тенис на маса, се играе от слепи хора и е внесен у нас от Унгария преди 12 години, а интересът към него се увеличава.

Освен че забавлява незрящите, шоудаунът подобрява координацията им и им помага при ориентирането в непозната среда. Със специална маса, която е междинен вариант между маса за тенис и джага, вече е оборудвано общежитието за незрящи, в което от години живее Андриян, сподели пред "България Днес" победителят в "България търси талант" с блестящи имитации на Бойко Борисов, Слави Трифонов, Любен Дилов-син и Тодор Живков.

Реклама

Проектът "Спорт и солидарност за зрящи и незрящи" е по европейска програма между Сдружение 4хС и Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания", съобщи пред вестника двигателят на проекта Петя Йосифова. Тя е председател на сдружението и зам.-директор на студентския театър на Софийския университет "Алма Алтер", в който играе Андриян Асенов.

Наред с това победителят в "България търси талант" и други незрящи ще могат да се включат в още три дейности на сдружението - танци (народни, модерни и латино), тандемно колоездене и планинско катерене.

"Стремежът ни е да повишим качеството на живот на незрящите и да стопим дистанцията между зрящи и незрящи, която все още съществува", сподели Йосифова.

За разлика от тениса на маса, ударите при шоудауна се правят с бата. Топчето е по-голямо, то се търкаля по масата и издава специфичен шум, по който незрящите се ориентират къде се намира то. Размерите на масата са 365 см на 120 см.

Целта е да се удари топчето през масата под преградата по средата в джоба на противника, докато последният се опитва да го предотврати. Мачовете обикновено се играят в два от три сета. Първият, достигнал 11, водещ с 2 или повече точки, печели сета.

Преди да приеме новото предизвикателство, Андриян се впусна на футболния терен през това лято, и то не къде да е, а директно в първото по рода си европейско първенство за слепи в Италия.

Реклама

Нашият тим зае второто място, след като отстъпи в оспорван мач на домакините от Ботуша с 2:4 на финала. Преди това италианците премазаха съседите от Румъния с 10:1, а българските лъвове обърнаха гърците от 0:1 до 4:1. Това бяха и четирите отбора, които се включиха в специализирания турнир, наречен "Визибол".

При футбола за незрящи двата тима са съставени от по петима играчи - задължително трима зрящи, от които единият е вратар, а другите двама са незрящи.

Реклама
Реклама
Реклама