Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13251334 www.bgdnes.bg

Училище заложник на второкласник

Ученици, родители и директор в 90-о СУ се оплакаха

Не могат да преместят проблемно дете, което тероризира своите съученици

Деца, родители и директор на 90-о СУ в столичния квартал "Люлин" се превърнаха в заложници на второкласник. Срещу буйното дете Денис (б.р. - името умишлено е променено) има куп оплаквания и жалби. Сигналите стигнаха до Министерския съвет, омбудсмана, министерството на образованието, СДВР и още пет институции.

"Ученикът е опасен за физическото и психическото здраве на нашите деца - се казва в подписка, разписана от 24 родители. - Ежедневно децата се оплакват от обиди, заплахи и физически наранявания. В резултат на това те не желаят да посещават учебното заведение. Искаме спешни мерки за преместването на Денис."

Реклама

В сигнала към институциите са дадени няколко примера за поведението на проблемното момче, което година по-рано е преместено от друго училище.

"След разказ от друго дете, че наскоро е загубила баща си и се чувства много разстроена, той не само че не се опитва да прояви съчувствие и да я успокои, но й пожелава: "Да умре и майка ти", пише в сигнала.

Родителите описват нанесени удари, ритници, блъскане, плюене и показване на "първични полови белези в класната стая и в междучасията". Разказано е как Денис и неговият брат близнак, който учи в друг клас, са "боравили с джобно ножче и са го използвали върху гълъб".

"Всички в класа са пострадали. Кои повече, кои по-малко - сподели за "България Днес" един от родителите, Николай Раев. - Въпросният господин е тотално неконтролируем. Дори психолозите не могат да се справят с него. По-големият проблем е, че съм пуснал сигнал до 10 институции и нищо не се случва. Парадоксалното е, че до четвърти клас никой не може да го изключи от училище."

Директорката на 90-о СУ Емилия Иванова потвърди липсата на законова база, чрез която подобни деца да бъдат отстранявани от училище.

"В начален етап на обучение, на децата от 1 до 4 клас, не могат да се налагат санкции освен забележка - уточни директорката. - Законът за предучилищното и училищното образование обезсилва институцията училище."

Реклама

Според Емилия Иванова родителите на Денис не могат да се справят с поведението на момчето.

"Семейството дълго време имитираше сътрудничество - допълва директорката. - Ние препоръчваме, те се съгласяваха. След това открихме, че нито една от нашите препоръки не се изпълнява. В началото отказаха детето да посещава училищен психолог. В момента даже посещава повече от един. Работи с училищния и с външен."

От училището обявиха, че правят всичко възможно, за да потушат проблема.

"Има няколко учители, които се занимават с Денис, за да може другите деца да бъдат в безопасна среда. Пет човека отговарят персонално за него в различен период от учебния ден - разкри Емилия Иванова. - В непрекъснат стрес сме. Учителите са на ръба на прегарянето. Има много случаи в цяла България. Получават се, когато има дете, трудно за овладяване, а родителите не приемат действителността и не съдействат на училището. Ние сме заложници на един второкласник. Нарушени са правата на другите деца. Нашите като училище - също. Появява се родител и казва - не ме интересува какво ми е детето, вие сте длъжни да го образовате. Когато напомним на този родител, че освен права има и задължения, той не се интересува и не вдига телефона. Абсурдът е, че законът е безсилен."

Майката на Денис: Пратиха ни в психодиспансер

Майката на проблемното дете Денис - Слава, разказа, че е изпълнила всички препоръки на институциите, включително и посещение на дете в психодиспансер за обследване. Тя не е съгласна с написаното в сигнала на останалите родители и твърди, че Денис е нарочен за голяма част от инцидентите.

"Имаше сигнал, че моето дете е гонело други деца с нож. Това не е вярно. Става въпрос за гумен или силиконов предмет, с който не може да нарани никой. Измислица е, че е разфасовал гълъб с нож. Той не носи нож в него - допълни Слава. - Давахме обяснения в детска педагогическа стая. Правихме среща с учителите, директорката, "Закрила на детето" и Регионална дирекция по образование. От училището направиха всичко възможно, за да може Денис да бъде отписан. Директорката, заместник-директорката и главният учител налагаха психически тормоз над мен и над детето."

Целият клас готов да избяга

Целият втори клас е готов да се премести в друго училище, ако проблемът с Денис не бъде решен. Родителите дори са отправили запитване до съседно школо, което е изявило готовност да разкрие нова паралелка.

"Това е последният ход - казва един от родителите, Николай Раев. - Не искаме да бягаме от проблема. Нашата цел е да се променят нещата според закона. Трябва да се намери механизъм да им бъде оказана помощ на такива деца и да се интегрират, а не да представляват заплаха. Те са жертви на собствените си родители. Оттам тръгва целият проблем. Нашите деца се будят с въпроса - той ще ходи ли на училище, и казват, че не искат да ходят. Следващата ни стъпка е да ги спрем от занятия за някакъв период от време."

Реклама
Реклама
Реклама