Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13251776 www.bgdnes.bg

Юли, съсякъл авера си сбрадва, не ще доживотна

Асенов се разкайва пред Темида

Даже прокуратурата се бори рецидивистът да не стои докрай в затвора

Юли Асенов, съсякъл безпощадно свой познат с брадва в пазарджишкото село Черногорово, се разкайва пред Темида, не ще доживот зад решетките.

"Съжалявам за постъпката ми. Моля да ми намалите присъдата", каза 30-годишният рецидивист пред апелативните магистрати в града под тепетата.

Реклама

На 13 юни 2021 г. в селцето Асенов хваща брадва и умишлено посича до смърт свой познат, на 31 години, за да го обере. Според съдиите, които го заковаха с доживотен затвор, убийството е породено от завист. Жертвата е по-заможна и това не се харесва на Асенов. След кървава сцена като от "Тексаско клане" рецидивистът задига златен пръстен, златен синджир, 200 лева и мобилен телефон от дома на жертвата. Отделно е установено, че по-рано Асенов краде велосипед от леля си и с него се придвижва до село Черногорово, за да не бъде засечен.

След убийството и обира извършителят духва от местопрестъплението и се укрива в Пловдив. През това време близки на жертвата го откриват окървавен в избено помещение в къща му в селото. Започва мащабно издирване на извършителя. Не след дълго Асенов е заловен и заключен в килия.

От заключението на съдебномедицинската експертиза става ясно, че жертвата е бил убит при удари с брадва в областта на главата. След като прокуратурата подпуква Асенов за умишлено убийство, Пазарджишкият окръжен съд заковава рецидивиста с доживот зад решетките. Въпреки че признава за бруталното деяние, мъжът остава изключително разочарован от тежката си присъда и обжалва пред Апелативния съд в Пловдив.

На заседанието в града под тепетата и държавното обвинение, и адвокатът на Асенов поискаха от съда намаляване на присъдата на рецидивиста. Според прокурор Димитър Махмудиев няма убедителна аргументация за даването на толкова тежка присъда. Прокурорът наблегна на това, че всичките досегашни присъди на Асенов са за кражби, а повечето от тях са, докато е бил непълнолетен.

Защитникът на Асенов Живко Лаков също изказа подобни поводи пред магистратите и поиска намаляване на присъдата.

Интересното в случая на Асенов е, че рецидивистът прави пълни самопризнания още в началото на делото на първа инстанция и сам пожелава процесът да се гледа по съкратената процедура. Обикновено в такива случаи присъдата се намалява с 1/3, тоест няма как да бъде осъден на доживотен затвор, но пазарджишките магистрати очевидно не смятат така. Даже му дават доживот при специален режим на изтърпяване. Адвокатът му също изказа този факт като мотив за намаляване на присъдата на Асенов. Според защитника също така най-тежкото наказание няма да е ефективно и Асенов няма да има шанс да се поправи.

Реклама

"Целта на всяко наказание е да се даде възможност на извършителя да се превъзпита и да се поправи. Това наказание не оставя никаква алтернатива пред него. Смятам, че по-малко наказание ще открие една възможност пред него да осъзнае стореното и да се поправи", допълва юристът пред магистратите в Пловдив. Съдиите решават до месец съдбата на Асенов.

 Криминално минало

Юли Асенов е осъждан и преди, като за последно е излязъл от затвора през юни 2017 г., след като изтърпял наказание лишаване от свобода за кражба и противозаконно повреждане на чуждо имущество. След убийството и грабежа магистратите от Пазарджик правят още нещо, което е доста необичайно, дори неправомерно според техни колеги. Изваждат тези престъпления на Асенов като утежняващи вината му, а не би следвало, защото тогава той е бил непълнолетен и са минали над 10 години.

Реклама
Реклама
Реклама