Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13374108 www.bgdnes.bg

Прасето Паржу ще надживее Коледа

Любезен е към възрастните и е охрана на другите животни 

Животното говори специфичен език, стопанката му го разбира 

Прасето Паржу говори собствен език, дължи името си на филм с Луи дьо Фюнес и не се страхува от Коледа.

90-килограмовият симпатяга е част от шареното животинско семейство във фермата "Приятели на четири крака" във великотърновското село Хотница.

Реклама

Паржу е истинска звезда не само в интернет, но и на живо, тъй като посетителите в стопанството обожават да се снимат и гушкат с него.

"Това е едно прасенце, което предизвиква истински смях. Дори камила да пристигне във фермата ни, няма да бъде толкова голяма атракция. Преди две години години почина предишното ни прасенце - 13-годишната Пуки. Обадих се в зоопарка в Павликени и от там ми казаха, че имат малки прасенца. Не съм го избирала, казах си, че ще приема каквото ми дадат. В началото дребосъкът прие тежко промяната на адреса си, но впоследствие се отпусна, заложи на комедията в поведението си и започна да посреща гостите на стопанството. Всички започнаха да му се радват и Паржу вече е горд, че е най-известното прасе", разказа пред "България Днес" Вера Трендафилова, основоположник на "Приятели на четири крака", където животни получават убежище.

Вероятно мнозина ще се изненадат, но името на прасето не идва от пържола, а от филма "Ни чул, ни видял" от 1958 г. с Луи дьо Фюнес. Това е забавна комедия, чието действие се развива в малък провинциален град, където всички се познават. Язовеца (Луи дьо Фюнес) е бракониер, който снабдява с дивеч и риба жителите на населеното място за ужас на кмета и местния полицай Паржу. И именно неговото име получава прасенцето от Хотница.

Едно от любимите занимания на симпатичното животно са разходките на свобода заедно с другите животни. "Излизаме на паша, а Паржу рови в земята, скача в реката и много обича да се превъплъщава в охрана на стадото. Излизам заедно с две големи кучета, тъй като в района има чакали, но Паржу е най-стабилният охранител. Той покрива периметър от поне 50 метра около стадото и щом надуши опасност, издава рязък и специфичен звук", сподели пред вестника Трендафилова.

Стопанката на фермата разкрива, че Паржу говори собствен език, в който всеки звук има значение. "Мога да направя българо-свински разговорник, защото знам във всеки един момент какво иска да ми каже. Паржу може да изрече по свой начин "Гладен съм", "Пие ми се вода", "Спи ми се", Студено ми е" и "Не съм доволен". Звуците му са много фини. Той е най-щастливото прасе, горд със себе си и е категоричен, че ще надживее Коледа", добавиха от фермата.

Паржу с нетърпение очаква да дойдат събота и неделя и тогава чака посетителите пред портата. Изключително любезен е към възрастните хора, но малко се сърди на децата, тъй като го гонят и това го стресира на моменти.

"Като беше малък, го разхождах на каишка и хората си мислеха, че е някаква много странна порода куче. Трябваше да им обяснявам, че става въпрос за прасенце. Покрай негова снимка, на която е легнал върху тухла, се роди голяма шега - "Когато е понеделник, но ти си заседнал в неделята". И се смеем много с него, защото е истински комик", завърши с усмивка Трендафилова.

Реклама
Реклама
Реклама