Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13597775 www.bgdnes.bg

Треньорката Нешка Робева: Не се учудвам, че Фидел Кастро ме е харесвал!

В Хавана ни организираха серенада със 101 китаристи, спомня си легендарната гимнастичка

"Фидел Кастро страшно ценеше и се възхищаваше на Мария Гигова и на Нешка Робева. За това ми е разказвал много пъти". Това разкри малко преди кончината си топагрономът по времето на соца Желяз Петев. Роденият в село Светлина, Димитровградско, агроспециалист е работил няколко години в Куба като един от съветниците на Ел Команданте по въпросите на животновъдството и млеконадоя.

Реклама

Самата Робева не е учудена, че Кастро я е харесвал.

"Бяхме в Куба през 1971 г. Тогава Фидел Кастро откри световното първенство по художествена гимнастика в Хавана. Така че какво чудно има да се е възхищавал на гимнастичките?", каза за "България Днес" Нешка.

БГ доайенката на художествената гимнастика разказа още, че наш сънародник пък е "бащата" на спортната гимнастика в Куба.

"Това е треньорът Минчо Тодоров. Той беше специално командирован да създаде и развива този спорт в Куба", сподели шампионката.

По думите й кубинският лидер "се интересувал много от спорта".

"Няма да забравя до какъв скандал се стигна по време на едно от посещенията на Фидел у нас. В София той пощури УБО. Измъкнал се от охраната и отишъл да играе баскетбол с Цвятко Барчовски и други състезатели", върна лентата назад Нешка Робева.

Легендарната гимнастичка още се вълнува от приказната атмосфера, която кубинското правителство създало за участничките в световното първенство.

Реклама

"Бяха ни организирали серенада със 101 китаристи на испанския площад в центъра на Хавана. Свалиха покрива на легендарното кабаре "Хавана Либре" и звездите на тропическото небе грееха сякаш само за нас. Бяха поканили най-големите изпълнители на салса. И цялото това великолепие се озвучаваше от музиката на Карлос Сантана", въодушевява се и досега Робева.

Треньорката на "златните момичета" допълва, че на Острова на свободата прекарали 20 дни, които е невъзможно да се забравят. "Разведоха ни из парка, от който започва кубинската революция. Видяхме и кулата с котките на Хемингуей, тогава някои от животните бяха още живи", завършва разказа си Нешка Робева. Тя доверява, че за нея Фидел е бил и остава "изключителна личност" и пример за народен лидер.

Мария Гигова обаче коментира за вестника, че никога не се е срещала на живо с Ел Команданте. Не била чувала и той да се е възхищавал от нея.

"Виждала съм само неговия брат Раул, който беше в организационния комитет на световните първенства по художествена гимнастика, но той никога не ми е споменавал такова нещо", категорична е другата доаейнка на бг грациите.

Реклама
Реклама
Реклама