Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13598577 www.bgdnes.bg

Валентина е най-грижовната баба

Само на 50 г. има 4-месечна внучка 

Трима мъже избират победителката в конкурс във видинското село Неговановци

Най-добрата и грижовна баба в България се казва Валентина Калинашева. Тя е от видинското село Неговановци.

Само на 50 години, жената печели титлата Баба Бъц в конкурс, организиран специално по повод Бабинден на 21 януари. Над 90 жени участват в съревнованието и се борят за първото място, но Валентина се откроява с уникалните си качества към децата.

Реклама

"Важно е да поясним, че по време на празника имаше два категории в конкурса. Първата беше за Мисис Баба, като това е най-красивата и добре изглеждаща възрастна жена, която не е станала баба. Втората и най-важна категория е Баба Бъц. Бъц означава здраво дърво, поддържащо огъня в огнището. Затова кандидатките трябваше да бъдат на средна възраст, все още жизнени, добре изглеждащи баби, които имат внуци. Както казват мъжете - да са в движение", разказва пред "България Днес" организаторката на празника Милена Борисова, която разкри, че Валентина напълно заслужено получила титлата Баба Бъц.

50-годишната победителка работи като медицинска сестра и с лекота успява да съчетае работата със свободното си време, както и в помощта и грижите на внучката си.

"Аз съм една щастлива баба! Внучката ми Мария се роди едва преди 4 месеца и от тогава не мога да спра да й се радвам. Определено има разлика в отглеждането на дете преди и сега. Въпреки че съм медицинско лице, има много неща, които са ми непонятни и се старая да ги уча в движение", с радост споделя пред "България Днес" най-грижовната баба Валентина.

По нейни думи заради вирусите, които върлуват навън, родителите на малката Мария често й дават специални сокчета, които й повдигат имунитета.

"Освен това се стараем да излизаме често навън, дори и когато е студено. Не обличаме Мария много, а стои по-голичка, за да може да се калява", разказва Калинашева.

Реклама

Валентина разкрива, че победата в конкурса била истинска изненада за нея, а титлата я мотивира да продължава да работи с пълна сила и едновременно да се грижи за внучката си.

"За мен е много важно да намирам свободно време само за себе си, тъй като съм млада и съвременна баба. Може би точно това ме отличи от всичките участнички в конкурса и журито ме избра", допълва Баба Бъц. По нейни думи всяка година победителките в конкурса се избирани от жури, което включвало трима мъже. Те трябвало да огледат добре кандидатките и по свое усмотрение да преценят как се справят с отглеждането на внуче.

Празникът започнал рано сутринта на площада, където местни и гости на селото се събрали.

"Оркестър се грижеше за доброто настроение на всички през цялото време, извиваха се народни хора, като всяка баба получаваше специално внимание за празника", споделя Калинашева.

Специален гост на Бабинден била д-р Петкова, която вече повече от 20 години се превъплъщава в ролята на бабата акушерка. Облечена в красива стара новоселска носия, дамата посреща млади родилки и млади баби, за да им пожелае "Колкото капки във водата, толкова деца в родата".

Реклама
Реклама
Реклама