Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13601696 www.bgdnes.bg

Плащаме местни данъци с отстъпка до 30 април

Кюстендил увеличи налозите 

За сградите, колите и отпадъците може да внесем на няколко пъти 

Пет процента отстъпка получаваме, ако заплатим местните си данъци до 30 април. И тази година общините у нас ни предлагат възможност да спестим пари, ако изчистим налозите наведнъж и навреме.

Ако не желаете да давате пари накуп, в столицата данъкът за моторно превозно средство може да бъде заплатен на две вноски - първата до 30 юни, а втората - до 31 октомври. Вноските за такса смет са четири - средствата трябва да бъдат преведени до 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември, поясняват от Столичната община.

Реклама

Ставките за местните налози масово остават непроменени и през новата година. Без повишение са още в градове като Русе и Варна, а Пазарджик обяви, че обмисля от догодина да намали данък сгради и данък моторни превозни средства.

Изключение прави Кюстендил, където таксата смет вече е 3,9 промила, а за селата около областния град - 9,5. Повишението е сериозно, тъй като досега ставката беше 1,4 промила. Таксата не беше променяна от 15 години и беше от най-ниските в страната. Повишение има и при налозите за автомобилите, като най-сериозен удар понасят собствениците на стари коли с недобри екопоказатели и такива с по-малка мощност.

В Смолян сроковете за плащане на данък върху недвижими имущества и такса битови отпадъци са до 30 юни за първа вноска и до 31 октомври за втора вноска. Туристическият данък се внася от обектите до 15-о число на месеца, който следва месеца, когато са предоставени нощувките.

"След изтичане на законоустановените срокове за плащане на местните данъци и такси се начислява лихва за просрочие", уточняват от общината в родопския град.

В Сливен дирекция "Местни данъци и такси" работи от 8 до 17 часа без прекъсване от понеделник до петък. Всеки данъкоплатец може да получи безплатен ПИН код на място, чрез който да проверява задълженията си чрез сайта на общината в града на Стоте войводи. Съществува възможност и за плащане онлайн.

Община Рудозем обяви, че няма да повишава налозите, за да облекчи домакинствата с оглед на растящата инфлация.

Реклама
Реклама
Реклама