Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13696540 www.bgdnes.bg

Сеизмологът проф. Гюров: Няма да ни удари силен трус

Разместване на земни маси у нас ще има през март, казва експертът

"България няма да бъде засегната от земетресението в Турция! В момента за територията ни няма забележима заплаха от силен трус", категоричен е пред "България Днес" сеизмологът проф. Рангел Гюров.

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер отне живота на над 1200 души в Турция и Сирия (данните са до вчера следобед). Трусът бе регистриран вчера в 4:17 ч. местно време (3:17 ч. българско време) в района на турския град Пазарджък, окръг Кахраманмараш. Ранените са хиляди. Много сгради са изравнени със земята, включително две болници. Училищата са затворени. Червеният кръст призова за кръводаряване.

Реклама

"Било е много страшно. В Истанбул нищо не усетихме. Лошо е, че има толкова много жертви", коментира пред вестника и певицата Екстра Нина, която от години често пътува по работа до Южната ни съседка.
Земетресение имаше и у нас. Трусът е усетен в 21:20 ч. в неделя в района на Димитровград. По данни на Националният сеизмологичен център към БАН магнитудът е бил 3.2 по Рихтер.

"Земетресението беше леко. То има връзка с Луната. Влиянието й върху Земята се увеличава. Това е причината по време на пълнолуние и новолуние да стават по-голям брой земетресения", уточнява сеизмологът.

По думите му най-уязвимите от трусове райони в страната ни са по поречията на реките Марица, Струма и Места.

"Предполагам , че през март е възможно да има слаби земетресения у нас. С магнитуди над 5 по същото време вероятно ще има в Румъния (Вранча) и в Гърция около Атина. Не изключвам и Южна Италия", допълва специалистът.

При случай на земетресение, проф. Гюров съветва да се опитате да излезете в първите секунди, но без да ползвате асансьор. Ако останете вътре в сградата трябва да се скриете под здрава маса.

"Проиграйте това с децата, ще им е забавно. Не влизайте в бани и тоалетни. Подредете си нещата, така че тежки и чупливи неща да са най-ниско до пода. Тъй като трус може да има по всяко време на денонощието и семейството да не е заедно, определите си познато място където да се търсите", допълва експертът.

Реклама
Реклама
Реклама