Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13699241 www.bgdnes.bg

Стефан Асенов, написал песен за футболиста: Кючекът ми направи Меси световен шампион

Когато той вдигна титлата, 3-4 пъти изсвирихме песента, казва музикантът от "Ексел"

Кой е той

През 2017 година оркестър "Ексел" създава кючека "Вамос Барса", в който се скандира името на Лионел Меси. Идеята за парчето е на музиканта от групата Стефан Асенов, който е голям почитател на отбора и на футболиста. В края на миналата година Лео сбъдна мечтата си и спечели световната титла с Аржентина на мондиала в Катар. Ето какво разказа Стефан пред "България Днес" по темата.

Реклама

- Стефане, кючекът ти за Меси заживя втори живот, така ли е?

- Да, възпяхме Меси в музикално произведение преди шест години. Следя футбола от над 30 години. Запалих се покрай Диего Марадона навремето. Сега продължавам да гледам този спорт най-вече заради Меси. Знаем, че вече е в края на кариерата си, но въпреки това се представя страхотно. Много исках да стане световен шампион в Катар, защото той заслужаваше. Ще остане завинаги в историята на футбола.

- Донесе ли късмет на Меси песента?

- Да, може да се каже. Едва ли има друго подобно парче за него. Аз съм голям привърженик на "Барселона" и когато написахме хита, Лео още играеше там. Сега пак гледам мачовете на каталунците, но не е същото.

- Къде гледа финала на световното?

- Точно по време на финала Аржентина - Франция с оркестъра ми бяхме на участие на сватба в Пазарджик. За наша радост имаше видеостена в заведението, едновременно свирехме и гледахме мача. Имаше над 500 души гости, повечето от които работят във Франция и викаха за "петлите". Когато Меси откри резултата, много се зарадвахме. Беше щастлив ден за нас. Изпълнихме поне 3-4 пъти след това кючека за Меси.

- Световната титла увековечи ли го като най-добрия за всички времена?

- Смятам, че да. Фактите говорят. Колкото спечелени индивидуални награди и трофеи има, толкова нямат нито Пеле, нито Марадона. Това са тримата, които могат да се борят за статут на най-велик футболист в историята. Кристиано Роналдо за мен пък е най-добрият европейски играч във футбола. Мбапе има шанс да го догони, но едва ли ще спечели пет "Златни топки".

- Как Аржентина спечели световната купа?

- В спорт като футбола е много важно да има единство в отбора. Не мога да кажа, че Аржентина беше най-добрият отбор, но най-сплотеният и най-желаещият титлата - със сигурност. Съотборниците на Меси казваха, че биха умрели на терена заради него. Този народ заслужаваше, видяхме какви празненства имаше в Аржентина, колко хора излязоха по улиците.

Реклама

- Има ли конкуренция Меси за "Златната топка" тази година?

- Той е големият фаворит. Особено ако успее да стане шампион с ПСЖ във Франция, в което не се съмнявам. Целта им е да вдигнат най-после и Шампионската лига. Едва ли самият Меси се вълнува толкова дали ще вземе осма "Златна топка", защото той спечели най-важното, за което мечтаеше - световната купа.

- Може ли да се сравняват Марадона и Меси?

- Това са две различни епохи. Футболът беше различен тогава. По онова време нямахме и интернет, нито се даваха толкова мачове по телевизията, за да следим така Диего. Играта на двамата много си наподобява. Цифирте обаче са в полза на Меси.

- Може ли Меси да се върне в "Барселона"?

- Вярвам в това и много искам да се случи. Той заслужава да приключи там кариерата си, след като изтече договорът му с ПСЖ. Винаги съм вярвал, че не парите са водещи. Макар че Роналдо показа точно обратното с трансфера си в Саудитска Арабия. Има доста парички, но явно иска още. Меси може да отиде в "Барса", но не за толкова пари. Там има доста млади играчи, на които може да помогне в развитието. Възможно е да го видим и като треньор на "Барселона" един ден.

- Дали Меси ще се справи да изиграе твоя кючек?

- Меси ще играе по-добре кючек от нас. И то с топка в краката. Играч си е и на терена, и на дансинга, виждали сме видеоклипове как танцува. Южноамериканците имат гореща кръв, като нас.

- За кой български футболист бихте написали песен с оркестъра ти?

- За поколението от САЩ '94, което направи фурора. След това за Бербатов и Стилиян. За Стоичков най-вече, защото той е емблемата на България, познават го навсякъде. От сегашните играчи не виждам за кого.

- Кои футболисти са най-големите купонджии?

- Свирил съм на футболисти по кръчмите. В края на 90-те работих в едно заведение в София и често идваха Балъков, Лечков, Костадинов, Трифон Иванов. На мен ми беше много интересно. Тогава те бягаха от лагерите, за да се забавляват при нас. Бяха си купонджии. Те са донесли голяма радост за всички нас.

- Боби Михайлов също показа кръшни чупки в едно клипче с Преслава?

- Забавляват се хората. Въпреки че сега се носи лоша слава за това как управляват БФС. Няма безгрешни хора. Ситуацията е такава, че футболът ни е слаб и на клубно, и на национално ниво.

- Ще ни оправи ли Бербатов, ако дойде на власт?

- Вярвам, че има надежда при него. Ще се справи. Не само че беше страхотен футболист, но има и интелект, познания, позиции. Редно е Борислав Михайлов да отстъпи място на по-младите от него.

Реклама
Реклама
Реклама