Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13699318 www.bgdnes.bg

Плащат полетите до София на погнат за събирач на дългове

Хващал самолета от Варна за заседанията в спецсъда в столицата

Отказват му 9 бона за гориво и амортизация на колата, но му присъждат 20 хил. обезщетение

Прокуратурата плаща самолетните билети на погнат като събирач на дългове, който е оправдан! Георги Георгиев бил нарочен като член на група за заплахи и насилствено прибиране на борчове. Тъй като е от Генерал Тошево, той си хващал самолета от Варна, за да присъства на заседанията в спецсъда в столицата. След като е оневинен окончателно, магистратите от Софийския градски съд решават, че държавното обвинение е длъжно да покрие разходите за транспорт на Георгиев, които са за над 3600 лева, научи "България Днес".

Реклама

Служителите на Темида назначават съдебно-счетоводна експертиза, която да установи стойността на самолетните билети. След като се удостоверява, че датите на полетите съвпадат с датите на заседанията, е решено, че разходите на Георгиев са направени във връзка с воденото срещу него дело.

"С оглед голямото разстояние между Генерал Тошево, където живее ищецът, и София, където са се провеждали заседанията, съдът намира, че използването на въздушен транспорт е обосновано. Двете населени места са на разстояние от 500 км едно от друго и не следва да се очаква от ищеца да се ограничава до използването на наземен транспорт с продължителност в една посока между 6-7 часа за автобусен превоз. С оглед голямото разстояние между двата града този метод на предвижване не би представлявал многократно по-икономична алтернатива. С оглед на това разходите за закупуването на самолетни билети за явяване в съдебни заседания не представляват луксозни разноски", категорична е съдия Маргарита Апостолова.

От описаните 28 заседания тя отказва да признае билетите за две от тях. Едното е било отложено и няма данни, че подсъдимият не е можел да презавери билета, а на друго не се е явил в залата.

Георгиев предявява претенции за близо 9 бона за гориво и амортизация на автомобила си, когато е пътувал с него. Затова е назначена автотехническа експертиза. Тя изчислява, че нужното гориво е почти 3 хилядарки, сумата за поддръжка на автомобила е 1000 лв., а амортизацията за изминатото разстояние - 4700 лв. Съдът отказва да уважи претенцията, понеже по делото не е изяснено как се е придвижвал Георгиев за 10 от заседанията и не е представил бележки за разходите си.

Освен за имуществените вреди оправданият завежда иск за 75 бона за неимуществени вреди. От него съдът определя 20 хил. лв. за претърпените страдания около процеса. Магистратите отчитат, че производството е продължило повече от 8 години. Георгиев е бил задържан през април 2012 г. и обвинен за участник в престъпна група. Прокуратурата го подпуква и по две отделни обвинения за принуда - че заплашил мъж да му прехвърли фирмите и колите си, а друг - да вземе заем от 5 бона.

Обвинителният акт е връщан три пъти за поправка. Още на първа инстанция Георгиев и останалите седем подсъдими са оправдани да са действали като престъпна задруга. Обвиненията срещу сочения за шеф на бандата Стефан Стефанов са свалени покрай законовата поправка срещу вечния обвиняем. Само двама от подсъдимите са осъдени по 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок за отделни прояви на принуда и закани. Решението на апелативния спецсъд е потвърдено окончателно от върховните магистрати.

Реклама

Покрай делото Георгиев е преживял безпокойство, притеснения, страх и обществената му репутация била опетнена. Психиатрична експертиза показва, че от обвиненията е получил посттравматично стресово разстройство.

Към момента на задържането е бил на 56 години, неосъждан, с чисто съдебно минало. При акцията са извършени претърсване и изземване в дома му и в дружеството, което управлява, като това е станало пред неговото семейство, работници и съседи. Направен му е и обиск.

За да покаже и медийния шум около процеса, оправданият като насилствен събирач на дългове прилага и медийни разпечатки. В тях има твърдения на потърпевши. Майка разказва как е заплашвана, че с 10-годишната й дъщеря ще стане лошо. На друго 13-годишно девойче е препоръчано да ходи на магистралата, за да изкара пари. Поместено е и съобщение на прокуратурата за повдигнатите обвинения, но никъде не се споменава името на Георгиев.

Обезщетенията от близо 25 бона за незаконно обвинение, разходите за самолетни билети, за адвокат и разноски се дължат от прокуратурата, но реално ще бъдат поети от данъкоплатците. Решението може да се обжалва.

Нередовни СРС

Редица пропуски и нередовно прилагани специални разузнавателни средства (СРС) са открити в разследването срещу групата. От прокуратурата се забавили с внасянето на обвинителния акт, който бил преработван на няколко пъти, но все така безуспешно. Оказало се, че разрешението за използване на СРС е подписано от шефа на Софийския градски съд, а не от тогавашния председател на спецсъда, както изисква законът. Нарушенията и редицата оправдателни присъди бяха сред мотивите за закриване на спецправосъдието.

Реклама
Реклама
Реклама