Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13708136 www.bgdnes.bg

Фитнес треньорът Красимир Станков: Спасих момиче със счупен гръбнак

Разнообразното хранене е най-полезно, рибата е най-чистата храна 

КОЙ Е ТОЙ

Красимир Станков е на 22 години от София. Завършил е средно икономическо образование, както и полувисше с профил треньор по кикбокс. В момента учи журналистика в Софийския университет, но хобито му е малко по-различно. Как да се храним здравословно и как да тренираме правилно - Красимир дава своите съвети.

- Кое ви мотивира да станете фитнес инструктор?

- Занимавам се със спорт от много време. Започнах да тренирам, когато бях на 6 години. Спортът е бил около мен през целия ми живот, като фитнесът е от малко по-малко - около 10 години. Преди да започне COVID кризата, работих като треньор по кикбокс, но когато пандемията започна, всички училища затвориха и трябваше да сменя попрището. Затова реших да се насоча към моето друго хоби - фитнеса.

Реклама

- Бил сте само на 14 г. когато сте станали треньор по кикбокс. Как е възможно това?

- Така се получи, че на 14 г. вече бях тренирал от 8 години, имах и черен дан, което значи, че владея спорта и е достатъчно, за да започна да практикувам. Оказа се, че нямахме достатъчно треньори в клуба, и тъй като аз и моят брат бяхме най-големи в клуба, ние станахме треньори.

- Какви най-често са целите на хората във фитнеса - да отслабнат или да натрупат мускулна маса?

- Мъжете най-често искат да натрупат мускулатура, искат да направят по-мъжествена визия, докато жените искат да се оформят, да отслабнат и да станат по-нежни.

- Как е най-правилно да се храним?

- Най-полезното хранене е разнообразното. Всички видове диети, които ни ограничават от нещо, и то ни лишават от определен вид храна, не са полезни. Най-добре и правилно е да ядем от всичко, но не и да се прекалява. Ако човек иска да натрупа повече мускулна маса, трябва да се храни повече, ако иска да е спортист тип борец, сумист или някоя тежка категория щангист, обикновено се яде по много от всичко, не се гледа дали е полезно или вредно, важното е да е в големи количества. Ако човек иска да изглежда като Мисис или Мистър Олимпия, трябва отново да се храни по много, но с чиста и здравословна храна. А когато някой иска да отслабва, трябва като цяло да редуцира храните, които яде, и да бъде в калориен дефицит, което значи, че изразходваш повече, отколкото приемаш. В съвремието ни, в което не ядем неща, които са от двора на баба и дядо, най-полезни са обикновено рибите, които все още се ловят, а не се отглеждат във ферми. Хубаво е в хранителния си режим човек да има и ден без месо и ден с риба.

Реклама

- Диетите за бързо отслабване вредни ли са?

- Да, вредни са. Но е факт, че се постигат резултати. Най-лесното ми сравнение, когато трябва да обяснявам на учениците си защо тези диети не са препоръчителни, е с кола. Когато сипваме гориво на бензиновия си автомобил, но вместо бензин сложим дизел, тя ще се развали. А когато не заредим нищо, колата също няма да работи. При хората е абсолютно същото. Ние имаме нужда от определени вещества. Ако си ги набавяме, всичко върви нормално. Ако не си ги набавяме изобщо, организмът ни спира да работи. Ако набавяме неща, които не ни трябват, е възможно да получим срив в организма.

- Кои са най-лесните и най-леките упражнения, с които човек може да започне да тренира?

- За да започне някой да тренира, най-лесните упражнения са тези със собствената му тежест. На първо място, ако става дума за възрастни хора или по-малки деца, е хубаво да вървят пеша, да тичат леко, да се разхождат в планината, да клякат, да правят лицеви опори и коремни преси и като цяло да могат да използват тялото си в пространството качествено. Това се нарича здравословно трениране.

- На каква възраст са били най-малките, които сте тренирали?

- Докато бях треньор по кикбокс, най-малкото дете, което съм тренирал, беше на 4 г, а във фитнеса беше момиченце на 7 г.

- Има ли разлика при тренировките на малко дете и на възрастен човек?

- При възрастен човек, особено когато е клиент, отношенията са много по-делови. Клиентът заплаща за съответната услуга и ние треньорите я извършваме. А при децата има много повече лично отношение. Трябва да си приятел с най-малките, да те харесват и да виждат, че се грижиш за тях. Ако няма това лично отношение, децата не могат да се отпуснат и да тренират. Понякога един фитнес инструктор трябва да е педагог на 101 процента.

От гледна точка на тренировките точно при малките деца е хубаво те да бъдат тип здраве, със собствена тежест, защото при евентуално претоварване стават сериозни контузии, при които може да се забави растежът или дори да се спре. Примерно при клякането се набива гръбнакът и затова не трябва да се прекалява.

- Освен деца и възрастни хора тренирали ли сте хора с увреждания?

- Да. Оказа се, че при мен започнаха да идват най-вече хора с проблеми - тип гръбначни изкривявания - най-много имам хора със сколиоза, както и хора с кифоза. Хлапето с най-тежка контузия, която съм имал, беше едно момиче - шампионка по таекуондо, по шах и по плуване. Детето учеше в немска гимназия, успехът й беше отличен и взимаше стипендия. За съжаление от претоварване на едно състезание момичето си беше счупило гръбнака. Аз се запознах с нея в рехабилитационния й процес и моята задача беше да й помогна отново да се движи нормално. Това беше едно от най-трудните за мен неща, защото дотогава не се бях занимавал с хора с толкова сериозни проблеми. Освен контузията момичето имаше и дискова херния, което значи, че има много лимитирани движения и трябваше непрестанно да я наблюдавам в каква поза стои, как се движи. Случвало ми се е часове наред, след като работното ми време е приключило, да стоя и да мисля какви упражнения да подбера, за да ги прави. За щастие възстановяването й мина успешно.

Реклама
Реклама
Реклама