Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/13716414 www.bgdnes.bg

Актьорът Влади Въргала: Цинично е цените ни да са по-високи от тези в чужбина

Да трупаш пари на гърба на хората е спекула, категоричен е Славчо Пеев

"Благодарен съм, че цените на пазарските колички в супермаркетите са останали 20 и 50 стотинки", каза с присъщото си чувство за хумор за "България Днес" актьорът Владислав Карамфилов - Влади Въргала. Всички останали цени в България са хвръкнали до небето и според него това е убийствена политика спрямо населението.

Реклама

"Неизбежно е световната рецесия да не засегне и нашата страна, но е цинично цените на продуктите, които се произвеждат в България, да са в пъти по-високи от на вносните", негодува популярният комик.

Въргала е възмутен и че у нас няма регулаторен орган, който да се намеси в такава ситуация.

"В Норвегия например държавата регулира цените на плодовете и зеленчуците", посочва шоуменът.

"Ненормално високите цени на храните и стоките от първа необходимост принуждават хората с ниски доходи да купуват все по-некачествени продукти. Но вместо да им излезе по-евтино, им излиза много по-скъпо. Защото те увреждат здравето, човек може да влезе в болница и дори да умре", разсъждава екранният Пантуди.

За него еталон за покупателната способност на населението остава цената на един мъжки костюм. "Стандартът на една държава се определя колко костюма могат да се купят с една средна заплата", смята Влади Въргала. По думите му "на върха на потребителската кошница в някои бивши комунистически държави са колите. Но за българите те продължават да са лукс. За съжаление хората у нас продължават да живеят в оскъдица", не крие огорчението си известният актьор.

Срещу изкуствената инфлация се обяви и неговият по-възрастен колега и близък приятел Славчо Пеев. Ветеранът на Сатирата роптае най-вече срещу ожесточението на нравите в българското общество, което рефлектира в "безчовечна политика" и в социалната сфера.

"Живеем във време, когато едни хора си позволяват всичко, но на гърба на други хора, които не могат да си позволят почти нищо", коментира за "България Днес" бившият шеф на "трупата на смешниците". На него обаче изобщо не му е до смях, защото всеки ден вижда как се променят неговите познати от всички слоеве на българското общество.

Реклама

"Едните станаха ненормално алчни, много лоши, а другите станаха излишни - установява с тъга големият комик. - Ненормалните отношения намират израз и в потребителската кошница на българина. Какво всъщност може да се купи с тези ниски заплати и пенсии? Как да наречем тези повишаващи се непрекъснато цени на основните хранителни продукти като сирене, масло, олио освен спекула?", пита риторично Пеев.

Той обаче си задава и друг важен въпрос: как стигнахме дотук? "През 1981-1982 г. бях директор на Сатиричния театър заедно със Светослав Стратиев. И през 1989-а помислих, че идва нещо ново, хубаво, различно... А то какво се случи? Назначиха за нов директор най-големия комунист", спомня си Пеев.

Топготвачът Лео Бианки пък сравни икономическото положение в България с Италия и огласи нерадостния за всички бг граждани факт, че "заплатите тук са по-ниски от италианските, а цените са по-високи".

"Факт е, че в рамките на година заплатите у вас се увеличиха, но и цените на продуктите скочиха много. Вече са като в Италия. Гледам по себе си обаче", каза за вестника хай кулинарят. "Като ресторантьор аз не мога да си позволя да държа 85 работници гладни и да не им плащам, те не работят благотворително. Не мога да направя дългосрочно меню, защото цените скачат всеки ден и те стават неактуални. Цените трябва да са текущи и реални, иначе е проблем. А не мога да не ги увеличавам, когато се вдига стойността на вода, ток, газ, продукти", признава Лео.

Той е благодарен на съдбата, че клиентите на пицарията му не са намалели. "Е, през лятото със сигурност е по-добре, но вчера отворихме още едно заведение. Хората са интелигентни и знаят много добре какво се случва", доверява ВИП ресторантьорът.

"Ако не беше "Биг Брадър" и не бях станал така разпознаваем от 2005 г. насам, стопроцентово щях да съм се върнал обратно в сладкарницата в Анкора, където работех като сервитьор", сигурен е Лео.

Четете още

Великият Васил Найденов: Високите цени са цинизъм!

Великият Васил Найденов: Високите цени са цинизъм!

Марта Вачкова пред "България Днес": Трябва да увеличат отстъпката за горивата, не да я махат!

Марта Вачкова пред "България Днес": Трябва да увеличат отстъпката за горивата, не да я махат!

Въргала се върна при гаджето
Въргала се върна при гаджето

Въргала се върна при гаджето

Прокоба настигна Влади Въргала

Прокоба настигна Влади Въргала

Реклама
Реклама
Реклама