Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14015165 www.bgdnes.bg

Балканската пъстърва в настъпление

Най-емоционален е риболовът с шнур и изкуствена муха

Забраната за улов на пъстървови риби изтече още през февруари. В края на март и началото на април е перфектно време да ги потърсим с въдица.

Балканските пъстърви обитават горните течения на реките, както и високопланинските езера. Тези риби са доста претенциозни към околните условия. Ако водата е леко замърсена или пък няма нужното количество кислород, балканката не може да вирее.

Реклама

Снегът по планините вече се топи активно. Пъстървата е гладна и се храни. На дължина балканката достига до 40-50 см, а на тегло до 4-5 кг, в зависимост от условията. Храни се с водни и сухоземни насекоми, червеи, охлюви, жаби, различни малки рибки. Понякога проявява дори канибализъм. 

В западните страни риболовът на пъстърви с жива стръв е строго забранен, защото се счита за неетичен. Според закона у нас улов на такива риби е разрешен само през почивните дни. В определени зони пък задължително действа правилото "хвани и пусни" за всеки един екземпляр, който се закачи на куката.

Популярна дестинация за балканки е горното течение на река Златна Панега в участъка от изворите до град Луковит. Карстовите води поддържат постоянна температура през цялата година, а множеството естествени укрития създават чудесни условия за пъстървите. Не са редки случаите на уловени трофеи от тази река. Проблем са изграждането на множество мини ВЕЦ-ове по реките, като така се прекъсва естествената миграция на рибите. 

За особено емоционален се счита риболовът с шнур и изкуствена муха. Популярен е и спинингът с блесни, воблери и силиконови примамки. Пъстървите най-често дебнат плячката си, прикрити зад камъни, корени, прагове, подмоли. Ударът на пъстървата е рязък и силен. Атаката в река е стремителна, с бързо налапване на стръвта и последващо бягство към укритието. Закачената риба прави ефектни скокове над водата в опитите си да се освободи от куката.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Шаранчето се събуди гладно

Шаранчето се събуди гладно

Най-секси рибарката Сара Николова: Избирам реката пред мола

Най-секси рибарката Сара Николова: Избирам реката пред мола

Реклама
Реклама
Реклама