Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/2265839 www.bgdnes.bg

Булки на лизинг край Бачково

Кризата тотално удари пазара на ромски булки край Бачковския манастир. Ако допреди година-две цената на момите първо качество вървеше до около 50 000 лева, то това лято за екстра булка бъдещите женихи брояха най-много до 30 000 лева. Цената за момиче, което не е девствено или вече е било омъжено, пък падна на 1000 лева.


По стара традиция поляните около обителта в навечерието на Голяма Богородица по стар стил се пълнят с цигани християни. Някои от тях нощуват за здраве и берекет край манастира, а други - калайджиите, използват празника, за да намерят качествен съпруг на красивите си и пораснали щерки. Моми от 12 до към 16 години от хасковските села, Съединение, пловдивското Куртово Конаре и Пазарджик събра всяка година манастирът.

Реклама

Докато преди кризата над село Бачково се стичаха дори хиляди роми калайджии, като някои идваха специално за събитието от Сливен, то с всяка година булките за продан намаляват.

Какво му е интересното, всичкото е от кризата, не виждаш ли, коментира Петко. Мургавият мъж е малко над 40-те и категорично се дистанцира от версията как ромите са гурбетчии по чужбина. Къде е тоя гурбет, че да ида и аз. Работа вече не остана за нас, сега сме се захванали тютюн да гледаме, че да видим какво ще излезе след това. Иначе твърди, че официално е безработен.

Преди кризата цената за хубава булка стигаше до сто хиляди лева, а тази година най-високата бе 20 000 лева. Имаше и момиче похарчено за 500 лева, тъй като било "втора употреба". По традиция младежите си харесват момиче, а майките и бащите се пазарят. Най-търсени са булките между 13 и 20 години.

"Мине ли тая възраст, не я искат и не я харесват. Щом не се е задомила, значи има кусур", смята 40-годишният Митко от Пловдив. Колкото и да са красиви, цените паднаха. Сега вече може и за 200 лв. жена да си вземеш. От миналата година булките се дават и на разсрочено плащане - 1000 лв. веднага, а другите след сватбата и на още два-три пъти. Но трябва да има харесване, тук не е хайван пазар - дай кравата, вземи парите. Младите се цивилизоваха, нужна е любов. Ще дойде ден и традицията ще умре заради беднотията", коментиат оглеждачи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама