Археологът доц. д-р Георги Нехризов: Новият Перперикон е край Любимец

Приятел
Автор: БД Онлайн

Археологът доц. д-р Георги Нехризов: Новият Перперикон е край Любимец

Кой е той

Георги Нехризов е роден през 1957 година. Завършил е "История и археология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи в Националния археологически институт с музей към БАН. През 2006 г. придобива научна степен доктор с дисертация на тема "Керамичният комплекс от ранната желязна епоха в Източните Родопи".

Владимир Клисуров

- Д-р Нехризов, археологическото лято е към края си. Какви са резултатите до момента?

-След 35-40 дни разкопки на комплекса "Глухите камъни" край Любимец имаме много интересни находки. Продължаваме работа на трите основни сектора на обекта. В сектор ДСеверУ се разкрива структура от ранната желязна епоха. В помещенията откриваме интересни находки, които са предимно за култови дейности. Изключително интересна е каничка с четири отвора. Напълно нефункционална по този начин, явно е свързана с ритуални действия. Имаме много богата колекция от керамични съдове и хромели. Намерихме и печати за украса на керамика. Металните находки са малко в този период, но имаме няколко игли, шила, част от фибула.

- Работите на обекта от 2008 г., какви културни периоди разкрихте?

- В централния сектор най-добре са съхранени културните периоди. Имаме над 3 метра пласт, като само тракийският период е 250-280 см. И в стратиграфски план проследяваме историята на това място в продължение на 6 века. Там открихме огнища, някои от които украсени и край които траките са изпълнявали специфични ритуали. Намерихме голямо количество животински кости, така че явно са правени жертвоприношения. С радиовъглеродния метод (Ц 14) и палеомагнетизъм, с модерни способи правим една стратиграфска таблица и описваме живота на "Глухите камъни". В южния сектор разкриваме една много голяма сграда. Едва сега стана ясно, че е трикорабна църква. Тя е втората църква на "Глухите камъни" и даде най-интересните находки.

- Какво показват те?

- Че и в античността на "Глухите камъни" е имало живот. Намерихме оброчна плочка с изобразено божество, но няма как да се каже кое е, тъй като е запазен само долният ляв ъгъл на плочката. Вижда се само крак с четири пръста и колкото и да ми се искаше да го разпознаем, няма как по четири пръста. Смятаме, че около църквата се е развивал манастир. Иначе в този сектор са представени всичките периоди на обитаване. Църквата, както и горната са изградени в Късната античност, най-вероятно втората половина на V - началото на VІ век. Намерихме една чудесна находка - капител с доста големи размери, по който са изобразени кръстове и растителни орнаменти. В църквата "Свети Димитър" в Солун има подобен капител. Открихме също монети от гръцките полиси Маронея и Абдера. В момента правим защитна сграда над разкритите структури на църквата.

- Докога продължава животът на "Глухите камъни"?

- Целият комплекс на "Глухите камъни" съществува няколко хилядолетия от времето на траките до Средновековието. Престава да съществува в самото начало на XIII век. И ние го свързваме с нашествието на рицарите от Четвъртия кръстоносен поход. Наблизо е крепостта Фреим, която е в местността Света Марина до днешното село Ефрем. Тя не е проучена, но ние сме категорични, че това е Фреим, която се споменава в изворите, описващи края на Четвъртия кръстоносен поход. Последните монети, които откриваме, са от династията на Комнините от самия край на XII век и също показва, че малко по-късно е спрял животът тук.

- Има ли следи от битка с кръстоносците?

- Да. Има много стрели, но тепърва ще се казва кой ги е използвал, защото са много различни видове. Имало е голяма битка, църквата е била опожарена. Дали опожаряването е свързано с нашествието на кръстоносците обаче все още не е ясно.

- В самото начало на проучванията в скалите открихте соларен знак. Успяхте ли вече да разтълкувате значението му?

- За съжаление не.

- Като се има предвид дебелината на културния пласт на "Глухите камъни", може ли да се каже, че този обект съперничи на Перперикон?

- Противопоставям се на такова сравнение, защото са имали различни функции. "Глухите камъни" е по-скоро една Света гора на Средновековието. Манастир и кой знае какво още ще намерим при добро финансиране. Докато Перперикон е един комплекс, свързан и с постоянно обитаване. Иначе на върха над "Глухите камъни" и местността Света Марина, в която се намира крепостта, най-вероятно има обект като на Перперикон. Там има огромна крепост и хората от Ефрем са категорични, че е така. Ще ви кажа, че почистихме един профил край горска пътечка и попаднахаме на пластове от тракийския период до Средновековието.

- Заради липса на финансиране ли не започват проучвания там?

- Ние работим с 10-15 пъти по-малка сума, отколкото на Перперикон. Ако имаме възможност, ще работим на по-голям фронт. Помогнете!

- Ще има ли проучвания и в Долината на тракийските царе, където също работихте през последните години?

- Ще продължим, но все още не знаем какви възможности ще ни предложи община Казанлък. Но теренните издирвания продължават от края на септември за съставяне на археологическата карта на долината.

- През предишните години работихте с американци, чехи, австралийци. Ще има ли международно участие и сега?

- Експедицията ще бъде изцяло българска. Имаме обещание от община Казанлък, че ще се проведе въпреки сериозните проблеми с финансирането. А има толкова належащи обекти в района край Севтополис, които са атакувани от иманяри. Но откакто се смени политическата власт, пари няма.

- Тоест, откакто го няма "Главният археолог Дянков", финансовите проблеми се засилиха?

- Точно така. Вие го казахте, не исках аз да го казвам. Имахме една среща през февруари, малко преди да падне, и той обеща 3,5 млн. лв. за годината само за обектите в Казанлъшко - за разкопки, проучване и консервационни работи. Но след като си отиде, няма нищо.

- За мегапроекта за социализирането на Севтополис има ли смисъл да ви питам, след като има финансови проблеми.

- Няма никакво развитие, няма пари.

- Вие отговаряте за теренните издирвания при съставянето на археологическата карта на България. Докъде стигнаха нещата?

- Всяка година обектите се увеличават и само през тази са добавени над 1000. В момента 17 500 е общата бройка. Мога да кажа, че това е много активен сезон и се включиха 50-60 експедиции. Така че повечето от тези 1000 обекта са новооткрити и археологическата карта се развива много бързо и много добре. Ние сме много добре приети в световен и европейски мащаб. Със 17-18 европейски страни правим синхронизации на базите данни. Ще завършим през 2016 година и тогава ще имаме една обща карта на културното наследство.

- Има ли съревнование и завист между страните? Например с Гърция, Италия...
- По богатство ние си съперничим, но по отношение към археологията не можем да им стъпим на малкия пръст. Ние не полагаме никакви грижи за социализация и опазване. Както и едва ли има археолози с по-ниско заплащане, включително и сред африканските държави.

 

Диана Габровска е първата българска порнозвезда

Диана Габровска е първата българска порнозвезда

- Голата кандидат-кметица от Момин проход пише история  - Дебютният й филм +18 е лесбосцена, излиза навръх изборите в неделя Диана Габровска е първата официална порнозвезда в България! Голата кандидат-кметица от Момин проход, чиито разпространени голи снимки преди местния вот през октомври 2019-а бламираха явяването й на изборите и предизвикаха

Победителката в "Мастършеф" Мария Жекова: Вложих всичките си пари в стара родопска къща

Победителката в "Мастършеф" Мария Жекова: Вложих всичките си пари в стара родопска къща

От нея стартирам новото си предаване "Вкусът на България" по Би Ти Ви КОЯ Е ТЯ Мария Жекова е победителка в седмия сезон на "Мастършеф". Родена и израснала е в София, на 29 години. Фотограф по професия и родолюбец по душа, тя започва свое кулинарно предаване по Би Ти Ви. Първият епизод на "Вкусът на България" e в събота (24 септември) от 11 ч

Фризьорът на звездите Милен Драганов:  Прибрах се в България с 2 лева и станах коафьор на годината

Фризьорът на звездите Милен Драганов: Прибрах се в България с 2 лева и станах коафьор на годината

Миски, плеймейтки и бизнес дами са ми клиентки, видял съм 2 и 200  КОЙ Е ТОЙ Милен Драганов е роден в София преди 27 години. След като завършва гимназия, работи като продавач консултант с минимална заплата. Преди по-малко от 4 години заминава за Лондон, където не може да си намери работа. Заради коронавируса се връща в България и завършва с

Димитър Любенов, който уби французин на Околовръстното, засичан да кара с над 50 км/ч над ограничението (Видео)

Димитър Любенов, който уби французин на Околовръстното, засичан да кара с над 50 км/ч над ограничението (Видео)

Той е задържан Димитър Любенов, убил французин на пътя, е бил засичан да кара с над 50 км/ ч над ограничението извън града, както и 40 км/ ч над ограничението в града. Той е задържан за 72 часа. Това съобщиха на брифинг  Десислава Петрова и Христо Кръстев, зам.- градски прокурори на София, наблюдаващият прокурор Събина Христова

Почина социологът Антоний Гълъбов

Почина социологът Антоний Гълъбов

Българският политолог и социолог Антоний Гълъбов е починал внезапно във вторник. За това съобщи във Фейсбук колегата му Антоний Тодоров.  Антоний Гълъбов е роден в София на 30 януари 1964 г.  Завършва Социология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1989 г. и защитава докторантура по специалността през 1996 г

Паулина обикаля по секси боди

Паулина обикаля по секси боди

По светлосиньо секси боди обикаля Паулина, видаха зашеметените папараци на "България Днес". Мацето се прочу миналата година, когато стана първата жена стигнала до финала на "Игри на волята". В крайна сметка остана трета. Паулина и днес изглежда в суперформа, която поддържа с фрешове. Снимки: България

Актуално

Вижте коя е новата жена до Брад Пит

Вижте коя е новата жена до Брад Пит

Брад Пит и Емили Ратайковски излизат заедно. Това съобщи източник пред сп. "People".  Той казва, че 58-годишният актьор и 31-годишният модел "прекарват много време заедно". Въпреки това те добавят, че "приятелите не са сигурни дали това е сериозно" и двамата "не изглежда да се "срещат" официално". По-рано този месец Ратайковски подаде молба за

Защо добрият и безалкохолен Димитър уби французина с поршето си

Защо добрият и безалкохолен Димитър уби французина с поршето си

История на любовта между българина и колата му и как нито една партия преди изборите не се интересува от войната на пътя Две са причините най-добрият, прекрасен, работлив, безалкохолен и върл противник на дрогата (според жена му и приятеля му) Димитър Любенов да убие с поршето си французина Лорен Пети на околовръстното с кокаин и 1

Няма да играем със Северна Македония в пресявките за Евро 2024 (Виж урните)

Няма да играем със Северна Македония в пресявките за Евро 2024 (Виж урните)

В квалификациите за Евро 2024 националите ни няма да играят със Северна Македония, защото двата отбора ще попаднат в една и съща урна за жребия, който ще се тегли на 9 октомври във Франкфурт. В него ще участват 53 национални отбори. Германия има гарантирано място на първенството като домакин, а Русия търпи наказание и няма право на участие

Шофьорите да нямат право да откажат кръвна проба

Шофьорите да нямат право да откажат кръвна проба

МВР готви промени в закона заради пияни и дрогирани  МВР готви законодателни промени заради зачестилите случаи на пияни и дрогирани шофьори. Това обяви в ефира на „Здравей, България" зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев. „Полагаме всички усилия, за да намалим войната на пътя. Нужни са драконовски мерки

883 нови заразени от COVID, четирима починаха

883 нови заразени от COVID, четирима починаха

Новите случаи с коронавирус за изминалото денонощие у нас са 883 при направени 6444 теста. Това означава, че 13,7% от направените проби са положителни, показват данните на Единния информационен портал.  За последните 24 часа четирима са починалите с диагноза COVID. Нито един от починалите не е бил ваксиниран

Не пропускай

Трима сирийци са убитите от мълния в София

Трима сирийци са убитите от мълния в София

Бежанците се скрили под дърво Пети пострадал по същия начин в Западен парк Мълния уби трима наведнъж в центъра на София. Четвъртият ударен е в “Пирогов” с 25% изгаряния. “Чу се страшен трясък, изпуснах си телефона”, разказа Албена, която работи на 100 метра от мястото на инцидента. Жертвите са млади сирийци

Синовете на загиналия в катастрофа французин: Това е убийство

Синовете на загиналия в катастрофа французин: Това е убийство

„Очевидно не е добре да караш, когато си пиян и дрогиран. За нас това е убийство”, това заяви един от синовете на французина, който загина при жестоката катастрофа на Околовръстното в неделя. По думите му майката остава в лошо състояние с множество счупени кости и прешлени. Загиналият французин Лорен Пети е бил на рожден ден в Банско

Потопи и градушки в София и страната (Снимки, видео)

Потопи и градушки в София и страната (Снимки, видео)

Силна гръмотевична буря, съпроводена с градушка, удари Софийска област преди минути. Тъмни облаци изпълниха небето, преди стихията да връхлети столицата и околията. Чуваха се и силни гръмотевици. За минути редица столични улици и булеварди се превърнаха в пълноводни реки. Градушката, която се изсипа над столицата, бе с размер на лешник

Мълния уби трима в София, четвърти в тежко състояние

Мълния уби трима в София, четвърти в тежко състояние

Борят се за живота на един в "Пирогов" Загиналите и раненият са сирийски граждани Четирима души са ударени от мълния в градинката между ул. „Пиротска“ и църквата "Св. Никола" в София. Сигналът е подаден в 18.15 ч. Към мястото са насочени три линейки, който са пристигнали там за 9 минути. Жертвите са на възраст между 20 и 30 години

Принц Джордж към съученик: Баща ми ще стане крал, внимавай!

Принц Джордж към съученик: Баща ми ще стане крал, внимавай!

"Баща ми ще стане крал, затова внимавай" - това са били думите на 9-годишния принц Джордж, след като бива предизвикан от свой съученик, съобщи в. "Дейли Мейл". Той е най-голямото дете на Уилям и Кейт и след кончината на прабаба му Елизабет II е втори по ред наследник на британската корона. Случката е описана в новата книга на кралската биографка