Марта Георгиева, председател на ДСБ - Средец: В ареста ме държаха в клозет

Приятел
Автор: БД Онлайн

Марта Георгиева, председател на ДСБ - Средец: В ареста ме държаха в клозет

Коя е тя

Марта Георгиева е председател на ДСБ – Средец, и кандидат-депутат от листата на Реформаторския блок. Филолог по образование. Член е на инициативната група за демонтиране на Паметника на съветската армия в София. Вчера, след като участва в акция по оцветяване на паметника, бе вкарана в ареста - въпреки имунитета си. Пред "България Днес" Марта Георгиева разказа за преживяванията си зад решетките.

Бисерка БОРИСОВА

- Г-це Георгиева, за втори път бяхте арестувана заради оцветяване на Паметника на съветската армия. Как се стигна до това, след като имате имунитет на кандидат-депутат?
- Това е въпрос, на който никой от нас не може да си отговори. Тотално погазване на законите от страна на служителите на МВР. Затова ще обжалваме заповедта за арест. Няма да оставим нещата така със сигурност!

- Много хора се питат, ако се нарушават правата на кандидат-депутати, то какви ли права има обикновеният човек? Какво бихте им отговорили?
- Ще им кажа, че идея си нямат какво представлява българският арест! И най-добре никога да не разбират! Там, след четвърт век демократични промени у нас, фразата "граждански права" не означава нищо! Говоря от личен опит и ако стана депутат, ще направя всичко възможно това да се промени.

- За какво става въпрос?
- Да започнем от арестуването ми. Тъй като веднъж вече това ми се беше случвало - пак заради оцветяване на този паметник, не исках да попадам отново на това място. Исках да предпазя и останалите участници в акцията. За тази цел отидох с документа за кандидатдепутатски имунитет - с оригинала! Идеята беше да поема аз вината, но тъй като съм с имунитет, законът не разрешава арестуването ми.
Оказа се, че за някои хора законите не съществуват. Първото нещо е, че полицаите изобщо не се легитимираха. Щом се доближиха до мен, им показах документа за имунитета, но те не му обърнаха никакво внимание. Дори започнаха да псуват парламентаризма и правилата му. След това единият от тях извади телефона от джоба ми и го хвърли на земята. Телефонът се счупи. Сложиха ни белезници и ни откараха в ареста. През това време сипеха заплахи и обиди - нецензурни лични обиди! На една от арестуваните жени й казаха "пожелаваме ти да ти се изреди цял футболен отбор"! И това от хората, които трябва да са "органите на реда"!

- Какво преживяхте в ареста?
- В ареста нищо не се е променило от комунистическо време. Използват същите методи и похвати. Действа се със заплахи, с лъжи, подвеждане и опити да ти бъде смазана психиката. Отиваш с белезниците и сядаш на пейката. Седиш, чакаш, не знаеш ден или нощ е.

- Не трябва ли първо да ти се прочетат правата, да се свържеш с адвокат, както е по закон.
- По закон е така, реалността е друга. Когато попиташ "Нямам ли право на адвокат?", започват да те манипулират, да ти внушават, че нямаш право или нямаш нужда от адвокат. През цялото време те заплашват и се държат грубо. Казват ти: "Ти ли знаеш по-добре от мен?" Ако в един момент разберат, че все пак ще настояваш за адвокат, те карат да подпишеш заповедта за арестуване. В нея са написали, че са ти прочели правата и са ти обяснили, че имаш право на адвокат. Нещо, което изобщо не се е случило! Но пък ако не подпишеш тази заповед, няма как да се свържеш с адвокат, така че щеш, не щеш я подписваш.

- И как става свързването с адвокат?
- Това е поредното безумие. След като подпишеш заповедта, те питат: "Искаш или не искаш адвокат?" С това считат, че изчитането на правата е приключило. Следва още по-голямото безумие. Ако кажеш, че искаш адвокат, ти казват да напишеш веднага името му и телефонния му номер. И да му се обадиш. Веднага! Един вид: сега или никога! Сами разбирате колко от нормалните хора в България, които са арестувани без основание, носят у себе си имена и телефони на адвокати! Всичкото това се прави, за да се смаже психиката на човека!

- Успяхте ли да уведомите близките си от ареста?
- Вижте, когато те арестуват посред нощ за нещо като оцветяване на паметник - особено пък ако си с някакъв имунитет и това арестуване е незаконно, си казваш, че всичко ще приключи за половин-един час. И когато в ареста те попитат: "Искаш ли да уведомиш семейството си?", в такива моменти обикновена казваш "не". Защо да тормозиш близките си в 3,00 през нощта! Само че арестът продължава и продължава, вече не знаеш кой ден е. И ако в един момент поискаш да уведомиш семейството си, ти казват, че не може.
А арестантските килии са нещо, което трудно може да се опише...

- Опитайте все пак?
- Говорим за тоалетна! Килията всъщност е тоалетна - тип клекало, на която на вратата е поставен надпис "Място за задържане". Вонята се носи от метри. Нетърпима миризма на клозет, да повърнеш... Да си загубиш мозъка... И вие ме питате за човешки права?!

- Член сте на инициативната група за премахване на паметника на съветската армия. След толкова драми около инициативите ви няма ли да се откажете?
- Не, категорично! Този паметник е символ на една окупационна армия, не му е мястото в центъра на София! Ако стана депутат, това е едно от основните ми обещания пред избирателите ми - че ще направя всичко възможно той да бъде демонтиран. За съжаление не виждаме желание у Общинския съвет на София да подкрепи такова предложение.

- СДС също бе на власт, но паметникът си остана?
- Знам, че е имало решение за неговото демонтиране при правителството на Филип Димитров, но от руското посолство са се намесили и са спрели процеса.

- Офисът на ДСБ бе разбит часове след арестуването ви. Има ли полицията вече идея кой е извършителят?
- Идваха на оглед, ще изземат записи от разположени на съседните сгради камери. Почти съм убедена, че е някой от онези бивши партизани, които при предишната акция на паметника даваха интервюта в стил "Тия не ги избихме на времето"...

- Утре (днес – бел. авт.) пак на Паметника на съветската армия правите инициатива в памет на жертвите на комунистическия режим. Какво представлява тя?
- Нека всеки, които е имал близки и роднини, лежали в лагерите, да дойде с тяхна снимка на паметника. Или пък със снимка на политик, който уважава и е бил репресиран по този начин. Нека покажем още веднъж на какво е символ този паметник.

Радина сияе с бебока

Радина сияе с бебока

В страхотна форма се разходи из София Радина Кърджилова. Жената на Деян Донков сияеше и за това си има причина - актрисата се разходи с бебока, който роди наскоро. Случайни минувачи коментираха, че Радина изглежда много добре с новата си руса визия. да са живи и здрави! Снимки: България

Николета подкара чудовище

Николета подкара чудовище

С чудовищен джип джитка из София Николета Лозанова. Двамата с гаджето й, вратарят на "Левски" Николай Михайлов, спряха в забранената зона до парламента, за да може плеймейтката да си направи селфита на фона на катедралата "Св. Александър Невски", след като истински влюбените, хванати за ръка, отидоха в реномиран столичен хотел

Майката на Сузанита избяга в Италия

Майката на Сузанита избяга в Италия

В Италия забегна майката на Сузинита - Шенай. Не е ясна причина, по която бившата на Орхан Мурад е на Ботуша. Дали тя се е преместила там за постоянно, или е на почивка, Шенай не дава яснота. Знае се, че родителката на певицата се наслаждава на прекрасно време, гарнирано с ярко слънце. "Как е в България, вали ли, днес пак съм с къса пола, пия кафе

Сано при наследника на Карамански

Сано при наследника на Карамански

Актьорът Александър Сано замина за Швейцария. Екранният Косъм от "Под прикритие" е в Цюрих, за да подкрепи физически и психически доведения си син Иво Карамански-младши. Наследникът на покойния Кръстник на българската мафия е в алпийската страна на рехабилитация, след като загуби лявата си ръка при зверска автомобилна катастрофа

Муки е пънк кралица

Муки е пънк кралица

В пънк кралица се превърна Муки. Дъщерята на Стоянка Мутафова използва последните слънчеви дни, за да покаже наистина страхотна визия. Мукито се появи с черна блуза с надпис "Пънк кралица" и убийствени маратонки, които довършваха модерната й визия. Снимки: България

Обявиха, че Гришо е нечовек! (Видео)

Обявиха, че Гришо е нечовек! (Видео)

"Волето на годината!", "Григор Димитров е нечовек!", с тези суперлативи засипа най-добрия българския тенисист официалният канал на АТП "Тенис ТВ". 30-годишният хасковлия демонстрира невероятна игра на Мастърс турнира в Индиън Уелс, а признанието заслужи за едно свое воле в решаващия трети сет срещу поляка Хуберт Хуркач в четвъртфиналите на

Актуално

Георги Господинов спечели най-престижната италианска награда за литература

Георги Господинов спечели най-престижната италианска награда за литература

Българският писател Георги Господинов е носителят на най-престижната италианска награда за литература "Премио Стрега Еуропео". Той е първият българин, удостоен с наградата, и първият писател от Източна Европа, който я получава, съобщи генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Отличието беше връчено днес на церемония в Торино като финален акцент от

Скелет с престилка плаши пешеходци във Варна

Скелет с престилка плаши пешеходци във Варна

Зевзеци във Варна си направиха шега за Хелоун няколко седмици предсрочно слагайки скелет с престилка и стетоскоп на прозореца на кооперацията, в която живеят. Снимка: Фейсбук/Забелязано във

Съдружникът на Божков на безгрижна раздумка

Съдружникът на Божков на безгрижна раздумка

Бизнесменът Георги Попов, който беше в Дубай със съдружника си Васил Божков, спокойно обикаля из столицата, видя "България Днес". Попов се видя с приятел край известен хотел и двамата си спретнаха безгрижна раздумка. Снимки: България

Ани Хоанг се маскира на комикс

Ани Хоанг се маскира на комикс

Като многоръкия Шива е фолкпевицата Ани Хоанг. Изпълнителката смогва едновременно да държи чаша с топла напитка, да пуши електронна цигара и да разхожда малкото си куче. И всичко това, докато сърфира по тесните тротоари в центъра на столицата. А облеклото й е наистина шармантно и маскировъчно. Снимки: България

1000 нови случая на COVID-19, 17,6% от тестваните, 86,60% от тях са без ваксина

1000 нови случая на COVID-19, 17,6% от тестваните, 86,60% от тях са без ваксина

1000 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за изминалите 24 часа. Това са 17,6% от тестваните. Те са с 867 случая по-малко от вчера. Това сочат данните в Националната информационна система.  540 619 са общо случаите на коронавирус, потвърдени у нас към момента. 60 485  от тях са активни. 457 860 са излекуваните лица

Не пропускай

Секси фенка по бельо

Секси фенка по бельо

Една от най-известните футболни фенки в Италия - Франческа Брамбила, провокира последователите си в социалните мрежи. Моделката, която е привърженик на "Аталанта", се снима по бельо. Оказа се, че кадрите са от стара нейна фотосесия. Тя ги открила случайно, докато ровела из файловете на лаптопа си. На снимките блондинката е по бельо

Боряна Калейн спечели всички златни медали в Румъния

Боряна Калейн спечели всички златни медали в Румъния

Боряна Калейн беше безапелационна - след като триумфира в многобоя, спечели златните медали във всички финали на отделните уреди на световната купа по художествена гимнастика от веригата Чалъндж, която се проведе в Клуж Напока (Румъния). Боряна получи 26.600 точки за изпълнението си с обръч, 27.800 точки за това с топка, 26

Проститутка раздели Мауро Икарди и Уанда Нара

Проститутка раздели Мауро Икарди и Уанда Нара

Жесток скандал извън терена разтърси футболния свят в съботната вечер. Аржентинската сексбомба Уанда Нара разкри, че къса с половинката си Мауро Икарди заради негова изневяра, която явно е поредна, за да се стигне до такава развръзка. “Ти унищожи още едно семейство заради проститутка”, написа Нара в Инстаграм

Григор се размина с финала в Индиън Уелс

Григор се размина с финала в Индиън Уелс

Григор Димитров отпадна на полуфинал на турнира от категорията "Мастърс 1000" в Индиън Уелс. Българската звезда в тениса не намери начин да спечели срещу Камерън Нори и роденият в Южна Африка представител на Великобритания победи  6:2, 6:4. За Димитров това бе първи полуфинал на такъв турнир от 2019 г., когато в Париж загуби от Новак Джокович

Гигантски хищник измъкнат в Пазарджишко

Гигантски хищник измъкнат в Пазарджишко

Чудовищна щука успява да улови рибар на водоем в Пазарджишко. Любомир Донев от село Радилово отива със свой колега на популярната баластриера край село Динката при река Тополница. Залагат на риболов с 30-грамови тапи и стоманени поводи по 25 см. Куките им са 6/0 единични, а за стръв закачат живи каракудки