Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/4896485 www.bgdnes.bg

Протестиращи срещу цената на тока: Вдигаш тока – дай оставка

Протестиращите срещу увеличението на цената на тока стигнаха до сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщи „Фокус” . Движението по бул. „Дондуков” e блокирано. Има представители на полицията, на жандармерията. Поставена е ограда, с която не се позволява на протестиращите да блокират и ул. „Веслец”. Те скандираха, че искат реформи.

Пред сградата на КЕВР протестиращите скандират: „Кой процентите сгреши? Кой, кой, кой?”, „Вдигаш тока – дай оставка”, „Иванов – off, off, off”, „На реформата – да на грабежа –не”.

Реклама

След като скандираха пред сградата на КЕВР протестиращите бяха призовани по мегафоните да тръгнат по обратния път, за да стигнат до Народното събрание.

Над 300 души участват в протеста в Смолян против увеличението на тока. Това са служители и работници от три по-големи предприятия в града.

Протестиращите затвориха движението в Смолян в едната пътна лента по бул. „България” пред пощата в града. Те пропускат само автобусите от градския транспорт.

На протеста не присъстват само работници от предприятията, които работят на машина и които не могат да спрат производството. 

Сдружението на работодателите и индустриалците в Габрово подкрепя протестите на бизнеса против увеличението на цената на тока. Това каза в интервю за „Фокус” Мариян Костадинов, председател на Сдружението.

Той посочи, че бизнесът в Габрово споделя притесненията на колегите си от страната. Исканията им са цената на електроенергията да бъде справедлива спрямо останалите производствени ресурси.

Реклама

Те искат да бъде ясно формулиран размерът на данъка за възобновяемите източници, както и да се дадат конкретни отговори за двата ТЕЦ-а, собственост на американски компании. Мариян Костадинов посочи, че не желаят отлагане на повишението на цената на тока, а по-скоро ясно разписани правила и ясно изведена концепция за развитието на енергийния сектор. „Какво означава отлагане? Ако го отложим с още един месец и пак имаме същата неяснота, какво ще спечелим от това. Истината е, че август месец почти всички фабрики работят със силно намален капацитет.

Навярно и собствениците не са на разположение”, посочи Костадинов.

Той допълни, че бизнесът няма никаква информация с колко процента ще е увеличението на цената на тока – с 15 или 20%. „Като че ли тази информация е конфиденциална. По стар български обичай, тя ще бъде популярна, дори и за засегнатите страни, в деня преди да бъде въведена. Това е един от абсурдите в държавата. Никой не ти казва, кое как се мисли”, посочи Мариян Костадинов.

Реклама
Реклама
Реклама