Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/5654056 www.bgdnes.bg

Костин се измъква за Никита в Москва

Само свидетел засега по руското разследване е Герман Костин, който у нас е обвинен за убийството на 5-годишния Никита Леонтиев. Тялото на мъртвото момченце бе открито в куфар край Пасарел на 20 март миналата година, а останки от разчлененото тяло на неговата майка Анна Леонтиева са намерени в района на Приморско три седмици по-рано.
Пристигнали от Русия документи до българската прокуратура показвали, че тамошните следователите работели по версия, която не посочвала Костин като извършител на убийството на Никита. Това разкри пред "България Днес" запознат с кореспонденцията по случая между руските и българските служби. Отговорът от чужбина се чакаше месеци наред. Според близки до разследването от българска страна се надявали на доста повече информация, необходима им за приключването на заплетения казус. Очакваните данни били нужни за евентуалното повдигане на още едно обвинение срещу Костин освен за убийството на малкия Никита. Ставало дума за данни от руска страна, които щели да помогнат на разследващите у нас да подведат под отговорност задържания и за жестоката смърт на майката на момченцето - Анна Леонтиева. В пристигналите от чужбина документи се твърдяло, че в родината си Герман Костин участва в разследването само в качеството си на свидетел. Веднага след като бяха открити телата на екзекутираната майка и детето й, в Русия започна наказателно дело за убийствата им. Разследването там се води по част Трета от Наказателния кодекс. Тя гласи, че "чужденци или лица без гражданство, които не пребивават постоянно в Русия и са извършили престъпление извън границите на федерацията, подлежат на наказателна отговорност, в случай че престъплението е извършено срещу гражданин на Русия". Двете жертви - Никита и Анна, са граждани именно на Русия.
Бащата на детето - известният руски лекар Вадим Плотников, е дал обяснения пред разследващите в Москва. Още преди да бъде разпитан, следователите го накарали да подпише документ, според който не може да разгласява абсолютно никаква информация по случая. Ако си позволи да коментира публично факти за трагедията, рискува да влезе в затвора.
Към момента задържаният у нас Герман Костин е обвиняем само за убийството на момченцето. Той категорично отрича да има нещо общо с жестокото престъпление.
Срокът за разследването изтича през ноември. Очаква се дотогава прокуратурата да внесе обвинителен акт срещу Костин в съда. Ако тогава това не се случи, той може да поиска от държавното обвинение да изпрати случая му в съда. При такова развитие на сюжета прокуратурата ще има един месец да изготви обвинителен акт и да го внесе в съда за разглеждане. В случай че това не стане, Костин незабавно трябва да бъде освободен от килията, а обвинението му - заличено.
До такъв развой на събитията едва ли ще се стигне. От прокуратурата са категорични, че имат достатъчно доказателства, които уличават Костин в зверското убийство на 5-годишното русначе. Малкото момченце е брутално ликвидирано. То е било упоено, жестоко пребито, после душено и намушкано с нож няколко пъти. След това тялото е натъпкано в скъп марков куфар и изхвърлено в река Искър. Убиецът явно е разчитал, че течението ще го отнесе и така следите от чудовищното престъпление завинаги ще бъдат заличени. Това не се случва, а куфарът изплувал на брега.

10 месеца в моргата

Десет месеца престоя в моргата тялото на Никита, преди баща му да дойде да го прибере и погребе. Вадим Плотинков взел мъртвото си дете в края на февруари. Той платил съвсем малки разноски за престоя на трупа, тъй като получил необходимия документ от прокуратурата дни преди това. От държавното обвинение посочиха, че мъжът е бил призоваван многократно да дойде и да вземе тялото. Плотников е бил разпитан по делото за убийството на сина му, но не е дал обяснения защо е пристигнал толкова късно, за да прибере тялото.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама