Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6170875 www.bgdnes.bg

Делото срещу „Чуковете“ цикли

Наркобандата в тригодишна съдебна сага

Темида не може да събере всички обвиняеми, адвокати и пострадали накуп

Екип на "България Днес"

Тотално зацикли делото срещу зловещата "Банда на Чуковете", научи "България Днес". Процесът, който е в Специализирания наказателен съд, започна през февруари 2014 г., но три години по-късно делото срещу бруталната група за разпространение на наркотици, грабежи и побои все още не е стартирало по същество.
На подсъдимата скамейка застават десетки популярни лица от ъндърграунда. Това са Любомир Симеонов - Любо Чука, Камен Балбузанов-Куката, Кирил Киров - Кирчо Руския, Антон Калчев - Тони Застраховката, Радостин Бързанов - Радо Слънцето, Веселин Иванов, Михаил Димитров, Панайот Мартинов, Даниел Душков, братята Веселин и Павел Ермалаеви, Георги Лазаров, Иван Бегов Александър Пацов, Кирил Мургов, Калоян Преждаров и Веселин Христов.
В списъка на обвиняемите бе и Борис Борисов - Боби Белята, но той така и не дочака делото срещу него, тъй като бе разстрелян преди две години. Въпреки смъртта му той все още не е заличен като подсъдим по делото. Това ще стане едва на следващото заседание, обясниха магистратите.
"Всички искаме да започнем и да приключим това дело. Правим си само безсмислени срещи в съдебната зала вече три години", възмути и се съдията по делото срещу бандата на "Чуковете".
Дълго време процесът бе отлаган заради липсата на подсъдимия Михаил Димитров. Той бе задържан на 3 юни 2014 година в Истанбул за трафик на наркотици. Димитров бе в турски затвор, където изтърпяваше присъда от 12 години и 6 месеца. Българската Темида нееднократно изисква от турските власти да предадат българина заради наказателното дело срещу него. Но досега получаваше само отказ, тъй като комшиите настояваха наркотрафикантът да си излежи присъдата там. Най-накрая се видя светлина в тунела и бе постигнат компромисен вариант. Двете страни се разбраха Димитров да бъде временно предаден за 10 месеца, за да приключи делото срещу "Чуковете" експедитивно.
Въпреки оптимизма на магистратите процесът продължава да тъпче на едно и също място по редица други причини.


В четвъртък делото бе отложено, тъй като се оказа, че единият от подсъдимите - Веселин Христов, се намира в САЩ, тъй като детето му е много тежко болно и се лекува там.
В съда изненадващо се появи Кирил Киров - Кирчо Руския. Той бе арестуван н 25 юни 2016 година заедно със съучастника си Тома Керевски на остров Бали за източване на банкови карти. Двамата опитали да обработят банкомат, за да сложат четец за чужди карти. Вместо това обаче са закопчани на място, тъй като българите са заснети с охранителна камера. Затова му се наложи 11 месеца да търка наровете в индонезийския затвор.


Друг подсъдим от зловещата банда също имаше проблеми с полицията, откакто започна разходките си до спецсъда. Веселин Ермалаев се впуска и в друга авантюра. Той бе арестуван на 17 август миналата година на столичното Околовръстно шосе и вкаран зад решетките по обвинение, че е разпространявал дрога. Два месеца по-късно съдът го пусна с аргумента, че прокуратурата не е извършвала процесуално-следствени действия, и Ермалаев излезе на свобода срещу парична гаранция от 4000 лева.
На заседанието в четвъртък пред специализирания съд не дойде и единственият, който се води пострадал от "Бандата на Чуковете" според прокуратурата. Адвокатът му Витали Хамбарджиев обясни, че Руси Кръстев се е разболял.
Адвокат Иво Найденов, защитник на известния ММА боец Любомир Симеонов - по прякор Любо Чука, дори посочи пред спецмагистратите при един от случаите на фалстарт на делото, че клиентът му и останалите подсъдими са се превърнали в заложници във висящото дело.
В същото време шефът, под чието разпореждане действала "Бандата на Чуковете", е напълно чист пред Темида. Това е соченият за наркобос №1 у нас Христофорос Аманатидис-Таки. Разследването срещу него бе прекратено от Софийска градска прокуратура поради липса на достатъчно доказателства в подкрепа на обвинителната теза. Така той се отърва и от трите обвинения, които го накараха да мигрира в Дубай.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама