Д-р Катя Николова, председател на „Общество по лекарствените гъби България“: Рускиня избра български лекар и той я спаси от рак на млечната жлеза

Приятел
Автор: 24 часа онлайн

Д-р Катя Николова, председател на „Общество по лекарствените гъби България“: Рускиня избра български лекар и той я спаси от рак на млечната жлеза

- Д-р Николова, какво представлява терапията с лекарствени гъби?

- Микотерапията е модерна наука, която се намира на границата между микология и медицина. Основната цел е стимулиране, модулиране, подпомагане и активиране на собствените защитни сили на организма с помощта на активните съставки, които се съдържат в така наречените лекарствени гъби - полизахаридите. В терапията се използват висококонцентрирани екстракти от гъби като Рейши, Мейтаке, Агарикус, Кордицепс, Кориолус и др. Действието на полизахаридите върху имунната система и особено действието на бета-глюканите е разнообразно. Научната литература по тази тема е богата. Макар че механизмите на антитуморната дейност на полизахаридите не са напълно изяснени, знаем, че те активират макрофагите и фагоцитозата, въздействат върху специфични имунни клетки на клетъчния имунен отговор, стимулират освобождаването на интерферони, интерлевкини, туморнекротизиращ фактор и други цитокини, насочени към унищожаване на туморни клетки.

- В мрежата ни попадна впечатляващ видео разказ на две сестри, рускини. Едната сестра – Людмила, е онкоболна и се е лекувала с лекарствени гъби в България. Вие имате ли отношение към случая?

- Случаят е на колеги от Стара Загора – д-р Кънев и д-р Митевски. Използвана е схема на приложение на лекарствените гъби, с която са запознати всички колеги- микотерапевти, членове на нашето общество. В конкретния случай терапията е дала резултат при жената. Такива случаи имаме много и може да ги видите на сайта на обществото – mikoterapia.bg .

- Каква точно е историята на заболяването?

- В случая при Людмила има карцином на млечна жлеза, открит за първи път през 2005 година. Тя е провела конвенционална терапия в Русия, включваща хирургично лечение. Премахната й е лявата млечна жлеза. След това последвала химиотерапия, лъчетерапия, хормонолечение. Въпреки това болестта не се е контролирала добре и след 5 години, през 2010 г., са се появили сериозни усложнения и рецидиви - локален тумор на мястото на оперативната интервенция. Лекарите в Русия премахват локалния тумор и отново предписват лечение, което се състои от лъче- и химиотерапия. Пациентката минава през 20 курса лъчетерапия и 4 курса химиотерапия. По-късно през 2013 г. направен ехограф показва ракови клетки в лимфните възли, в плевра, 30 новообразувания в черния дроб, метастази в два гръбначни прешлена. В този момент вече руските лекари обявяват, че на пациентката й остават около 2 години живот. Тъй като сестрата на пациентката живее в Стара Загора, тя прочела за терапията с лекарствени гъби и помолила сестра си да дойде до България и да опита натуралната терапия с тези гъбени препарати. Людмила се срещнала с колегата от Стара Загора и започнала да прилага микотерапия през ноември 2014 година. След около година стриктно приложение на микотерапията в черния ѝ дроб вече не се наблюдават метастази и това се потвърждава от изследванията. Лимфните ѝ възли нямат патологично изменение. Няма метастази в плеврата. Останала е патология в двата гръбначни прешлена, но пациентката продължава с терапията и се надяваме, че скоро ще се справи и с тях. Най-важното е, че качеството на живота й сега е съвършено различно - тя може да ходи, да води пълноценен живот, да работи.

- Възможно ли е множеството курсове на химиотерапия, през които е преминала пациентката, да са дали този резултат, а не лекарствените гъби?

- Разбира се, ние в никакъв случай не отричаме конвенционалните терапии. Възможно е да е подействала и химиотерапията, но е важно да се отбележи, че за няколко месеца употреба на лекарствени гъби пациентката постига такива резултати, които не са налични дори след 10 химиотерапии. Според направен ЯМР нищо не е било променено в клиничната картина след направения курс от химиотерапии. А тук, след като преминава през предписаната от колегите индивидуална натурална терапия, нещата се променят.

Тук може би е важно да отбележа, че японските и китайските лекари често съчетават лечението с лекарствени гъби с конвенционалните терапии. Всъщност в тези източни страни лечебните гъби отдавна са се утвърдили като ефективна съпътстваща терапия при лечението на ракови заболявания и за това има няколко причини. Лечебните гъби целенасочено засилват имунната система, която отслабва при химиотерапия и лъчетерапия. Препаратите с висока концентрация на полизахариди намаляват страничните ефекти като гадене, слабост, загуба на тегло и окапване на косата. Както казах, полизахаридите в лечебните гъби активират имунния отговор и по този начин спират развитието на туморите. Освен това лекарствените гъби помагат при вече напреднало развитие на раково заболяване, защото действат общо укрепващо на организма и подобряват значително психо-емоционалното състояние. Знае се, че когато се касае за раково заболяване, пациентите са податливи на инфекции, с които организмът не може да се справи. Този риск може да бъде намален, ако под формата на съпътстваща терапия се използва имуностимулиращото, но също така антибактериалното и противовирусното действие на лекарствените гъби. Те подобряват бъбречната функция, защитават черния дроб, помагат за изхвърлянето на токсини от организма.

- Винаги ли микотерапията дава положителен ефект при онкоболните?

- Не, за съжаление. Огромно значение имат общото състояние на пациента преди започване на терапията, стадият на болестта, дали пациентът е минавал химио- и лъчетерапия и така нататък. Също така трябва да се има предвид, че следните фактори също влияят на имунитета на онкоболния и от тях също до голяма степен зависи положителният изход от борбата: количеството на токсичните вещества в организма, наличието на психо-емоционални блокажи, недостигът на витамини, минерали и микроелементи, наличие на инфекции и хронично възпаление, облъчване от геопатогенни зони, радиация и т.н. На всички тези неща трябва да бъде обърнато внимание и да се изгради цялостна и комплексна програма за прием на природни средства, ако искаме да постигнем възможно най-добър резултат.

- Колко са лекарите – микотерапевти в България?

- Към момента в страната работят над двадесет микотерапевти. Основните центрове са в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Варна и Бургас.

- Ако човек реши да се лекува с лекарствени гъби, след колко време могат да се очакват първите резултати?

- На този въпрос не може да се отговори еднозначно. При хронични заболявания е възможно да минат четири до шест седмици, докато се появи ефект. Принципно се счита, че лечебните гъби трябва да се приемат минимум шест месеца, за да бъде действието им трайно.

- За какво трябва да внимаваме при избора на препарати от лекарствени гъби, които да използваме?

- Много е важно да се обърне внимание и на качеството на препаратите, които ще се използват по време на терапията. Най-качествените препарати на пазара са произведени не от мицел, а от плодното тяло на гъбите. Гъбеният мицел е много по-евтина суровина, която няма същата биологична сила. Не е възможно гъбеният мицел, отгледан за около 10 дни, да съдържа същото количество и качество полезни за човека вещества, каквото се натрупват в продължение на много месеци в истинското плодно тяло на гъбата, израснала в природата. Затова не е разумно при тежки случаи да разчитате на по-евтините и по-нискокачествени мицелни гъбени препарати.

Освен това пациентите трябва да знаят, че някои фирми поставят подвеждаща информация по етикетите на своите продукти. Виждала съм продукти, на чиито етикети например пише: 80% екстракт и 20% стеарат. Това е подвеждащо, защото така пациентът разбира, че едва ли не екстрактът е 80-процентов. Това може би е невъзможно да се постигне дори в лабораторни условия! В случая истината е, че 80% от обема на капсулата на този препарат съдържа някакъв екстракт, който обикновено е с ниска концентрация – най-вероятно 2-, 5- или 10-процентов екстракт. А останалото пространство от обема на капсулата (20%) е заето от пълнител. Аз лично смятам, че това представлява вид манипулация на клиентите. Най-висококонцентрираният препарат от лекарствени гъби на българския пазар е с 40% концентрация на активните вещества – полизахариди. Тоест при него в капсулата има 40 пъти по-концентрирано количество полизахариди от количеството, което се среща в обикновения гъбен прах. Това е и най-качественият препарат според моите наблюдения. Съветвам клиентите просто да четат етикета.

За контакт с д-р Николова: тел. 02/ 952 51 99

 

Братя Илиеви ВЪЗКРЪСНАХА! (СНИМКИ)

Братя Илиеви ВЪЗКРЪСНАХА! (СНИМКИ)

Легендите на българския ъндърграунд Васил и Георги Илиеви оживяха! Главния се появи с емблематичния си бял костюм, а батко му се върна от отвъдното по анцуг и получи куфарчета с пачки. Застреляните основатели на империята ВИС възкръснаха в първата у нас чалга постановка - "Поп фолк хроники: Бели птици и куршуми".

Свидетелка, измъкнала се на косъм от извратеняка: Убиецът Северин тичаше след Вики!

Свидетелка, измъкнала се на косъм от извратеняка: Убиецът Северин тичаше след Вики!

Млада жена разпознава и заковава убиеца на журналистката от Русе Виктория Маринова - 21-годишния Северин-Селяйдин Надеждов Красимиров, научи "България Днес"! Във фаталния ден на 6 октомври свидетелката прави джогинг на метри зад Вики, когато вижда мургавия младеж да се навърта наоколо. Понеже я хваща страх,

Северин изкарва убийството на Вики случайност

Северин изкарва убийството на Вики случайност

Задържаният в Германия Северин Красимиров ще се опита да изкара смъртта на журналистката Виктория Маринова случайна нелепост, за да се отърве с по-ниско наказание, разкриха запознати пред "България Днес". Северин, който е по-известен като Селяйдин от ромската махала "Тракцията" в Русе, отрекъл пред немските разследващи да е изнасилвал тв водещата.

Мъжът на ДесиСлава е за пример

Мъжът на ДесиСлава е за пример

Мъж за пример! Така може да се определи силната половинка на фолкпевицата ДесиСлава. Благой Найденов не позволява на майката на сина си да се преуморява, видяха папараците на "България Днес". Младият татко бе засечен да пренася кашони с перилни препарати в София. Пък знае ли човек, може след тежката физическа работа да реши да отмени певицата и в

Северин се измъква като невменяем

Северин се измъква като невменяем

Задържаният Северин (Селяйдин) Красимиров може да се измъкне за убийството на журналистката Виктория Маринова! Извратеният 20-годишен младеж вероятно ще се опита да се изкара невменяем, за да отърве затвора, коментират юристи пред "България Днес". Синът ми е с умствена изостаналост, сподели майката на убиеца Надежда Красимирова пред Нова тв.

Бианка показва новите цици

Бианка показва новите цици

Щерката на Пол Гаскойн - Бианка, разходи новите си цици за кеф на очевидците. Тя доскоро беше в клиника за повдигане на бюста си. Блондинката предизвика фурор с прилепнало по нея розово клинче. Компания й правеха гаджето й, футболистът Адам Бъртън, и техните кучета. Разходката беше запечатана от папараците на "Дейли мейл".

Актуално

Националист на съд за дрога в Барселона

Националист на съд за дрога в Барселона

На съд в Испания заради трафик на дрога е изправен БГ националист, воювал по негови признания срещу албанците в Косово и украинската армия в Крим, показа проверка на "България Днес". За шокиращата развръзка в живота на рейнджъра и шеф на паравоенната организация "Православна зора" Живко Иванов се разбра по случайност след дело в Пазарджик.

Коне на ВИП терминала на летището

Коне на ВИП терминала на летището

Коне се разхождаха необезпокоявано пред ВИП терминала на Летище София тази сутрин. Животните посрещаха и изпращаха пътниците докато спокойно пасяха трева на островчето пред входа за

Изнасилвачът на Вики в килия лукс

Изнасилвачът на Вики в килия лукс

Луксозна килия чака убиеца на журналистката Виктория Маринова - Северин Красимиров! Следственият арест в Русе е ремонтиран преди 1-2 години, има нужната жилищна площ и самостоятелен санитарен възел, увериха от пресцентъра на правосъдното министерство. В сравнение с обикновените килии из страната това звучи направо като ВИП стая в петзвезден хотел,

Мацката на Ляич се съблече

Мацката на Ляич се съблече

Нападателят на "Бешикташ" Адем Ляич си навлече завистта на куп свои бивши и настоящи съотборниците. Причината е сексапилната му приятелка. София Милошевич, която е манекенка, изненада с нова фотосесия. За нея тя е почти без дрехи по себе си и не оставя много на въображението. Снимките са черно-бели, а зад апарата е известен сръбски фотограф.

Антония Петрова чака син

Антония Петрова чака син

"Мис България 2009"  Антония Петрова и съпругът й Ивайло очакват син. Щастливата новина съобщи бъдещата майка в социалните мрежи. Момченцето ще е първо дете и за двамата. Очаква се щастливото събитие да се случи в началото на 2019 г. "Семейство Батинкови ще се увеличи! Със съпругът ми Ивайло очакваме първородния ни син,

Не пропускай

Бричката изневери на Филип

Бричката изневери на Филип

Водещият на предаването "Бричката" Филип закара бричката на ремонт, видя "България Днес". Филип, който се появи в публичното пространство след участието си в риалити шоуто "Островът на изкушението" в момента върти радващото се на полулярност предаване, в което представя различни автомобили, проблеми с тях и съвети към шофьорите.

Три деца остават при майка, която убива четвъртото си

Три деца остават при майка, която убива четвъртото си

Бившата учителка Венелина Петкова удушава бебето си 15 минути след раждането У дома остават тримата малчугани, чиято майка задуши своето четвърто дете 15 минути след раждането му на пейка в парк в Горна Оряховица. Това решиха социалните в града, научи "България Днес". "За децата няма риск, остават в семейството си", заяви лаконично Боряна Кирилова,

Почина съоснователят на Майкрософт Пол Алън

Почина съоснователят на Майкрософт Пол Алън

Милиардерът Пол Алън, съосновал Майкрософт заедно с Бил Гейтс през 1975 г., почина на 65 години след боледуване от рак, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, като цитираха семейството и компанията му, предава БТА. "С голяма тъга съобщаваме за смъртта на нашия основател Пол Алън, съосновател на Майкрософт",

Тони Стораро мачка Мис Силикон (СНИМКИ)

Тони Стораро мачка Мис Силикон (СНИМКИ)

Тони Стораро бе хванат в опасна близост със силиконова изкусителка. Фолкаджията се превърна в главно действащо лице на партито за рождения ден на плеймейтката Гергана Райчевска. Носителката на титлата "Мис Силикон" реши да отбележи празника си в популярна чалготека и купонът се превърна в римски пир.

Никол Кидман е променила изцяло външния си вид за филмова роля

Никол Кидман е променила изцяло външния си вид за филмова роля

Холивудската актриса Никол Кидман се е преобразила до неузнаваемост за участието си в новата драма "Destroyer", в която е в образа на полицейски детектив с мъчителна история зад гърба си, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Филмът бе представен на Лондонския кинофестивал. Носителката на "Оскар" е заменила русата си коса с къса прическа и е с изнурен